Segítünk eligazodni a söröspoharak között

2017. május 31. 12:08

Ahogy a jó borok esetében, a sörfogyasztás élvezeti értékét is befolyásolja az, hogy milyen poharat választunk. Ezek legtöbbjét úgy alakítják ki, hogy érvényesüljön a főzet aromája, íze és illata, a minőségi pohár ráadásul a sörhab tartását is befolyásolja.

2017. május 31. 12:08

A Belvárosi Sörfesztiválon idén három különböző formájú, magas minőségű kóstolópohárból választhatnak a sörimádók. Mutatjuk mindet.

Irány a New Wave! 

A Craft Master One nevű poharat a fesztivál szervezői és a FIRST Craft Beer főzde szakértői olyan komlóban gazdag, újhullámos sörökhöz ajánlják, mint például az American Pale Ale-ek (APA) vagy az India Pale Ale-ek (IPA). A pohár alsó, szűkebb részén remekül látható a sör színe és tisztasága vagy opálossága. A szűkülő száj a maláta és a komló jellegzetes illatait gyűjti össze, a felső kiszélesedés pedig szép habkoronát varázsol sörünk tetejére. Az alsó törés a hab tartósságát növeli, hisz minden kortynál újra felhabosítja italunkat, hogy ne csak az ízeket, hanem a látványt is hosszú ideig élvezhessük. 

Ütős választások 

A Craft Master Two nevű pohár a klasszikus, elsősorban a magasabb alkohol tartalmú barna és fekete sörökhöz készült. Nemcsak a porter, vagy a stout típusok kedvelői számára tökéletes választás, hanem a búzasörökhöz is ezt ajánlják a Belvárosi Sörfesztivál sörszakértői. A nyújtott forma a szép, krémes habzást segíti elő, és a megtört vonalak a habtartósságot, illetve a sör intenzívebb illatait segítik összegyűjteni.

Édes klasszikusok 

A harmadik, Aviero kehely elsősorban a klasszikus vonal képviselőinek ajánlott, de a söröspoharak között a multifunkciósként tartják számon. A könnyebb, cseh és német világos, láger típusú sörök kedvelőinek is jó választás, de a belga gyümölcsös söröket is ebbe érdemes kérni a fesztiválon. A kevésbé illatos, frissítő zamatú hagyományos sörök bármelyike szépen mutat ebben a kecses formában, és a vékonyabb falú üvegpohárból hosszan élvezhetőek belőle a frissítő kortyok.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2017. július 11. 22:06
A belga sörhöz való kehely egyáltalán nem filigrán, nagyon is robusztus. Azért levegőzik benne jobban, mert szétterül benne a sör. A sűrű belga söröket barbárság korsóból vagy hosszúkás söröspohárból inni. Nem szonbériából, hanem mert tényleg nem jönnek ki az illatok, ízek egy magas, keskeny korsóban. Ráadásul belga sörből, aminek mondjuk 12-14% az alkoholfoka, nem is iszunk egyszerre egy korsónyit. Kivétel a Kwak, amit elvileg a hozzá való pohárból kell inni (az már nekem is inkább a parasztvakítás kategória).
Neville
2017. június 13. 23:57
A borsznobok már megfertőzték a sörivókat is? Mi ez a hülyeség? A jó sör remek még egy műanyag korsóból is, a rosszon meg semmilyen dizájnos pohár nem segít.
metálgitár
2017. június 13. 23:39
"alsó törés a hab tartósságát növeli, hisz minden kortynál újra felhabosítja italunkat" Valószínűleg nekem nem elég fejlett a sörkultúrám, de kifejezetten zavar a sör habja.
Zalailáma
2017. június 13. 23:39
Azt megértem, hogy a "belgáknál" ez a szokás, de mivel "levegőzik" a sör egy ilyen kehelyben jobban, mint egy közép-európai krigliben? Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy a "belgáknál" ezek a söröskelyhek a hagyományos sörivóeszközök. Nehezen tudom elképzelni, hogy hajdan ilyen filigrán poharakból iddogálták volna a sert a derék németalföldi parasztok. Merthogy a sört ott is roboráló hatása miatt fogyasztották, nem pedig a finomkodó ínyenceknek főzték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik