Őszi borvásár: mit érdemes venni az Auchanban?

2015. október 06. 17:26

Itt van az ősz, itt van újra, vele együtt a szüret, és ami még örömtelibb, az őszi borvásárok időszaka, amikor a hiper- és szupermarketek akciós újságok özönével próbálják eladni a kifutó évjárat borait jelentős leárazások kíséretében. Segítünk választani, az Auchant néztük végig.

2015. október 06. 17:26
Bukovics Martin

Az Auchan október 8-tól 28-ig tartja őszi borvásárát. Az Aldival ellentétben és a Sparhoz hasonlóan a francia hipermarketlánc viszonylag vastag prospektussal és viszonylag sok leértékelt árú borral rukkolt ki, ezeket néztük át, hogy ajánljunk belőle párat kóstolás, borszakértők/borbloggerek ajánlása és tapasztalatunk alapján.

Mondunk pár pezsgőt

Buborékok terén erős Törley-dominancia figyelhető meg a prospektusban, így eszerint ajánlunk mi is. 1799 forintért remek vétel a Henkell&Co-csoporthoz tartozó Mionetto brut proseccója 1799-ért, ez a vasárnap reggelik tökéletes társa. Az édes pezsgők barátainak a Törley tokaji pezsgője szerintünk tetszeni fog, ezért a termékért 1499 forintot kell odaadni a pénztárosnak, de ha kártyával fizeti ki, az se baj. Komolyabb összegbe kerül már az Auchan sajátmárkás Champagne-a, de aki 7299 forintért tud jobbat, kommenteljen, ennyibe kerül ugyanis a Veuve Émilie brut és rozé brut pezsgő. A brut verziót akár össze is lehet kóstolni az új címkés Törley-nyerssel, ami 3199 forint.

Mondunk pár fehéret

Hatalmas leárazással indít a fehérboros rész: a Hilltop Kamocsay Prémium borcsaládjának emblematikus chardonnay-ja most 1598 forint helyett feleennyiért kapható, nem hagynánk ott a polcon. A Gróf Degenfeld új tokaji palackba került Terézia-dűlős hárslevelűjével sem tennénk másként, 2199-ért szuper tokaji hárslevelűt kap.

1199 forintért Bősz Adrián fehér házasítását is betennénk a kosárba, a szekszárdi borvidék egyik legtehetségesebb borásza bebizonyítja, hogy családi pincészete árban is versenyképes a nagyobb pincészetekkel. 989 forintért jó vétel a somlói Tornai pincészet alapszelekciója: juhfark, olaszrizling, furmint, zenit és egy birtokbor kapható az Auchannál. A borvidékről ajánljuk még a Kreinbacher Birtok Cuvée névre hallgató kimondottan megbízható alapborát, amit 1189 forintért mérnek.

Tokajjal elég nehéz melléfogni, a boros prospektus alapján tudja ezt az Auchan is. Jó vétel a Tokaj Kereskedőház már Áts Károly által készített 2014-es sárgamuskotálya 949 forintért, vagy a főborász előző munkahelye, a Royal Tokaji által készített két reduktív alapbor, a furmint és a sárgamuskotály 1289-ért.

Mondunk egy rozét

A prospektus szerint az egri borvidékről származó, valójában azonban minden ízében mátrai Nagygombos rozét kedvenc sommelier-m, Takács Alexandrosz is ajánlja, nem mernék ellentmondani neki. 799 forint.

Mondunk pár vöröset

El kell keserítenünk Villány rajongóit, sajnos nem találtunk semmi izgalmasat. Cserébe viszont fél Szekszárdot fel tudnánk vásárolni. Ebben a sorban pakolja kosarába a borokat: Takler kékfrankos (1090 forint), Dúzsi kékfrankos (1189 forint), Mészáros kadarka (1199 forint). Az egyik legjobb nevű magyar bor, a Vesztergombi Pincészet Turul cuvée-je bőven megér 2988 forintot, és a nagyobb, ismertebb szekszárdi borászatok közös bora, az Etalon cuvée is jó vétel 2999 forintért. Egerből kedvenc bikavéremet, Gál Tibor Titijét ajánlom 1989 forintért, minimum Kovács Antal-i szeretettel. 

Mondunk pár édeset

Nemcsak tokaji szárazban, édesben is erős az Auchan. Tessék venni a Royal Tokaji Cuvée-jét 1889 forintért, ez ugye az Áts cuvée folytatásaként értelmezendő. Kimondottan jó vétel a Disznókő második márkájaként működő Sárga borház ötputtonyos aszúja 3199-ért. Az édes vörösborok kedvelőinek és leghangosabb ellenzőinek is van egy tippünk: a Varga Pincészet spéci, tőkén cukorgyűjtős technológiával készített Töpszlije 789-ért.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nicknamenick
2015. november 06. 18:25
hehe, azért Takács Alexandrosz okkal ajánlja épp a Nagygombos rozét ;-) mondjuk ebből a kínálatból nekem tippem sincs, melyik rozé milyen - esetleg Bolykiét vagy a Provence-it merném még mepróbálni
csender
2015. október 09. 15:41
:-)))
Knerten
2015. október 08. 00:41
A Varga pancsászatot úgy, ahogy van, be kellene záratni. A Mandiner Bor rovata elássa magát azzal, ha az ő taknyaikat ajánlgatja.
lynx
2015. október 07. 02:51
Nekem utóbb csak romlott, hibás palackokhoz volt szerencsém jutni az Auchanból. Az 1500-2500 Ft-os kategóriából.(Villány, Siklós, Tokaj) Lehet csak pechem van, lehet hitványok a borászok, lehet sokáig van a palack a polcon rosszul tárolva. Pedig ez most szép kínálat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik