Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2016. december 14. 18:14

Nem mindennapi dolog, ha az ember egy aszút bont – tény, hogy a jó minőségnek ára van, két cserszegi még nem tesz ki egy aszút.

„A karácsony közeledtével elmondjuk, hogy mire érdemes figyelni. Nehéz pátosz nélkül kimondani, hogy a tokaji aszú különleges kincs, a mi kincsünk. Pedig az, ilyen a világon máshol nincsen, legfeljebb hasonló. De mitől is olyan különleges ez a bortípus, amikor a Botrytis cinerea más borvidékeken is megjelenik?

A tokaji mikroklíma speciális, itt évről évre rendszeresen és jelentős mennyiségben terem aszúszem. A Bodrog és a Tisza közelsége fontos, a folyók felelősek a reggeli páráért, a napközbeni száraz idő pedig segíti az aszúszemek kialakulását. Ha a gomba egészséges, érett bogyókat támad meg, akkor indul be az aszúsodás folyamata. A botritisz által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a beltartalma koncentrálódik. Az itteni szőlőfajták közül a furmint a legfontosabb, remek savbeli adottságai itt is kamatoznak, de a többi tokaji fajta is aszúsodik, a kövérszőlőt például viccesen aszúgyárnak is nevezik, olyan gazdag a termése bizonyos években.”

A bejegyzés trackback címe: http://bor.mandiner.hu/trackback/27151


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó