Zöld folyosót nyitnak az agrártámogatásoknak

2017. május 03. 12:22

Öt százalékos önerővel is neki lehet futni a vidékfejlesztési programból lehívható forrásoknak.

2017. május 03. 12:22

Agrárfinanszírozási oldalról az elkövetkező két-három évben a „motort”, de egyben kockázatot is a mezőgazdasági beruházások hitelezése jelenti majd a bankok számára. A sok kisebb értékű projekt, a változó jogszabályi környezet, a beruházás megvalósítására fordítható szűkös határidő mind kihívás elé állítja a hazai bankszektort. Az OTP Bank által kidolgozásra kerülő „zöld folyosó” modell minimális saját erővel, jól ütemezhetően és gyorsított módon biztosítja a megfelelő pénzügyi hátteret a pályázatok sikeres megvalósításához.

Az előzetes kormányzati kommunikáció alapján az első beruházásokra vonatkozó pályázati döntések 2017. első félévének végén várhatóak a Vidékfejlesztési Programban. Ezen döntéseket a pályázók és a kivitelezők mellett a finanszírozók is nagyon várják, amelyek segítségével megkezdődhetnek az elhalasztott beruházások. Az elhúzódó pályázati felhívások kiírása, és ezzel együtt a döntések csúszása miatt 2015-2016-ban a beruházások értéke a 2010. évi szint 99%-ára csökkent, tudtuk meg Benedek Fülöptől, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatójától. Az ágazati beruházások teljesítményértékének visszaesése is jól mutatja, hogy milyen erős befolyásoló tényezőt jelent az uniós támogatás az agrárgazdaság fejlesztésében.

A jelenlegi ciklusban alkalmazott „the small is beautiful” elv – azaz törekvés arra, hogy uniós támogatásokból több, kisebb volumenű projekt valósuljon meg - kihívás elé állítja a hazai bankszektort – mondta Benedek Fülöp.  Ennek oka, hogy a jelenlegi pályázati szakaszban lényegesen több őstermelő, egyéni vállalkozó és kisebb mezőgazdasági vállalkozás nyújtott be pályázatot, mint korábban. Ezek pénzügyi helyzete azonban kevésbé erős és transzparens, illetve ezen vállalkozások által biztosított fedezeti háttér is kétséges.

Szabó István, a szakterület ügyvezető igazgató-helyettese hozzátette: mindemellett a rendszeresen változó jogszabályi környezet is folyamatos alkalmazkodásra kényszeríti az ügyfeleket és a bankokat egyaránt. Gondolunk itt például arra, hogy a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó beruházások jelentős része közbeszerzés köteles lesz, ezért az ügyfeleknek is kiemelt figyelmet kell fordítani a szabályszerű eljárás lefolytatására. Ezen felül a közbeszerzési eljárás lerövidíti a beruházás megvalósítására fordítható időintervallumot, és a támogatások is utófinanszírozással kerülnek kifizetésre, ezért nagyon fontos a beruházásokat megfelelően előkészített a pénzügyi háttérrel megkezdeni.

Az újítások kezelésére az OTP Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), illetve az OTP Hungaro-Projekt Kft. (OTP HP) bevonásával „zöld folyosó”, egyszerűsítet hitelezési indít idén júniusban, amely gyorsítja, és fedezeti oldalról stabilizálja a finanszírozást. Az AVHGA egyedi és igen kedvező feltételeket biztosítva a fedezeti kör szélesítésével, míg az OTP HP szakmai támogatással és a hitelezési kockázatok csökkentésével, illetve teljes körű pályázatmenedzsmenttel járul hozzá a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó beruházások gyorsított finanszírozásához. – emelte ki az ügyvezető igazgató-helyettes.

A „zöld folyosó” komplex megoldást kínál, így mind a beruházás és a támogatás megelőlegezés finanszírozására, mind az előleg kifizetésekhez szükséges pénzügyi biztosíték, azaz bankgarancia igénybevételére lehetőség van – jegyezte meg Szabó István.  Fontos szempont, hogy a pénzügyi ütemezés  teljes mértékben igazodik a pályázati,- és beruházási lépésekhez/mérföldkövekhez, illetve további előny, hogy a nyertes pályázó mindösszesen 5 százalékos saját erő mellett tudja megvalósítani pályázati elképzeléseit.

Dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója kiemelte: a hitelkérelmet a bankokhoz benyújtó gazdálkodók jellemző problémája, hogy nem rendelkeznek elegendő fedezettel, ezért túl kockázatos a finanszírozásuk, ám a garanciaszervezet fő célja, hogy ezeket a vállalkozásokat segítse hitelhez jutni. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány aktív szerepet játszik a mikrovállalkozások, különösen az őstermelők, családi gazdálkodók forráshoz juttatásában. A Vidékfejlesztési Program céljainak elérése, a támogatási projektek tényleges megvalósulása számunkra is nagyon fontos. A program kiemelt ágazatai - állattenyésztés, kertészet, élelmiszeripar - az Alapítványnál stratégiai jelentőséggel bírnak. 2016. év végén a garantált hitelek állománya elérte a 208 milliárd forintot, így tavaly mintegy 20%-kal nőtt az Alapítvány kezességgel biztosított hitelvolumene. Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy az idei évben a hangsúly a beruházási hitelezésen van, és ezt a célt szolgálja az OTP Bankkal most kötött innovatív együttműködési megállapodás is.

A „zöld folyosó” modell ugyan fontos része a Bankban folyó folyamatok fejlesztésének, de ezzel párhuzamosan igen komoly folyamatracionalizálási és digitalizálási törekvések zajlanak. A vállalati hitelezési folyamatok fejlesztése az ügyfélélmény növelésére, az ügyfélkapcsolatok ápolására és szakmai tanácsadói minőség növelésére irányul - hangsúlyozta Csonka Tibor a Vállalati igazgatóság ügyvezető igazgatója. Továbbra is célunk partnereink igényeinek minél alaposabb megismerése, hiszen ezáltal válunk képessé a megfelelő lépések megtételére ahhoz, hogy egyedülálló és kiemelkedő szolgáltatási színvonalat érjünk el.

*

Az OTP Agrár sajtóközleménye.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik