Top 10

A borokat átlagos vásárlókkal értékeltető mobilalkalmazás 30 ezer hazai felhasználója a Gere Kopár után érdeklődik leggyakrabban. A top 10-ben egy fehérbor sem szerepel, a déli borvidékek tarolnak.

1
Kell a cégér

Egyre jobban a száraz pezsgők felé fordul a magyar fogyasztó, mondja a Mandinernek Kovács György. A Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója szerint Tokaj remek hívószó a magyar bor számára, de külföldön nem az a kapós. Interjúnkból kiderül, milyen kategóriákra osztják a pezsgőfogyasztókat a Törleynél, eladnák-e a BB-t, ahogy az is, hány palack pezsgő az ügyvezető rekordja.

5
Szüret 2017

Az idei szüretre már érvényesek lesznek azok az új szabályok, amelyeket a Hegyközséges Nemzeti Tanácsa a szüreti időszakban jelentkező feszültségek feloldása, a kiszámíthatóság növelése érdekében fogadott el múlt héten.

1

Hosszan tartó betegség után elhunyt Konyári János balatonboglári borász.

Tapolca

Balatoni sör: immáron ez áll a Stari-sörök címkéin. A tapolcai sörfőzde vezetőivel a cég huszonötödik születésnapján kézművességről, Balatonról, romániai exportról és még az Igazi Csíki Sörről is beszélgettünk. Meg arról, milyen sört ajánlanának a különböző balatoni strandételek mellé.

1
Jogvita lezárva

Lezárult a Heineken és a Csíki Sör Manufaktúra közötti jogvita, a két cég írásban is megállapodott arról, hogy a magyar vállalkozás – és csakis ő – a jövőben is használhatja a Csíki Sör nevet.

2
Rókabor

A rozénál több, a vörösnél kevesebb. Ennél tömörebben talán nem is lehetne összefoglalni, hogy mi is a siller. Szekszárdon pár borász Fuxli néven hozza forgalomba ezt a borát. Idén hat pincészet lépett piacra Fuxlival, a borok már kaphatóak is a boltokban.

Koktél

Colin Peter Field, a párizsi Ritz hotel vezető bartendere által dedikált koktélkínálattal bővítik az első osztályon elérhető italokat.

On ice

Szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket a szombati jégeső, a kár legalább 100 millió forint lehet. Karácsondon és a környező települések szőlőültetvényein is nagyon nagy a baj.

8
Túra

Jammertal, Ördögárok, Bocor-dűlő. Ismerős nevek? Villányban jártunk a Bock Pince különleges dűlőtúráján, ami már elérhető a nagyközönség számára is. Kattintsanak, és megmutatjuk, mi mindent tudhatnak meg a szőlőtőkék mellett, borospohárral a kézben!

Csillagok

A Zrínyi utcában a járdába fektetett csillagok hirdetik, hogy 2007 óta kik nyerték el az egyik legértékesebbnek tartott boros szakmai díjat.

4

Erdélyben palackozták a világon először műanyag flakonba a sört, lassan viszont visszatérhetnek az üvegesek.

1
Csere

Hamarosan a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsához kerülhet az állami tulajdonú Grand Tokaj borászat, tudta meg a Magyar Nemzet. A tolcsvai központú cég korábban Tokaj Kereskedőház néven futott. A tulajdonoscsere pénzmozgással nem jár majd, értesült a napilap.

3
Védjegy

A Kúria végérvényesen elutasította a Bazaltbor-Badacsony Kft. „Laposa Badacsony" védjegybejelentését. Evidencia lenne azt gondolni, hogy a saját márkanév használata minden körülmények között az azt létrehozó céget illeti meg. Ám vannak érdekes esetek.

1

Jásdi István kapta meg idén a Borászok Borásza díjat, a különdíjat pedig Dr. Csizmadia Andrásnak ítélték oda április 28-án a Boscolo Hotel New York Palotában.

