Az államfőhöz fordulhatnak a nyugdíjazott bírák

2012. július 23. 10:08

A Népszabadság szerint nem kizárt, hogy Áder Jánoshoz fordulnak majd a nyugdíjazott bírák azt kérve, hogy az államfő vonja a vissza a felmentő határozatokat.

2012. július 23. 10:08

Előfordulhat, hogy Áder Jánoshoz fordulnak majd a kényszernyugdíjazott bírák, azt kérve a köztársasági elnöktől, hogy vonja vissza az alaptörvény-ellenesnek talált rendelkezések alapján aláírt felmentő határozatokat – írja a NOL. Az Országos Bírósági Hivatal adatai szerint Schmitt Pál március 29-én 194 felmentő határozatot írt alá, Áder János pedig július 6-án mintegy negyvenet.

Az Alkotmánybíróság döntése szerint azonban megszűnt a felmentés jogalapja, a testület visszamenőlegesen megsemmisítette a nyugdíjazást előíró rendelkezést. Vagyis ennek alapján nem lehet törvényesen nyugdíjba küldeni egyetlen bírót sem. A lap emlékeztet, hogy az Alkotmánybíróság megtehette volna, hogy rendezi a bírák helyzetét azzal, hogy kimondja: semmisek a szolgálati viszony megszüntetésére vonatkozó elnöki határozatok. A testület azonban ezt nem tette meg, csak utalt arra, hogy szükséges az ügyben valamilyen megoldás.

A lap szerint az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének kezdeményeznie kellene a bírák visszahelyezését, de az államfő is dönthetne úgy, hogy visszavonja a határozatokat. Ha ez nem történik meg, az érintett bírák munkaügyi bírósághoz fordulhatnak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogo
2012. július 23. 11:43
Mindenkit el lehet bocsátani - még a bírákat is! Vannak fiatal tehetségek - leköszönhettek volna saját maguk! Emelt fövel! Így csak lejárassák magukat! "a székemet akarom!!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!