Kártérítést követel a King's City tulajdonosa

2011. augusztus 15. 09:39

Bírósághoz fordulnak a King's City fejlesztői: százmillió dollár nagyságrendű kártérítést követelnek a magyar államtól, amiért nem valósult meg a beruházás. Az állam szerint a Világbank mellett működő bíróság nem illetékes az ügyben.

2011. augusztus 15. 09:39

A Világbank mellett működő bírósághoz fordultak a King's City fejlesztői, és százmillió dolláros nagyságrendű kártérítést követelhetnek az államtól - írja a Népszabadság.

A King's City tulajdonosa, a ciprusi Vigotop Ltd. a közleményében azt írja, hogy a cég képviselői már többször próbáltak találkozni a kormány képviselőivel, de ezt mindeddig elutasították. A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint a magyar bíróság az illetékes az ügyben, mivel a kaszinókoncessziós szerződést - amelyet az év elején szerződésszegésre hivatkozva a magyar állam felmondott - nem a Vigotoppal, hanem a magyar bejegyzésű King City Kft.-vel kötötték.

A magyar állam is perel a koncessziós szerződés alapján, amely kötbért ró a nyertes cégre, ha mégsem valósítja meg a kaszinót. A kötbért a cég nem fizette ki, mert szerinte az állam szabálytalanul mondta fel a koncessziót. Az NGM a meghiúsulás miatt 900 millió, késedelem miatt pedig 1,2 milliárd kötbért követel. Ebben az ügyben augusztus végén tartanak soron kívüli tárgyalást.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2011. augusztus 15. 13:36
Lassan a magyar kormánynak lépnie kell, a két holoper meg ez már elég kell legyen ahhoz, hogy az Orbán-kormány nagyon határozottan az összes ilyen esetben kiálljon Magyarország szuverenitása mellett és egyértelművé tegye, hogy külföldi bíróságoknak magyar belügyekben semmi keresnivalójuk nincs és ha a magyar államot vagy magánszemélyeket bármilyen kár ér ilyen bíróságok működése következtében, akkor a magyar állam azon államok polgárainak és területén bejegyzett vállalatainak lefoglalt tulajdonából fogja kárpótolni a magyar megkárosítottakat, amelyek a magyar szuverenitást semmibe vevő bíróságok működésének teret adtak.
Inrik
2011. augusztus 15. 12:32
Igen, ahhogy írta valaki: ehhez már tényleg pofa kell. De van itt egy kis probléma: 1. Az még önmagában nem akkora gond, hogy a jelek szerint az egész NGM-ben nincs egy írástudó, aki ért a nemzetközi joghoz és beugrott volna neki a közlemény kiadása előtt, hogy a Washingtoni Konvenció alapján az ICSID-nek (a Világbank mellett működő választottbíróság) van illetékessége az ügyben. 2. Az már viszont nagyobb probléma, hogy úgy adnak ki egy ilyen súlyú ügyben közleményt, hogy nem néznek utána annak, hogy ezek a Blumék és társaik keresete alapján esetleg illetékes-e az adott bíróság. Lehet rajta vitatkozni (mind érzelmi, mind szakmai alapon), hogy jó-e ha a nevezett választott bíróságnak, az ICSID-nek illetékessége van-e az ügyben, de ettől függetlenül az igazság az, hogy igen, illetékessége van az ügyben. A Washingtoni Konvenció (nemzetközi beruházások védelméről és a viták rendezéséről) hozta létre a Világbank melletti választott bíróságot (ICSID). A Konvencióhoz Magyarország csatlakozott és 1987-ben a jogrendszerbe illesztette (inkorporálta). A Konvenció tartalmaz egy un. foregin control clause-t (kb. külföldi ellenőrzés klauzulája), ami azt jelenti, hogy akkor is illetékes a választott bíróság (ICSID) beruházási vitában, ha a beruházni szándékozó belföldi társaságot külföldiek tulajdonolják, vagy ellenőrzik. Kb. ennyi. Ez a közlemény megint arra volt jó, hogy kiröhögjenek minket, hogy mennyire Káeurópaiak és ostobák vagyunk. Majd a tárgyalási szünetben a választottbírák a büfében azon kacagnak, hogy megérdemeljük a sorsunkat, ha ennyire ostobák vagyunk.
Trükkök Százai...
2011. augusztus 15. 11:59
Lófasz a seggükbe.
denever
2011. augusztus 15. 11:18
Majd a szerződést aláírók kicsengetik. kik is voltak ők? ó, nem, hát megint a régi arcok? János, Ferenc, Gordon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!