Tokaji árverés Tokajért

2013. április 11. 16:02

Ripka Gergely
Gault&Millau

Lehet a tokaji borból (újra) világhírű luxustermék, melynek talán egyszer még jegyzett árfolyama is lehet, akár a bordói boroknak…

„Borárverés? Első hallásra kissé meredek, de szimpatikus ötlet 2013-ban. Az elnök, Szepsy István sokat látott tekintetéből persze megnyugtató volt kiolvasni, hogy ez a lehetőség olyasmi, amiben nem csak hinni kell, hanem önmagában hitet, erőt adhat mindannyiunknak arra vonatkozóan, mekkora ajándék van birtokunkban. Lehet belőle (újra) világhírű luxustermék, melynek talán egyszer még jegyzett árfolyama is lehet, akár a bordói boroknak… Pozitív ötlet ez, kísérlet arra, hogy hosszabb távon értékes hagyománnyá váljék, és minden év tavaszán borgyűjtők tömegét csalja Mádra, Tarcalra, Erdőbényére Hongkongból, Londonból vagy épp New Yorkból.

Hol máshol lenne ilyesminek létjogosultsága nálunk, ha nem Hegyalján, ahol eleve hosszú életű borok készülnek? Ha azonban onnan nézem, hogy kik lehetnek ma a potenciális célpontjai egy ilyen árverésnek, akkor arra jutok (némi féltéssel vegyes aggodalommal), hogy tőkeerős (külföldi) érdekeltségek bevonása, idecsalogatása nélkül már az elején vérszegénnyé válhat a történet. A sajtótájékoztatón hál’ Istennek hallhattunk komoly érdeklődőkről is, és eleve: amíg nem próbálják meg a szervezők, addig úgysem fog kiderülni, mennyire hozza lázba a gyűjtőket egy ilyen tokaji árverés (és ez a szintű hírverés).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://bor.mandiner.hu/trackback/8191