Első tokaji próbaszüret

2016. augusztus 17. 12:18

Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

A muskotály egyelőre szép. Sajnos, ahol jeget kapott az ültetvény, ott fakórothadást és ecetes rothadást is megfigyeltünk. A tömör fürtöknél nem ritka a botritiszes rothadás. Még pár hét száraz idő kellene a jó szürethez.

Elvégeztük az idei első tájékozódó jellegű próbaszüretünket, sárga muskotály ültetvényekben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Érzékelve az érés menetét, az idén a tavalyitól egy héttel később szedtük meg az első mintáinkat.

A sárgamuskotály cukorfoka 13,0 és 18.25 magyar mustfok között változik. Ilyen korai próbaszüretet csak 2015-ben végeztünk. A Bakonyi-dűlő adatait összehasonlítva az előző éviekkel, azt tapasztaljuk, hogy akkor egy kicsivel volt magasabb a cukortartalom, mint most, de a 2014-es évitől már most édesebb a muskotály. A savtartalom kissé alacsonyabb, mint tavaly, de nagyjából az előző évekével megegyező.

                                  

Ha az öt helyen szedett próbaszüreti mintát nézzük, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az idén augusztus 16.-án édesebb vagy sem a muskotály, mint 2015-ben. Talán azt mondhatjuk, hogy hasonló. A kémhatást vizsgálva viszont minden egyes mintánál az idén magasabb pH-t mértünk, ami azért meglepő, mert különben az idei év kevésbé volt forró száraz, mint tavaly, nem ezt vártuk volna.

A muskotály egyelőre szép. Sajnos, ahol jeget kapott az ültetvény, ott fakórothadást és ecetes rothadást is megfigyeltünk. A tömör fürtöknél nem ritka a botritiszes rothadás. Még pár hét száraz idő kellene a jó szürethez. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://bor.mandiner.hu/trackback/24085