Ezeket a borokat innánk mi az első Tavaszi Egri Borpikniken

2017. május 04. 14:31

Három egri borászat várja május 13-án a látogatókat, az idén először megrendezendő Tavaszi Egri Borpikniken. A helyszínekre a belépés ingyenes és lehetőség van szervezett buszos bortúrán is részt venni. Mutatjuk a helyszíneket és borokat is ajánlunk mellé.

2017. május 04. 14:31
Eggendorfer Áron

Három egri borászat nyitja meg a kapuit május 13-án az első alkalommal megrendezett Tavaszi Egri Borpikniken: az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Winery és a St. Andrea Borászat programjain vehet részt az érdeklődő. A három pincészet négy buszos túrát szervez a napra, hogy mindenki megtalálja magának a megfelelő időpontot, ám külön-külön is várják a látogatókat. A St. Andreának a pincéjüknél lesznek a programok, a Kovács Nimród Winery Noszvajon a nyilasmári dűlőben várja a résztvevőket, az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok Borterasza az Almagyar-dombon nyitja meg a kapuit. A belépés minden helyszínre ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ide kattintva megtehet.

A buszos bortúrák

– 1. túra: 11kor indul Egerből a Bitskey Aladár Uszodától (Almagyar, KNW, St Andrea, Eger útvonalon át). Ide 45 fő tud felregisztrálni. 
– 2. túra: 11 órakor kezdődik a program a ST Andreánál, majd Almagyar, KNW és Eger az út vége. Ez egy 22 fős busz lesz. 
– 3. túra: 15 órakor indul Egerből (Almagyar, KNW, St Andrea, Eger útvonalon át). Ide 45 fő tud felregisztrálni. 
– 4. túra: 15 órakor kezdődik a program a ST Andreánál, majd Almagyar, KNW és Eger az út vége. Ez egy 22 fős busz lesz.

A buszos bortúra magában foglalja a szőlőben és a pincékben a vezetett sétákat és minden pincészetnél két bort. A buszos bortúrára itt tud jelentkezni

St. Andrea Borászat – Napbor ünnepe

Az idén harmadik alkalommal megrendezett Napbor ünnepe lesz az egyik állandó helyszíne a borpikniknek. A St. Andrea Borászatnál sokszínű programmal várják az érdeklődőket. Május 13-án fél hattól Dr. Lőrincz György tart fehérbor mesterkurzust, este héttől pedig Tóth Vera akusztik fog fellépni a pince teraszán.

Ezenkívül lesz selyemkendő-festés, Sík Péter sajtmester kihozza sajtkülönlegességeit, lesz Borok és Ízek találkozása Vajda Mihály sommelier interaktív kóstolója és gasztro-sarok a Macok Bisztró és Senator-Ház ételkülönlegességeivel. A Henderson Dávid & Tóth Dávid akusztik fogja szórakoztatni a nagyérdeműt a teraszon három órán keresztül. Különösen ajánljuk a rosé pezsgőjüket, amiből már-már kiveszik a pirosas szín, annyira halványan narancssárgásan áttetsző. A rendezvény bora a Napbor, amit kötelező jelleggel meg kell kóstolni ebből az alkalomból, de egy komolyabb egri bikavért se hagyjon ki a látogató.

Kovács Nimród Borászat – Battonage Majális

Noszvajon a nyilasmári dűlőbe fog kiköltözni a pincészet a Nomád Hotel társaságában. Így a gyönyörű környezetben és 360 fokos panorámában lehet majd bort kóstolni és megízlelni a hotel kifinomult, mégis házias főztjét. Továbbá lesz néhány palack Kovács Nimród muzális borgyűjteményáből is. Az ezekért kapott pénzbeli adományokat jótékonysági célokra fordítják, amit az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola számára ajánlanak fel a zeneoktatás színvonalának erősítéséért. Az alapítvány zenetanáraiból álló zenekar, a Snidero Quartett 17 órától szabadtéri jazz koncertet ad a helyszínen. Érdemes körülnézni és megkeresni a tájban elrejtett patkót és közben megkóstolni a rebarbarás-túrókrémes tortáját a Nomád Hotelnek és mellé fogyasztani például egy pohár 2013-as Soul Syrah-t.

Almagyar-Érseki Szőlőbirtok Borterasz

Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok Borterasza is megnyitja a kapuit, ahol hatvan ember is kényelmesen elfér és a helyi körpanorámát nézheti. A szőlőbirtokot ifj. Csutorás Ferenc borász, Dr. Csernus Imre és Mészáros Pál mentette meg az enyészettől, úgy, hogy a száz éves kivágásra ítélt érseki szőlőt megmentették az enyészettől. Erről a helyről láthatóak a Nagy-Eged, a Síkhegy, a Pajdos, a Bükk és a Mátra vonulatai, ráadásul a vendég a szőlőtőkék között élvezheti a természet közelségét és a borászat borait.

A borstílusa a pincészetnek a legeltérőbb a három közül, mivel a nagyon erős terroir és a „naturális jelleg”, ami ma még nem annyira elérhető a magyar borpiacon. A 2013-as bikavérük vagy az ugyanebből az évjáratból származó Titokborukat ajánljuk az érdeklődőknek, amelyek az ásványosságukkal emelkednek ki az egri borpalettából. Az egyik alapító saját Csernus Depresso kávéjával frissíthetik fel magukat a megfáradt vendégek. A borteraszon elérhető lesz a borászat összes bora. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik