Horvát díjat kapott egy magyar borszakíró

2017. május 17. 11:55

Az Arany Toll díját a horvát turisztikai lehetőségek Magyarországon kifejtett népszerűsítéséért idén Győrffy Zoltánnak adták.

2017. május 17. 11:55

A Horvát Idegenforgalmi Közösség által 2005-ben alapított és évente adományozott Zlatna penkala (Arany Toll) díjat a Horvátország és a horvát turisztikai lehetőségek Magyarországon kifejtett népszerűsítéséért az idén Győrffy Zoltánnak, a Pécsi Borozó, valamint a Borászati Füzetek főszerkesztőjének, a Magyar Borszakírók Köre egyik ügyvivőjének adományozták.

Az elismerést Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter adta át a Mali Lošinjban megrendezett díjátadón, ahova a horvát turizmus legfontosabb célországaiban működő kirendeltségek delegálhattak jelölteket és díjazottakat.

Győrffy Zoltán sokéves, a horvát borkultúrát és gasztronómiát bemutató újságírói tevékenysége mellett dedikáltan a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin 2016 nyári számában megjelent Adria365 mellékletért kapta a díjat.

Győrffy Zoltán 2005 óta rendszeresen foglalkozik a horvát borászattal és gasztronómiai kultúrával, akkor jelent meg első jelentősebb, az Isztriát bemutató cikke a magyar nyelvű Decanter magazinban. Azóta a Gusto, a Magyar Konyha, a Vince gasztronómiai és bor tematikájú folyóiratokban is többször jelentek meg horvát vonatkozású írásai, 2008-tól a mai napig az általa szerkesztett Pécsi Borozó magazin is jelentős információforrás a horvát borvidékek és borturizmus tekintetében.

A Lipótszentmiklóson született horvát nemzetiségű Eduard Slavoljub Penkala 1907-ben szabadalmaztatta a szilárd tintával működő töltőtollat, majd Zágrábban megkezdte a gyártását is. Az akkori Magyarország, mai Szlovákia területén, lengyel zsidó és holland ősökkel rendelkező Penkala egy évvel korábban a mechanikus ceruzát is levédette és élete folyamán mintegy nyolcvan egyéb találmánya is volt. Az újságírói szakma egyik jelképeként választották a díj elnevezéséül.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2017. május 20. 10:52
Gratulálok!
brekker
2017. május 20. 10:51
Normális államokban ez így működik. Azok kapnak díjat, akik jó hírnevét keltik az országnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik