Budai feljelentést tett a péti Nitrogénművek-ügyben

2011. július 18. 18:30

A péti Nitrogénművek Zrt. úgy kapott hiteleket állami garanciával, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint felmerül a hűtlen kezelés, a hivatali visszaélés, a vesztegetés és a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének a gyanúja az ügyben.

2011. július 18. 18:30

Megtette a feljelentést a péti Nitrogénművek Zrt.-nek nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyében az elszámoltatási kormánybiztos a Központi Nyomozó Főügyészségen. Budai Gyula szerint az ügyben felmerül a hűtlen kezelés, a hivatali visszaélés, a vesztegetés és a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének a gyanúja.

A politikus június 9-én jelentette be, hogy vizsgálatának lezárulta után büntetőfeljelentést tesz az ügyben, amelynek lényege, hogy az állam készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitelének felvételéhez. Azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, ha a cég csődbe megy, egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok - a Nitrogénművek ingatlanvagyona és részvényei 76 százaléka - közül egy sem szerepelt benne.

Budai szerint a cég úgy kapott hiteleket állami garanciával, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint az ügyben felelőssége van a kormányhatározat előterjesztőinek, Gráf József volt agrár-, valamint Veres János volt pénzügyminiszternek, és vizsgálni kell Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő felelősségét is.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2011. július 19. 08:11
Budai szerint biztos okosabb lett volna hagyni a nitrogénműveket csődbe menni és a keletkezett munkanélkülieknek adni a pénz többszörösét segély formájában.
küllő
2011. július 18. 19:26
Lassan dajcstomika 5 milliárdos kapui is sorra kerülnek? Meg a Millenáris ügyek. 12 állami gazdaság. stb stb ..... Vagy azok más-- mert a "mi komcsijaink " csinálták. Szánalmas-nevetséges ez a bohóckodás. De erre iszik a vendég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!