2
SHARE

Ilyen még nem volt Magyarországon: három régi barát, Alvégi Lóci, Káldi Márton és Ádám István megalapította a SHARE-t, az idei Bánkitó Fesztivál hivatalos sörét, amely gyakorlatilag automatizálja a jó cselekedeteket: aki ezt a kézműves pilsenit, vagy alkoholmentes citromos barna verzióját választja, rögtön hozzá is járul valamilyen jótékony célhoz. Interjú.

6
Kajszi

Hányféle illat bújik meg egy borvidék boraiban? A Dél-Balaton kóstolóján barackos, virágos, zöldalmás, citrusos, medvecukros jegyeket találtunk főleg. Tizenhét borászat tételeit kóstoltuk végig, mutatjuk a kedvenceiket, csak az orrunk által vezetve.

Bosszú a NATO-csatlakozás miatt

Importtilalmat vezetett be a montenegrói borokra Oroszország, miután eldőlt: a montenegrói parlament meg fogja szavazni az ország NATO-csatlakozását.

6
Or

A hajós-bajai borász egy néróból készült 2016-os rozéval nyert aranyérmet a rozék világversenyén. Minden más magyar nevező ezüstöt kapott, Dúzsi Tamásék egyenesen ötöt.

Árverés

A Tokaj Y borászainak harminc palack aszújáért lehetett licitálni a hétvégi tokaji borárverésen. A fiatal borászok első aszúit tartalmazó borcsomag a kikiáltási árnál 25 százalékkal magasabban el is kelt.

háló&puding
Ahogy a jó borok esetében, a sörfogyasztás élvezeti értékét is befolyásolja az, hogy milyen poharat választunk.
11
Egykori főiskoláján elmondott évzáró beszédében vallott kedvenc fehérboráról a demokraták tavalyi elnökjelöltje.
4
A mádi Holdvölgy 2013-as évjáratú Culture hatputtonyos tokaji aszúja aranyérmet kapott a londoni Decanter World Wine Awards 2017 bormustrán.
A szekszárdi borász az Erasmus+ során több országban is megfordult. Az igazi kultúrsokkot számára a német kávé jelentette.
2
Májusfát is állítanak az alkalomból BalatonBorokból a keszhelyi yachtkikötőben.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a litvánok fogyasztják a legtöbb alkoholt a világon. A magyarok annyit isznak, mint a lengyelek és a szlovákok.
2
Az Arany Toll díját a horvát turisztikai lehetőségek Magyarországon kifejtett népszerűsítéséért idén Győrffy Zoltánnak adták.
Kétszer olyan jól fogyott a tavalyi nyári fesztiválokon a palackozott rozéfröccs, mint a szintén palackozott fehér.
2
Pénteken rajtol a XXIII. Szegedi Borfesztivál – Szeged Napja Ünnepségsorozat.
Életének 58. évében elhunyt Gali Ferenc borkereskedő, a Recas pincészet magyarországi képviselője, a Transylwine társtulajdonosa.
Mutatjuk a helyszíneket és borokat is ajánlunk mellé.
Demonstrációt tartottak a büfékocsik, hogy működésük belvárosi engedélyeztetésére hívják fel a figyelmet.
5
Tizenhét magyar bor kapott aranyérmet, a legtöbbet a Varga, az Egri Korona Borház és a Grand Tokaj.
2
Öt százalékos önerővel is neki lehet futni a vidékfejlesztési programból lehívható forrásoknak az OTP-nál.
Teljesen megújította arculatát a mátrai Dubicz borászat. Az új címkék mellé imázsfilm is készült, mutatjuk!
Összefogtak a budapesti borbárok, hogy poharanként 1000 forint alatt kínálhassanak egy könnyed, gyümölcsös kékfrankost. Neve is lett neki.
2
Nemcsak szépséges, egyben borvidék is: videót forgattak a Pilis lábainál fekvő Kesztölcről. A Szivek Pince frontemberei is mesélnek benne!
Közel 180 millió palack pezsgőt értékesített tavaly a német Rotkäppchen-Mumm vállalat.
2
Leborult egy sörszállító kamion rakománya Budapesten, az M0-s felhajtó közelében.