M1 Híradó: Volt vészjelzés az iszapkatasztrófa előtt

2012. január 25. 20:38

A vörösiszap-katasztrófát megelőző napon már jelezték a Mal Zrt. műszerei a rendellenességet a tározónál, a gátszakadás előtt másfél órával pedig már vészjelzéseket adtak. A cég vezetői mégsem figyelmeztették az embereket, pedig a Mal-nak kész katasztrófaterve is volt – hangzott el az m1 Híradójában egy eddig még nem publikált vizsgálatra hivatkozva. A Mal nem ismeri a jelentést.

2012. január 25. 20:38

A vádirat szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezetői szabálytalanságok sorozatát követték el a vörösiszap-tározó üzemeltetésekor, elmulasztották a karbantartásokat és az ellenőrzéseket, nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket és a gátszakadás után nem jelezték a veszélyt, sőt a mentésben sem segítettek – hangzott el az m1 szerda esti Híradójában.

A Híradó értesülései szerint egy eddig nem publikált vizsgálat kiderítette, hogy a szivattyúk egy nappal korábban már rendellenességet jeleztek, másfél órával a gátszakadás előtt pedig már vészjelzéseket is adtak. A Mal Zrt. vezetői mégsem figyelmeztették az embereket, noha a cégnek kész katasztrófavédelmi terve volt. Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék kollégiumvezetője a Híradónak elmondta: „azzal a megállapítással él a vádirat, hogy csak közvetett úton jutottak az állami szervek, a katasztrófavédelem, a mentők, tűzoltók, rendőrség olyan adatok birtokába, amelyeknek a segítségével aztán meg tudták kezdeni a mentést.”  – fogalmazott.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná. A Veszprém Megyei Főügyészség múlt héten csütörtökön közölte, hogy tizenöt ember ellen emelt vádat a vörösiszap-katasztrófa ügyében több vétség és bűntett elkövetése miatt.  A vádlottak között van a Mal Zrt. vezérigazgatója, a műszaki és a kereskedelmi igazgató, az üzemvezető, a környezetvédelmi felelős és a diszpécser.

FRISSÍTÉS

 

A Mal Zrt. nem ismeri a szerda esti Híradóban említett jelentést - mondta a cég vezérigazgatója az MTI érdeklődésére. Bakonyi Zoltán közölte: amennyiben bemutatják nekik, vagy megismertetik velük az állítólagos jelentést, akkor tudnak arra reagálni. 

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egy ajkai
2012. január 26. 19:52
krisztoforo48-nak üzenem: 2006. februárjában 10897/05 ügyszámon. Kling István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek igazgatója, írta alá a MAL Zrt.. egységes környezetvédelmi engedélyét. Ez az a hatósági engedély, mely alapján működhetett az ajkai gyár. Kling Istvánt, mint egykori vezetőjét a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek, a parlamenti vörösiszap vizsgálóbizottság meghallgatta 2011 nyarán. Arra a kérdésre, hogy "Veszélyes hulladék-e a vörös iszap?" a meghallgatáson "NEM" választ adott. Ő most a vízügyekért felelős helyettes államtitkár, aki azzal érvelt, hogy "Nem hulladék"..., mert nem meríti ki a hulladék fogalmát a vörösiszap. "Hulladék az, amit egy cég már nem kíván újra-felhasználni, ezért attól megvált, megválni szándékozik, vagy megválni kényszerül." A Bajnai kormány alatt környezetvédelmi államtitkár volt. Egyébként az iszapömlés (szerintem lúgömlés) után, hivatalból Ő ellenőrizte a MAL Zrt. tevékenységét a védekezési munkák s során. Ezek a tények, a hivatalok részéről a személyes felelősség dolgát a kérdéseden kívül hogy ki volt az eszement, úgy tudom nem vizsgálták.
Krupp Skya
2012. január 26. 08:59
DSK mint a volt IMF elnök név betűi Devecser, Somlóvásárhely, Kolontár Több mint érdekes Ráadásul van az az úttörő dal hogy: Ajkáról felcsendül a nóta! Több mint gyanús!
Krupp Skya
2012. január 26. 08:10
"Volt vészjelzés" Hogyne több is 1944-1945-ben bejöttek az oroszok 1946-ban megjelenik az egy Forint ami akkor 1 Forintot ért 1948 elsöprő többségben Rákosi Mátyást választják meg, egy Forint már két Forintba kerül. 1956 ismét bejönnek az oroszok 1 Forintért 3 Forintot kell fizetni. 1968 behívják Nyers Rezsőt a szovjet csapatok megsegítésére, 1 forint már 5 forintba kerül. 1978 reformálják A Nyers Rezső reformot 1 Forint 10 forintba kerül. 1988 Ismét reformálják a Nyers Rezső reform reformját reform a köbön, 1 forintért már 30 forintot kell fizetni. 1989-90 kiküldik az oroszokat, rendszer váltás, az ÁVH három felé szakad MSZP, MDF? SZDSZ, 1 Forintért már 50 Forintot kell fizetni. 1994 Reformok sorozata, behívják Bokrost aki ideiglenesen Panamában állomásozott, megreformálja a Nyugdíjat és a Forintot ami most lett igazán érték álló 1 Forintot lehet venni 100 Forintért. Most már devizának számít olyan drága. 1998-2002-ig nem történik semmi említésre méltó unalmas ásitós Fidesz rendszer. 2002 ismét megújulás felpörögnek az események 1 Forintot már 200-ért lehet venni 2005 jön a 100 lapos program, 100 lapért 100 milliót fizetnek Demszkyék, 200-ért 200 milliót. 2006 1 Forintot Már 250 Forintért lehet venni. 2008 Hazahívják Bajnait Libaelbasztánból, az ideiglenesen hazánkban állomásozó Lendvai, Gyurcsány, Gréczy megsegítésére. Bajnai jön, lát, és győz az IMF a 22.000 milliárdjával. 2009 1 Forintot már 350 Forintért lehet venni. 2010 1 Forintot már 400 Forintért lehet venni. Tehát előjelek bőven voltak.
krisztoforo48
2012. január 26. 07:50
Na most egy kicsit komolyabban. Meg kell nézni azt is,hogy egyáltalán ez a technológia,mellyel 13-14pH-val rendelkező zagyot adnak ki nyílt területre,egyáltalán engedélyezve volt-e.Ha igen,ki volt az az eszement,aki ezt a hatóság részéről engedélyezte!Ha nem volt engedély,hogy nem derült ki az ellenőrzések során és miért nem lett megtiltva a működtetés!Ugyanis az ilyen kémhatású anyag gőzei is a szabadba kerülve,jelentős károsodást okoz a környezetben még akkor is,ha maga az anyag a gátok között marad.Ott hosszú évekig a fű sem nő.És akkor jöhet a szándékosság is,mint súlyosbító körülmény.Tehát a ahtóságok is vastagon benne vannak,nem mentve persze az üzemeltetők felelősségét,részükről ez halmozottan fönn áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!