Kivágatnák a tulajdonossal a szőlőt, ha nem műveli az ültetvényt

2016. november 5. 12:13

Hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a nem művelt szőlőültetvények ügyében az Országgyűlés előtt lévő bortörvény-módosítás, egyebek mellett az összes nem művelt ültetvény kivágattatható a tulajdonos költségére, ha felszólítás és bírság ellenére sem gondoskodik a műveléséről.

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint a múlt héten benyújtott törvénymódosító nyomán már nemcsak abban az esetben lesz lehetséges a kivágás elrendelése, ha a növény-egészségügyi szempontból veszélyes károsító már jelen van. A módosítás alapján gyors, hatékony és egyszerű eljárás alapján kényszeríthető ki a művelés, vagy számolható fel a környező ültetvényekre veszélyt jelentő, tájat csúfító műveletlen ültetvény.

Mint írták, az utóbbi években a szőlőültetvényekben olyan károsító (szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma) jelent meg, amely komoly terméskiesést is okozhat. A terjedés megállítása egyelőre csak megelőzéssel biztosítható. A jogszabályokban előírt művelési kötelezettség elmulasztása veszélyezteti a szomszédos ültetvényeket és jelentős károkat okozhat a termőültetvényekben, írta az FM. A módosító javaslat szerint a művelési kötelezettség végrehajtásáért az ültetvény tulajdonosa, nem pedig használója felel.

A tulajdonosnak az új szabály értelmében 60 nap áll rendelkezésre a helyzet rendezésére, míg eddig nem volt ilyen határidő. A hegybírói szankciók továbbra is csak a legalább egy éven keresztül nem művelt ültetvényekre vonatkoznak, áll a tárca tájékoztatásában.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://bor.mandiner.hu/trackback/26224