Viszlát Főbor, viszlát Birtokbor!

2017. április 20. 11:33

Kétféle válaszút felé sodorta 2016 a borászokat Hegyalján: egy részük az eső előtt elkezdett szüretelni, mentve a termését, a másik tábor kivárt, bevállalva a veszteségeket a szebb savak érdekében. Demeter Zoltán az utóbbiak táborát erősíti.

2017. április 20. 11:33
Ripka Gergely
Táncoló Medve

„Lévén, hogy a Tokajkalauz két fürttel kiemelt hegyaljai birtokáról van szó, sosem mulasztom el Demeter Zoltán friss borait végigkóstolni. A borász borait sokféle kritikával illették fennállásának 20 éve alatt. Senki sem tévedhetetlen és örökérvényű igazság senkinél nincs (továbbra sem). Az eddig kóstolt borai alapján szerintünk minőségben és tanulságokban ő jutott eddig a legmesszebb valamennyi bortípussal (édes, száraz, dűlős, pezsgő). Mindegyik bortípus óriási fejlődéstörténeten ment keresztül ezalatt a húsz esztendő alatt és ebben Demeter Zoltán is nagyon komoly szerepeket vállalt, nagyon sok kiváló bort palackba töltve.

Mindig elmondjuk, hogy nem csupán a szakmán belüli mozgásteret használja ki, de egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a borvidék sorsát is előrébb vigye. Ezen a téren számos elismert hazai borásznál érzek hiányosságokat. Míg legtöbben a saját szobruk és legendájuk csinosításával vannak elfoglalva. A Tokaj Alapítvány a zsinagóga melletti szoborpark kialakítását, a dűlőtérkép kiadását követően nyomban bele is fogott a 120 éves Tokaj-Hegyalja Album hű másolatának kinyomtatásához is.

Zajlik tehát az élet a Vasvári Pál utcában, ahol pár hete én is látogatást tettem. Ahogy korábbi posztokban már utaltam rá, kétféle válaszút felé sodorta 2016 a borászokat Hegyalján: egy részük az eső előtt elkezdett szüretelni, mentve a termését, a másik tábor kivárt, bevállalva a veszteségeket a szebb savak érdekében. Demeter Zoltán az utóbbiak táborát erősíti (komoly hozamkorlátozással tompítva még a furmint savait):

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyaljai
2017. április 20. 21:27
A "Tokaj-hegyaljai Album" kiadásának éve 1867, és az nem 120 éve volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik