Már magnumpalackos pezsgője is van Kreinbacheréknek

2015. szeptember 15. 08:21

Magnumpalackban is kaphatóak a tavaly bemutatott somlói Kreinbacher-pezsgők. A másfélliteres palackokból 500 darab készült, a tételek egy része a Bortársaságnál lesz kapható 10 ezer forint körüli áron. Megkóstoltuk, mi a különbség a sima és a magnum között.

2015. szeptember 15. 08:21
Jenei Balázs

Az idei budavári borfesztiválra is tartogatott újdonságot a somlói Kreinbacher Birtok. A pincészet a tavalyi borfesztiválon robbantott igazán nagyot, amikor az első tradicionális pezsgőikkel piacra léptek. Az idei fesztiválon a pincészet a közönséggel közösen arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen hatással van a magnumpalack a tradicionális pezsgők fejlődésére, minőségére? Kreinbacherék a Brut Classic 2011 Magnumot és az Extra Dry Magnumot mutatták be a fesztiválozóknak. 

A filozófia ezeknél a tételeknél sem változott meg a pincészetnél, hiszen a pezsgők ebben az esetben is palackban erjesztve és érlelve készülnek. Az alapbor, a házasítás ugyanaz, mint a kistestvéreknél, az eredmény azonban mégis másabb, amelynek egyetlen magyarázata van csak: a méretkülönbség.

Miért más a nagy, mint a kicsi?

• A finom aromák kialakulásában a bor második erjedésének meghatározó szerepe van. A magnum esetében a palack nyaka (így a dugó és pezsgő közötti tér) azonos méretű, míg az űrtartalom a duplája, tehát ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén hatással van a második erjedésre – jelentősen, nagyságrendileg tíz nappal lelassítja ezt a kulcsfontosságú szakaszt. Ennek következménye, hogy újabb molekulák, aminosavak keletkeznek, ezzel újabb aromák születnek meg a pezsgőben.

• Az oxigén és pezsgő kedvező aránya a seprőn tartás, érlelés során is érvényesül. Ennek köszönhető, hogy a magnumba töltött pezsgők fejlődése lassabb, így a hosszabb érlelési idő után is őrzik frissességüket és tovább eltarthatóak. A méretes palackban a már leülepedett seprő nagyobb felületen érintkezhet a pezsgővel, így segíti az érlelési jegyek kialakulását is. 

A borfesztiválon mi is összekóstoltuk a 0,75-ös és a magnumpalackos pezsgőket. Szerencsénk volt, mivel a magnumhatásra akkora érdeklődés volt a fesztiválon, amire még Kreinbacherék sem számítottak, így a fesztiválra kihozott 50-50 palack utolsóiból kóstolhattunk. Az alacsonyabb cukortartalmú brut normál palackja esetén a nagyjából három éves seprőntartás miatt erős kenyérhéjas jegyek vannak már a pezsgőben, a gyümölcsök kissé már háttérbe szorulnak. A seprőntartás hossza attól függ, hogy az adott palackot mikor degorzsálták, mivel a pincészetnél évente többször végzik el ezt a műveletet. Az általunk kóstolt brut pezsgőt májusban degorzsálták, és mivel a palackokba 2012 tavaszán töltötték le a pezsgőt, így jön ki a három éves érlelés.

Ezután megkóstoltuk a brut magnumot is, ami sokkal inkább a frissességről szól, sokkal több almás, körtés jegy található meg benne, mint a 0,75-ös palackban, és ami fontos, hogy a buborékok apróbbak, sűrűbbek, és sokkal szebb, selymesebb miattuk a korty. 

Az Extra Dry-nál erősen meglepődtünk. A 80% furmint és 20% chardonnay-ból készült pezsgő illatban málnás-joghurtos volt, ami meglehetősen szokatlannak hatott elsőre egy fehér szőlőből készült pezsgőnél, de alapvetően vonzó. Az Extra Dry esetében a kortyban a magasabb cukortartalom erősen megjelenik, így sokkal édesebb érzetű, és az ízben is a málnás-joghurtos vonal marad előtérben, az élesztős jegyek kevéssé fedezhetőek fel benne. A magnumpalackos verzió esetén az édességérzet nem olyan jelentős, és a málnás jegyek is kevésbé érezhetőek a borban. Azonban a brut-höz képest az Extra Dry magnumjának még több időre lehet szüksége, mivel a buborékok még nyersebbek, sokkal agresszívebbek, mint a kistestvérben, így itt még nem érvényesül igazán a hatás.

A magnumpalackos pezsgőkből nagyjából 500-500 darabot készített a pincészet, amelyek mindegyike egyedi számozású. A pezsgők exkluzivitását tovább fokozza, hogy egyedi kartoncsomagolást is kaptak, ami elég látványosra sikeredett, hiszen a doboz oldalra dől. A pezsgők közel 10 ezer forintos áron lesznek megvásárolhatóak. A borászat munkatársaival beszélgetve kiderült: voltak, akik a borfesztiválon a pezsgőkből nagyobb mennyiséget szerettek volna megvásárolni, annyira megtetszettek nekik a 1,5 literes palackokba zárt pezsgők. A pincészet a jövőben nem csak a classic széria, hanem a prestige pezsgőkből is piacra fog hozni magnum palackos verziót.

Nem csak a magnum pezsgők nagy sikere miatt voltak boldogok Kreinbacherék

A pincészet a Budavári Borfesztiválon kapta meg a Champagne- és Burgundia-szakértő Márkus Györgytől azt az oklevelet, amely azt bizonyítja, hogy a pincészet Prestige Brut pezsgője ezüstérmes lett a pezsgők világbajnokságán.

A The Champagne & Sparkling Wine World Championships versenyt Tom Stevenson hívta életre 2014-ben. Stevenson volt az első újságíró, aki kimondottan a pezsgőkre szakosodott. A tavalyi versenyen a Törley pincészet nyert ezüstérmet a Fortuna pezsgőjükkel, idén Kreinbacheréknek sikerült.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik