Jövőre kész az atomtemető

2011. május 29. 11:42

2012-re fogadókész a bátaapáti atomtemető, eddig 80 milliárd forintot fordított az atomerőművi hulladékot befogadó tároló építésére a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.

2011. május 29. 11:42

Jelenleg két tárolókamra kialakításán dolgoznak, az első hordók már jövőre a földalatti kamrákba kerülhetnek. Eddig 80 milliárd forintot fordított az atomerőművi hulladékot befogadó tároló építésére a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. és mintegy 39 milliárd forintot tesznek ki a hátralévő munkálatok.

A kivitelező Mecsekérc Zrt.-vel 2010 decemberében kötöttek szerződést a Bátaapátiban létesített Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló befogadó kamráinak kialakítására. Első lépésben egy kamrát helyeznek üzembe. A terv 17 kamra megépítése.Ennyi hely elegendő a paksi atomerőmű üzemelése és lebontása során keletkező kis és közepes aktivitású hulladékok elhelyezésére. Bátaapátiban új kamrák kialakítására is van lehetőség .

A földfelszín alatt épülő tárolót eddig mintegy  ötvenezer ember látta. Kemény gránitban dolgoznak az atomtemető építői. Egy robbantással nagyjából 70 köbméternyi gránitot robbantanak ki. Eddig összesen körülbelül 5500 méternyi vágatot fúrtak ki. A Paksról eddig elszállított közel 2600 hordó egy felszíni, úgy nevezett technológia-épületben van. Az eddigi üzemeltetési tapasztalatok jók, üzemzavar, hordósérülés nem történt.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!