Román barátaink

2016. október 26. 15:15

A fekete leányka – merthogy róla van szó – őshonos erdélyi szőlőfajta. Többet telepítenek belőle a szomszédban, mint bármi másból.

2016. október 26. 15:15
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„Amerre járok, mindig vásárolok egy-két palack valamit. Régebben néhányszor szétnézhettem romániai borászatokban is. Eljutottam a Dealu Mare borvidékre, a DaVino pincészetbe is, ahol igazán ígéretes dolgokat kóstolhattam. Hogy nyár elején épp az ő borukat emel­tem le egy bukaresti vinotéka polcáról, az viszont véletlen volt. A Plai sorozat címkéjén a vállalkozás neve nem hangsúlyos, a márkát emelik ki. Az internet azt mondja, a Plai darabjai arra valók, hogy elérhető áron kerüljön minőség a fogyasztók asztalára. Ez a 2014-es Fe­teasca neag­ra esetében nagyjából 2500 forintot jelent.

A fekete leányka – merthogy róla van szó – őshonos erdélyi szőlőfajta. Többet telepítenek belőle a szomszédban, mint bármi másból, mert az emberek egyre tudatosabban érdeklődnek az autentikumok iránt. Ha egy szép vörösbor romá­niai, az eleve egzotikus, és ha fekete leány­ka is, duplázódik az élmény. Ez a tétel, mi tagadás, rendben van.

Közepesen mély szín, intenzíven fűszeres-gyümölcsös illatok, tiszta ízek. Sav és tannin a helyén, kerekség, kellemes lecsengés. Hogy az alkoholok izmosak, előbb vesszük észre fejben, mint kortyintás közben. Így végül mámorosan és elégedetten tesszük el a bort a többi közé – ha már itt tartunk: a bolgár Domaine Boyar két hete elfogyasztott hibátlan 2012-es merlot reserve-je társaságában –, abba a képletes dobozba, amelyre azt írtuk képletesen: nem vagyunk egyedül, és ez így van jól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2016. október 27. 00:07
Na látja Gazduram! Ez való magának nem a politika! Csak ne igya, mert azonnal politizálni kezd. Az meg nem áll jól!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik