Főként tokaji borokat mutatott be a londoni nagykövetség

2014. december 10. 17:17

Nemrég brit szakíróknak mutatta be a magyar borászat élvonalát a londoni magyar nagykövetség. A Mandiner.bor kérésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium megküldte a huszonhárom kiállító pincészet listáját: a huszonháromból tizenöt tokaji pincészet.

2014. december 10. 17:17
Bukovics Martin

Mint arról a Mandiner.bor is beszámolt: a londoni magyar nagykövetség nemrég kóstolót szervezett a többszáz angol borszakírót tömörítő Circle of Wine Writers egyesületnek.

Csupa jót mondtak rólunk

A rendezvényen huszonhárom magyar kiállító volt jelen, Hugh Johnson a Tokaji Borlovagrend honlapján megjelent angol nyelvű tudósítás szerint arról beszélt köszöntőjében, hogy három nagy hagyományú bortermelő ország van Európában: Franciaország, Németország és Magyarország. A neves angol borszakíró azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a tokaji dűlőklasszifikáció időben jóval megelőzte a világon mindenhol példaként emlegetett burgundiai dűlőbesorolást.

Hugh Johnson szerint legalább akkora izgalom lengi ma körül a magyar borokat, mint a nyolcvanas években a mára világszerte ismertté vált új-zélandi sauvignon blanc-okat. A borszakíró beszédében főként Tokaj-Hegyaljával foglalkozott, az aszút a portói borok és a champagne-i pezsgők nagyságához hasonlítva azt mondta: az ilyen boroknak idő kell.

Főként tokaji pincészetek borát kóstolhatták

Az MTI tudósításából, amit mi is átvettünk, kiderült: a cél az volt, hogy híre menjen, Magyarországról nemcsak az alsópolcos borok hozzáférhetők a brit piacon, hanem a minőségi borok is. Ennek jegyében a mostani londoni bemutatóra kihozott borok nem szupermarketes borok voltak, hanem nagyon magas minőségű bormárkák.

Mivel nem fordul elő minden nap, hogy neves borszakírók százai kóstoljanak magyar borokat, a Mandiner.bor kikérte a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a kiállítók listáját, valamint kíváncsiak voltunk arra is, ki válogatta össze őket.

A huszonhárom kiállító nagy része, szám szerint tizenöt Tokaj-Hegyalját képviselte: ők a Balassa Bor, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, a Disznókő Szőlőbirtok, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, a Tokaj Kereskedőház, a Patricius Borház, a Royal Tokaji Borászat (ennek Hugh Johnson társtulajdonosa), a Sauska (feltételezhetően villányi borokkal is), a Barta Pincészet, a Gizella Pince, a Kikelet Pincészet, a Bardon Pincészet, a Dobogó Pincészet és a Tokaji Borlovagrend, amely a tavalyi tokaji borárverésen eladott tételeket mutatott be a közönségnek.

A maradék nyolc kiállító a csopaki Jásdi Pince, a somlói Kreinbacher Birtok, három egri: Gál Tibor, Thummerer Pincészet és a St. Andrea, a szekszárdi Takler Pincészet, a villányi Bock Pincészet, valamint a budafoki központú Törley Pezsgőpincészet volt.

A külügyminisztérium ajánlásával

Mint azt a miniszteri kabinet sajtóosztályától megtudtuk: a résztvevő pincészeteket döntően a londoni nagykövet, Szabadhegy Péter válogatta a 2014-es külügyminisztériumi borválogatás alapján. A minisztériumnál 2001 óta minden évben van borkiválasztás, ezt eddig 2009-et leszámítva minden évben a Borkollégium által koordinált szakértői bírálóbizottság végezte a beérkezett borminták alapján: utolsó alkalommal 140 mintából választottak 23 fajta bort. Már a kezdetektől fogva a Kárpát-medencei szőlő- és borfajtákat részesítik előnyben, és egy pincészettől csak egy tételt vásárolnak. A bírálóbizottság munkájában sem borász, sem borkereskedő nem vehet részt.

A címlapfotó a Tokaji Borlovagrend Facebook-oldaláról származik.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tokajfan
2015. január 03. 03:59
Megint a mutyi.
jenei.balazs
2015. január 03. 03:58
Kedves Zoli! A sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy Mészáros Gabriella és Káli Ildikó a bizottság két elnöke. A borokat egyébként ha minden igaz ők bírálták: Káli Ildikó, Mészáros Gabriella, Tóth Adrienn, Kielmayer Krisztián, Cseke Gábor, Horkay András, Földesi Gyula, Németh Ágnes, Nagy Sebestyén, Sánta Zoltán, Marcus del Monego és Aigars Lukstins - lett sommelier bajnok.
BZoltan
2014. december 11. 19:57
"a Borkollégium által koordinált szakértői bírálóbizottság végezte a beérkezett borminták alapján" Miért a Borkollégium? Nincsen velük semmi bajom. Korrekt, kedves és rendes gárda, de ők is pont annyira akreditáltak mint bármelyik másik magáncég a nagy magyar borpiacon. Meg mikor és hogyan küldtek be mi alapján bort nekik? Ez az a beküldés amit a Borkollégiumnak szoktak küldeni? Nem baj, de nem értem igazán. Szóval egy haveri alapn kiválasztott magáncég a nekik haveri alapon beküldött mintákból kiválaszt borokat amikből aztán közpénzből jól bevásárolnak? Úgy érzem, hogy ez egy nagyon zárt klub... Annak meg megvan a maga pikantériája, hogy a Borkollégium munkatársai között van olyan aki egyben egy kiválasztott borászatnál dolgozik vezető beosztásban :) Ez sem baj, de azért mókás :)
jenei.balazs
2014. december 11. 09:20
Annyiban módosítanék, hogy ez volt a zsűri előzetes listája. Van olyan, aki végül nem bírált ebből a csapatból, Tóth Adriról biztosan tudom, hogy nem volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik