Pontosítaná a bírák nyugdíjkorhatárával összefüggő alkotmánymódosítást egy fideszes képviselő

2012. szeptember 20. 19:57

Pontosítaná a kormánynak a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárával összefüggő alkotmánymódosító javaslatát a fideszes Vas Imre.

2012. szeptember 20. 19:57

A kabinet azt mondaná ki az alaptörvényben, hogy bírósági, illetve bírósági igazgatási vezetői tisztséget a 62. életévét betöltött bíró – a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke kivételével – nem láthat el.

Vas Imre a parlamentnek csütörtökön beterjesztett indítványában viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár a következő évtől – felmenő rendszerben – emelkedik, és eléri a 65 évet. Ha az alkotmány 62 évben rögzíti a bírósági vezetők felső korhatárát, egyes vezetőktől 2013 után már a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt vissza kell majd vonni a vezetői megbízatást, ami méltánytalan lenne – írta indoklásában.

A kormánypárti politikus ezért azt javasolja, hogy a bírósági és az ügyészségi vezetők ne a 62. évük, hanem a rájuk irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséig láthassák el feladatukat.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
székely
2012. szeptember 21. 08:41
Nem a nyugdíjkorhatárt kell módosítgatni, hanem hűségesküt kellene tenni a bíróknak a baltás Orbánnak és utána lex Szapári módra lehetne a hűséges bírókra törvényt hozni
=nessuno=
2012. szeptember 20. 21:08
Hiába írnak bele az alaptörvénybe, attól még alkotmányellenes.Láthatatlan alkotmány.;)
Secnir
2012. szeptember 20. 20:54
mi a faszomért nem írja azt a módosító índítványba bele vas úr a következőket: -...egyetértek az indítvánnyal, egyúttal vegyük be, hogy a törvényjavaslat ne vonatkozzon dr. Halász Béla bíró úrra, aki a körzetemben bíró, és két ügyem is nála van folyamatban, a perek jelen állása szerint kedvezően... sokkal egyszerűbb lenne, és könnyebb lenne a jogalkotóknak is.
bini
2012. szeptember 20. 20:43
Na most az van, hogy a mostani modosítónál nincs felmenő rendszer, hanem egységesen 65 év. Így irreleváns az ujabb modosító. A törvényben nem nyugdíj korhatárként van meghatározva a 62 év, hanem a vezető poszt betöltésének határaként, ami az elkövetkezőkben is fígyelembe kell venni a pályázatoknál. A futó őgyeknél egy év átmeneti ídő van megadva és 2014 januárig tart. Ezört nincs szükség semmilyen további változtatásra. Vas ur elnézett valamit, vagy szövegértési nehézségei vannak. Hiába nehéz a jusztic nyelvezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!