Ezt a 10+3 bort és pezsgőt jelöltem a száz legjobb közé

2015. november 05. 18:25

A Népszabadság 100 Legjobb Magyar Bor kiadvány mezőnye ajánlások és borverseny-eredmények figyelembevételével alakul ki, amit aztán a lap által felkért zsűri végigkóstol, hogy kiválassza közülük a száz legjobbat. Idén engem is felkértek tanácsadónak, mutatom, miket jelöltem, és azt is elmondom, hogy miért.

2015. november 05. 18:25
Bukovics Martin

Miután júliusban Szabó Edit, a Népszabadság Top 100 Bor szerkesztője felkért tanácsadónak, hogy ajánljak pár bort és pezsgőt, amit aztán a szakértőkből álló zsűri megkóstol, az első meglepődést és megilletődést követően rögtön tudtam: az általam javasolt borok listájához indoklást írok, hogy majd lehozzam a Mandiner.boron.

Szándékosan birtokborokat, belépőszintű(bb) borokat igyekeztem válogatni, hogy minél több olyan olvasó találjon magának könnyedén valami izgalmasat, aki nem akar órákat áldozni arra, hogy az interneten utánajárjon, melyiket hol lehet megvenni.

Ez a cikk tehát az akkori javaslatom bővített változata.

*

Pálffy köveskáli juhfark 2013

„Az eddigi egyik legizgalmasabb képviselője a fajtának. Külön szimpatikus a pince biodinamikát pedzegető hozzáállása szőlőhöz és borhoz” – írtam akkor az e-mailben. A bor végül be is került a lapba: a 46. helyre sorolta be a zsűri.

Kreinbacher somlói hárslevelű 2013

2000 forint alatt ilyen jó grand cru fehérborral kijönni komoly és megérdemelt merénylet a dűlős szárazaikat 5000 fölé árazó tokajiak ellen, írtam róla. Végül nem került be, a pincészet 2012-es Öreg tőkék bora viszont a 68. lett a rangsorban.

Tállya Wines Tállya tokaji furmint 2013

Kell a megfizethető furmint. Ezt írtam róla februárban: „A 2013-as Tállyánál jobbat nehezen kívánnék magamnak, ha tipikus furmintot szeretnék 2500 forint környékén: nagyon tiszta almás-körtés ízjegyeivel, kifinomult, de minimálisan tetten érhető hordózottságával, szép savaival, valamint 13 és feles alkoholjával nemcsak hogy nagyságrendekkel jobb, mint az előző évjárat azonos nevű bora, de a tokaji birtokbor-élmezőnybe is fellőtte magát.” Tartottam júliusban és tartom most is. Nem került a listára.

Centurio Szőlőbirtok mátrai birtokbor 2014

Veszélyesen itatja magát, az évjárat nehézségét hírből sem ismeri. A Mátra az új Tokaj, a következő években hatalmas mátrai fellendülésnek leszünk tanúi, még akkor is, ha ez a bor nem került be a legjobbak közé.

Tokaj Kereskedőház Kővágó furmint 2014

Ezt írtam róla júliusban az ajánlásban: „Még nincs a piacon, de sokadszorra kóstolva a mintát, nagyon rendben lesz. Remélem, mire a kiadvány megjelenik, a bor is kapható lesz. Azért is jelölöm, hogy jelezzem, fontosnak tartom és támogatom az [állami borászatnál] végbemenő változásokat.” A bor azóta a Veritasnál megvásárolható, az 5400 forintos polci ár tükrében ma már egyáltalán nem biztos, hogy ajánlanám. A Népszabadság zsűrije viszont ajánlja, a 99. helyre sorolták be a nemzet borászatának borát.

Tokaj Kereskedőház Késői Arany 2013

1500-1800 forint körüli áráért hihetetlenül jó best buy, főleg, hogy egy ötputtonyos aszú beltartalmával és némi botritisszel is rendelkezik. Nincs a listán.



Bott Pince Bottrytis 2013

Az eddigi egyik legjobb tokaji édesbor vitán felül, írtam róla. A zsűri tett elé párat, ezek szerint van még mit behoznom a tokaji édesborok piacán. Harmincadik lett.

Garger Imre vaskeresztesi kékfrankos rozé 2014

A Szabó Editnek írt mailemben ezt írtam: „Bármelyik borát írhatnám a termelőnek, legutóbb a rozéval hozott össze a sors. Legyen elég annyi, hogy rábeszéltem az árust, hogy ezt a bort drágábban adja, ha a vendég fröccsbe kéri, mint ha csak önmagában fogyasztaná.” Ehhez persze a Bánkitó fesztiválon fröccsöt mérő pultos is kellett, aki miután először fröccsbe kértem ezt a bort, hangot adott nemtetszésének és erősködött, hogy szóda nélkül kóstoljam meg. Igaza volt. Garger Imre kékfrankosa egyébként az egyik legjobb fővárosi ebédelős helyen, a Fricskában a ház bora, próbálják ki. Már csak azért is, mert ez a kékfrankos megcsípte a 24. helyet a listán.

Heimann szekszárdi kadarka 2013

Tökéletes bisztróbor, étel mellé könnyű vörösborban a legjobb választás, írtam akkor. Hogy Heimannék mennyire komolyan veszik a kadarkát, arról Jenei Balázs írt nemrég. Nem került fel a listára, a szekszárdi pince bikavére ellenben 14., a Barbár nevű csúcsbora pedig 65. lett. Utóbbi német borászhallgatók körében is aratott idén.

Eberhardt mohácsi pinot noir 2011

Júliusban ezt írtam: „Hogy ez-e az aktuális évjárat, nem tudom, az azonban biztos, hogy a bor picike illóssága, picike érezhető hordóssága mellett/ellenére is egy egyéniség. Annyira tetszett, hogy a Lumenben az első poharat követően hat palackkal vettem belőle.” Szerelem első látásra. Azóta erős lejtmenetben van a bor, nem ajánlanám újra, a zsűri sem tett így.

Szentesi József hamburgi muskotály pezsgő

Nincs a listán. A legjobb kísérője egy vasárnap reggelnek! A Sofitel hotel éttermének vasárnap reggeli brunchmenüjében többek közt ezt is kínálták, ha nem vigyáznak, gyorsan elfogy belőle egy palackkal. Az étterem ház borát ráadásul Szentesivel együttműködésben készítik!

Francois President Brut Rosé pezsgő

Kedvenc magyar pezsgőm, mondhatni örömpezsgő. Bárhol bármikor! Nincs a listán.

Kreinbacher somlói brut classic pezsgő

Elegáns, somlói is és egy picit champagne-i is, érthetőség és fogyaszthatóság terén kóstolási élményeim alapján sokkal inkább a helyén van a magasabbra pozicionált társainál ugyanettől a pincétől, ár-érték arányt tekintve végképp. Ezt a Népszabadság-zsűri is így látja: a legjobb három pezsgő három Kreinbacher lett, közülük ez a tétel másodikként végzett.

Az, hogy melyek lettek a legjobb borok a zsűri szerint, kiderül a lapból, ha megveszik. A kiadvány 1690 forintért vásárolható meg a jobb újságosoknál.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bukovics
2016. január 29. 22:09
és tényleg jók a borok?
jenei.balazs
2015. november 19. 12:54
Az Eberhardt Pinot Noir a Lumen Kávézó boltjában kapható a VIII. kerületben a Mikszáth téren.
lynx
2015. november 14. 20:06
Köszönöm szépen!
bukovics
2015. november 14. 20:06
Amíg nem nyitunk egy Mandiner.borkereskedést, addig sajnos aligha van olyan borbolt, ahonnan ezt mind be lehet szerezni - az eredeti szándékhoz, mint az a listából is látszik, végül nem egészen tudtam magam tartani. Viszont összeírtam, melyik bort hol lehet tudtommal a legegyszerűbben megvenni. Bortársaság: Kreinbacher brut classic, Francois rozépezsgő, Heimann kadarka, Tállya furmint, Kreinbacher hárslevelű, Pálffy juhfark. 6/13. http://www.bortarsasag.hu/hu/ Pinceáron.hu: Centurio birtokbor, Tállya furmint. 2/13. http://pincearon.hu/ Kézműves Borok Háza: Garger rozé, Szentesi-pezsgő. 2/13. http://www.kezmuvesborok.hu/ Veritas borkereskedés: Tokaj Kereskedőház Kővágó-furmint, Francois rozépezsgő. 2/13. http://www.borkereskedes.hu/ A tokaji Késői Aranyt szupermarketek polcain is megtalálni, Tesco, CBA többek közt. A Bott Pince Bott-rytiséről nincs információm, elképzelhetőnek tartom, hogy már elfogyott. Itt lehet érdeklődni: http://www.bottpince.hu/boraink/ A mohácsi pinot noirnak vélhetően ugyanez lett a sorsa. Remélem, tudtam segíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik