Hetilap

Jön a harmadik világháború?

Eszkaláció a Közel-Keleten
VI. évfolyam 16. szám

Én vagyok a Gianni a tévéből

2016. december 12. 11:24

Ti ötven évig egy nagyon rossz és egysíkú konyhát próbáltatok előre vinni, amiben a Vegeta és az egységes ízvilág dominált, és amiben nem az egyéniség volt a lényeg, hanem a tömeg. Interjú.

2016. december 12. 11:24
Gianni Annioni
Index

Tudtál valamit Magyarországról, mielőtt idejöttél?

Persze, Cicciolinát ismertem, hiszen bent volt a parlamentben. Fiatalként nem buliztam, nem ittam, reggel keltem, mentem edzésre, iskolába, majd templomba, ilyen élet mellett nekem Cicciolina is vonzó volt. Meg tudtam még azt, hogy van cigányzene meg gulyás, meg hogy itt szépek a nők, de a lényeg nekem akkor a szökés volt.

Az olasz konyhából csöppentél a kilencvenes évek Budapestjére, nem volt ez túl nagy sokk?

Az első öt-hat évben a szocializmust éltem meg itt, az ételekben is, ami szerintem egy mesterségesen elterjesztett magyar ételkultúra. De akkor is azt gondoltam, hogy nem csak a kaja a lényeg, az asztal a szocializálódás folyamata, ahol beszélgetünk, ami ugyanolyan fontos, mint az evés. Egyetemista koromban amúgy kocsival jártam haza, és mindig hoztam magammal a kaját, anyukám is küldött minden hónapban csomagot, máshogy nem bírtam volna ki. (…)

Nem voltak olasz éttermek sem?

Kettő, ha jól emlékszem, amit két másik olasz csinált. Ti ötven évig egy nagyon rossz és egysíkú konyhát próbáltatok előre vinni, amiben a Vegeta és az egységes ízvilág dominált, és amiben nem az egyéniség volt a lényeg, hanem a tömeg. Ahol mindig mindenkinek ugyanazt kellett adni, ugyanolyan ízben, és jó sokat. Van néhány étel, amit a Monarchia idejében átvettek és a szocializmus alatt teljesen lecsupaszítottak és elterjesztettek, mint a rizibizi, ami egy krémes rizottó eredetileg, és lett belőle egy száraz köret, amit odatesznek a rántott hús mellé majonézzel. Nem akarok megsérteni senkit, de ez nem kaja. De az olasz gasztronómiában sem volt rend még a kilencvenes években, ott is folyt még az identitáskeresés.

Mandiner éves előfizetés féléves áron!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. március 04. 20:11
Én sem akarlak megsérteni Gianni, de nekem pedig a "krémes rizottó" nem kaja. Ki nem állom. És a szalámitokat sem szeretem, bár, ami olivában van elrakva, kis darabokban az nagyon finom.
Sulammit
2022. március 04. 20:11
Ja és még annyit Gianni, hogy nem jól áll neked ez a szemüveg. Öregít. Nem kell mindent felvenni, ami épp divatos. Azt válaszd, ami jól is áll. Na, csá!
Finale*
2017. január 31. 15:36
Birom ,amikor a szemunkre vetik ,hogy miert nem fejlodtunk a kommunizmus alatt ... Bortont csinaltak a hazankbol, tobb mint 40 evig elzartak az orszagot mindentol, a regi nagy kavehazakat es ettermeket bezarjak ,aztan rank szolnak ,hogy fejlodjel..
yes_we_can
2017. január 19. 14:57
Elég gáz,amit írtál.A "vasárnapihús" nem azért kapta ezt a nevet,mert ünnepi,hanem mert a komenista igénytelenség tette főfogássá.Nem az étellel van a bajom,a hozzáállással.Tudsz arról,hogy a lagzik "örök életre emlékezetes,felejthetetlen"ételmenüje 60-70%-ban ugyanaz?Újházi leves,vegyes tál,somlói galuska.Na és a pogácsák?Enélkül nem tud élni a magyar.Kaszinótojás,sonkatekercs,töltött hús,marhapöri?Meg a kávé-mizéria?Nem is fokoznám tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!