Itt vannak a Tokaj Kereskedőház idei felvásárlási árai

2014. augusztus 01. 07:51

A Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzétette felvásárlási árait. Így a termelők eldönthetik, hogy a könnyű száraz borok; vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítására törekedjenek.

2014. augusztus 01. 07:51

Összesen mintegy 1000 hektár területről közel 90 ezer mázsa szőlő, ezen belül akár 2000 mázsa aszúszem felvásárlását tervezi 2014-ben a Tokaj Kereskedőház, áll az állami borászat által a Mandinernek megküldött közleményében. A szakértői becslések szerint idén a teljes tokaji borvidéken valamivel több mint 300 ezer mázsa szőlőtermés várható, ez jó-közepes mennyiségnek felel meg. Ehhez igazodva a Tokaj Kereskedőház a tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlő megvételére készül integrátori rendszerében. Egyúttal a társaság idén tovább alakítja az alapanyag igényekhez igazodó árazási struktúráját, kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal ösztönözve az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező termelőket a minél jobb minőségű szőlő előállítására.

Két fő kategóriában vesznek át termést

„Az új árképzés célja, hogy a termés tudatosabb szelektálására bírjuk rá a termelőket, s ennek révén a készítendő borokhoz legmegfelelőbb minőségű szőlőt tudjunk megvásárolni tőlük” – fogalmazott Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető kifejtette: a differenciált árstruktúrával szeretnék elérni, hogy a felvásárolandó szőlő egy jelentős része teljesen egészségesen, botritisztől mentes állapotban érkezzen be a feldolgozó üzemükbe. Ezt a szőlőmennyiséget a friss, könnyű, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként tudják felhasználni. A szőlő másik, kisebbik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szőlőként kívánják átvenni, a késői szüretelésű borok és tokaji borkülönlegességek alapanyagaként.

A legnagyobb mennyiségben a 17-22 mustfokos kategóriában szüretelnek termést a tokaji borvidéken. Amennyiben a szőlő egészséges, botritisztől mentes, akkor ez megfelelően beérett, kiváló alapanyagot kínál a könnyű, gyümölcsös, mindennapi fogyasztásra szánt száraz és félszáraz piacképes borokhoz. A teljesen egészséges szőlő bruttó ára a tavalyihoz hasonló mértékű, 80 és 120 Ft/kg lesz két kategóriában.

A rossz minőséget nagyon olcsón veszik csak át

Nem cél ugyanakkor az éretlenül aszúsodni kezdő, alacsony mustfokú, de botritisszel fertőzött szőlő megvétele. Ugyanis az ilyen alapanyag csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sűrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas, amely a jövőben nem lehet része a minőségi irányba forduló tokaji termékpalettának. „A termelők biztonsága érdekében a Tokaj Kereskedőház ebből a kategóriából is kész szőlőt átvenni, ám ezért alacsonyabb felvásárlási árat tud felkínálni a minőségi alapanyagok árához képest” – tette hozzá a vezérigazgató. De betegséggel fertőzött termést nem vesznek át.

A Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzéteszi felvásárlási árait. Az árak ismeretében a termelők még most is eldönthetik, hogy korábbi szüreti időpontban, egészséges állapotában leszedjék-e a szőlőjüket, vagy a már botritisszel fertőzött fürtöket a tőkéken hagyva és válogatva, magasabb cukorfokú termésre és késői szüretre törekedjenek. Egy jó megoldás, amit a világ több borvidékén és Tokaj-Hegyalján is alkalmaznak, ha a termelők két vagy több részletben szüretelnek: először az egészséges fürtöket szedik le, majd néhány nap vagy hét után a tőkén maradt termést késői szüretelésű alapanyagként vagy aszúszemként adják le.

„A Tokaji Borvidéken az őszi időjárás nagymértékben befolyásolja a termés végső minőségét és az egyes kategóriákban felvásárolható szőlő mennyiségét. De a cél, hogy amennyiben a botritizálódás elkezdődik, akkor a termelők 23 mustfok feletti szőlő szüretelésére törekedjenek” – hangsúlyozta Goreczky Gergely. A borkülönlegességek előállítására alkalmas szőlő megtermelése a termelőknek nagyobb kockázattal és mintegy 10-15 százalékkal magasabb művelési költséggel jár. Ezért ebben, a 23 mustfok feletti kategóriában a cég kiemelt árazást alkalmaz - egy kiló szőlőért 150-250 Ft közötti összeget fizetve -, hogy kifizetődő legyen vállalni a többlet terheket és kockázatot.

Ebből lesznek a nagy borok

Külön kategóriát képez a Tokaj Kereskedőház idén tavasszal meghirdetett Prémium Termelői Programjához csatlakozott területekről felvásárolt, 19-22 mustfok közötti cukortartalom mellett leszüretelt szőlő. A külön szerződéssel, szigorúan ellenőrzött körülmények között, hektáronként legfeljebb 100 mázsa tőketerhelés mellett megtermelt egészséges alapanyagot a Tokaj Kereskedőház olyan prémium száraz furmint borok előállításához használja fel, amelyek valódi presztízs borokként a nemzetközi megmérettetéseken is képesek lesznek megállni a helyüket. A késői szüretelésű prémium program kategóriában pedig a társaság - hektáronkénti maximum 80 mázsás terméskorlátozás mellett - 24 mustfok feletti cukortartalmú szőlőt vár, ugyancsak kiemelt átvételi árakkal ellentételezve a szigorú termelési feltételek betartását.

Itt a Tokaj Kereskedőház szüretelő edényeket is biztosít a termelőknek, szükség esetén pedig a beszállításában is segítséget nyújt. 

A szüretre elkészül az új tartálytér

Feldolgozói oldalról a minőségi megújulás technológiai hátterét a társaság szüreti időszakra elkészülő új hűtött tartályparkja és újonnan beszerzett hordóparkja biztosítják. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tőkeemelését követően a társaság tolcsvai telephelyén tavaly októberben kezdődött el egy új, 64 ezer hektoliteres hűthető tartálypark és egy borászati csarnok építése, amelyet a borászat szüretkor már használni fog. A beruházási program jövőre egy új palackozóüzem, valamint további tartálykapacitás, illetve új készáruraktár építésével folytatódik.

A térség legnagyobb borászati vállalataként és integrátoraként jegyzett Tokaj Kereskedőház tavaly hirdette meg a tokaji minőségi forradalmat, amelynek célja a tokaji borvidék új fejlődési pályára állítása, s a minőségi termelés fókuszba helyezése. „A társaságnál bevezetett új árképzési rendszer a minőségi megújulás eddigi egyik leginkább kézzelfogható lépése az új borászati beruházás mellett. Hiszen a magas minőségű alapanyag elengedhetetlen ahhoz, hogy a Tokaji Borvidék a világ elismert prémium bortermelő vidékei közé emelkedjen” – szögezte le Goreczky Gergely. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik