Dél-Balaton

Augusztus 20. körül kezdik el szüretelni az irsai olivért

2016. augusztus 9. 12:28

A Bujdosó Pincészet a napokban végezte el az irsai olivér próbaszüretét, hogy meghatározhassa a szüret időpontját. A dél-balatoniak ezalapján úgy kalkulálnak, hogy augusztus 18-án már szüretelhetik a népszerű szőlőfajtát.

A próbaszüret során, amelyet augusztus elejétől minden héten elvégeznek, a szőlő több szempontból analizálható, így megállapítható többek között a cukor- és savtartalma, illetve pH-értéke is. A kapott adatok és a várható időjárás határozzák meg elsősorban a szüret időpontját, amely idén várhatóan augusztus 18-án kezdetét veszi a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetnél, tudtuk meg a pincészettől.

A Dél-Balatoni Borvidéken idén egyébként átlagosan 25-30 százalékkal kisebb terméshozamra számíthatnak a boros gazdák, ahogy a balatoni régió valamennyi területén. A termésmennyiség csökkenését elsősorban a tavaszi fagy okozta, a virágzás alatti hűvös idő pedig a kötődést érintette hátrányosan, mert sok magvatlan bogyó keletkezett. Mindez csak a fürtzáródásnál, azaz a mostani időszakban mutatható ki.

A Bujdosó Pincészet a tavalyi termésmennyiségükhöz képest idén a balatoni borvidékek átlagánál jobb eredményekre számíthat, 20 százalékos terméshozam-csökkenéssel kalkulálnak. Jelenleg a rendezvények mellett a szőlőmunkálatok finomhangolására összpontosítanak, folyamatosan végzik a hajtások és fürtök válogatását, így semmi akadályát nem látják az irsai olivér szőlőjük augusztus közepi szüretének.

A dél-balatoni borvidéken egyébként elindult már a szüret: a Varga Pincészet szedte ott múlt héten a csabagyöngyét. A pince azt írta, 14-es mustfokú a termés.

A bejegyzés trackback címe: http://bor.mandiner.hu/trackback/23934