Az Emminek a gyermekek az elsők

2012. május 27. 10:51

Az elmúlt két esztendőben Magyarországon számos olyan intézkedés született, amely hozzájárulhat a gyermekek testi és lelki fejlődéséhez, megfelelő és biztonságos környezetük kialakításához, megtartásához és fejlesztéséhez – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából.

2012. május 27. 10:51

A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a gyermekek jövőjének, hiszen a gazdasági válságtól sújtott Európában felértékelődnek azok a befektetések, amelyek hosszú távon is megőrzik értéküket – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap, a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából kiadott közleményében az MTI-vel.

A közlemény szerint az elmúlt két esztendőben Magyarországon számos olyan intézkedés született, amelyek hozzájárulhatnak a gyermekek testi és lelki fejlődéséhez, megfelelő és biztonságos környezetük kialakításához, megtartásához és fejlesztéséhez. Az elmúlt időszakban elfogadták a Nemzeti Alaptantervet, valamint az új köznevelési törvényt, amelynek egyik fontos célkitűzése, hogy megteremtse a nyugodt, minőségi nevelés és oktatás feltételeit. Ennek részeként egyebek mellett bevezetik a gyermekek lelki egészségét is szolgáló mindennapos testnevelés órát, lehetőség nyílik megfelelő tehetséggondozásra, vagy épp bizonyos területeken az elmaradások pótlására.

Az örökbefogadói gyes bevezetése jelentősen segítheti a családba került gyermekek beilleszkedését. A gyermekvédelmi törvény módosításával egyebek mellett egyszerűbbé és gyorsabbá válik az örökbefogadás. Az örökbefogadást összekapcsolták a magzatvédelemmel, ezzel esélyt adhatnak a magzatnak az életre, a meddő pároknak pedig a gyermeknevelésre.

Az Emmi közleménye felidézi, hogy a gyes folyósítási idejét visszaállították három évre, a nagycsaládosok gyermeknevelési támogatása is újra a gyermek 3 éves korának betöltésétől folyósítható. A kormány döntésének köszönhetően minden rászoruló általános iskolás, egészen a 8. osztályig ingyenes étkezésben részesülhet, a kormány ismét támogatja a családok otthonteremtését, valamint a helyi családerősítő programokat, „családi erőforrás központok” létrehozását.

A gyerekszegénység elleni küzdelem terén a kormányváltás óta eltelt időszakban az életút elvet követik, olyan támogatási láncot hoztak létre, amelynek minden láncszeme egy-egy korosztályt jelent. A legkisebb gyerekek és szüleik a Biztos Kezdet Gyerekházak segítségével kapnak lehetőséget szocio-kulturális hátrányok leküzdésében és a problémamentes óvodakezdésben, és elindultak a komplex kistérségi gyerekesély-programok. A hátrányos helyzetűeknek szánt ösztöndíjak ma az oktatás minden szintjén elérhetőek és teljesítményre alapoznak.

A nemzeti kormány a következőkben is törekedni fog arra, hogy a gyermekek hozzájuthassanak a legjobb lehetőségekhez, éljenek akár vidéken vagy városban, legyenek tehetősebbek vagy szegények, rendelkezzenek odafigyelő szülőkkel vagy épp felelőtlenekkel, legyenek tehetségesek vagy segítségre szorulók. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma figyelmének középpontjába az embert állítja, közülük is a legkiemelkedőbb törődéssel a gyermekek felé kíván fordulni a jövőben is – hangsúlyozta a tárca a közleményben.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Borda4444
2012. május 27. 15:40
http://www.emmi.co.uk/
Borda4444
2012. május 27. 15:35
Ejsze lemezkiadásra is sor kerül eztán?
jag3
2012. május 27. 13:51
Megjegyzéseim: 1) a (p)orosz oktatási rendszer elavult, minden eltelt év, minden taccsrament nemzedék felér egy Mohi csatával Magyarország számára. 2) A "biztos kezdet" "szszm"-je olvasható: http://www.biztoskezdet.hu/uploads/attachments/03_01_Biztos%20Kezdet%20Gyerekhazak%20Szervezeti%20es%20Szolgaltatasi%20Modell.pdf 2009-ben hirdették meg, ez a dokumentum például 2010 márciusi. 3) A program alapvetően a hagyományos iskola/óvodamodell szülőközeli, kiscsoportos, és foglalkoztatással kombinált változata, amit szándék szerint megfejeltek(?) a "mentori hálózattal", a jelenlegi kedvenc vesszőparipával. Szinte felsóhajthatunk: Magyar Bálint újra támad. Persze, minden apróság segit. Mondjuk én nem tudom hány gyerek fér 35 házba, de mondjuk egy évfolyam 2-3%-ának (a 0-12 éves legsérülékenyebb korosztály 0,2-0,3%-ának) biztos jól jön, persze csak akkor, ha valaki __megfinanszirozza__ (gazdagabb önkormányzatok előnyben) Egészen érdekes, hogy ezek szerint a mentori hálózat sem a kdnp-s oktatásügyi államtitkár fejéből pattant ki. Egyszerűen része az uniós elvárásoknak, amit sikerült egyfajta ügyes cipőkanállal a saját célkitűzésekre ráhúzni. Hogy ez fanyalgás? Az. Valakik eljátszokatnak a homokozóban, miközben ég a ház és bennégnek a gyerekek.
Vaskereszt
2012. május 27. 11:56
ezek a propagandanyilatkozatok nem kerülnek semmibe. Azon kívül persze, amit az adott PR-cégnek kifizetnek, ami ezt a bullshitet kitalálja. A szovjet idők győzelmi jelentéseinek szellemét idézi ez a nyilatkozat. Az EEM (nem tudom ez az "EMMI" hogy jött össze, biztos valami marketinges agyából pattant ki)"mindig is kiemelt figyelmet szentelt a gyermekek jövőjének"...bla-bla-bla Valami érv, bizonyíték erre? Vagy higgyük el, mert olyan szép kisgyerekes kép van ide berakva? Vagy mert a Fidesz / Orbán "sosem hazudott"? Mi a tetves fasztól tekinti fontosnak a EEM a gyermekek jövőjét? Amiket fölsoroltak, azt már 2010-ben bevezették, és mellesleg NEM állították meg, még csak nem is lassították a népességfogyást. Ennyi erővel minden egyes nap el lehetne sütni egy hasonló győzelmi jelentést. Új dolog nem történt. Mitől változott valami, hogy most az esztergályos-lelkész került az élére?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!