Évforduló: csaknem újjáépültek a vörösiszappal elöntött települések

2012. október 03. 12:07

Azon dolgoznak, hogy élhetőek legyenek a vörösiszaptól megtisztított települések, és senki ne akarjon elköltözni a térségből – mondta a vörösiszap-katasztrófa második évfordulóján Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestere is az MTI-nek.

2012. október 03. 12:07

Két éve, október 4-én szakadt át a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. X-es iszaptározójának a gátja, és a kizúduló, több mint egymillió köbméternyi vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben nemrégiben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Tili Károly, Kolontár független polgármestere kiemelte: azon dolgoznak, hogy élhető település legyen Kolontár, az emberek szeressenek ott lakni.

Kolontáron 36 család házát öntötte el az iszap, a katasztrófa után nem sokkal 11 család költözött el a faluból, és voltak, akik később választottak új lakóhelyet. A polgármester emlékeztetett arra, hogy az állam megtérítette a lakóingatlanokban és az ingóságokban keletkezett kárt, és a mezőgazdasági termelők kárenyhítése is a végéhez közeledik. Helyreállították a jelenleg hétszázhúsz lakosú település középületeit, megszépült az általános iskola, a polgármesteri hivatal és a művelődési ház.

A Magyar Kármentő Alap forrásaiból új sportöltözőt építettek, és befejeződött a vörösiszap-katasztrófát bemutató tanösvény kialakításának első üteme. Szintén a kármentő alapból igényeltek csaknem 40 millió forintos támogatást a kolontári csatornahálózat és a szennyvíztisztító kiépítéséhez, az augusztusban kezdődött beruházás 260 millió forintba kerül. Terveik szerint felújítják az úthálózatot és a vízelvezető árkokat is. A vörösiszap-tározók lefedése még nem fejeződött be, ezért a porzás erős szélben még érzékelhető a falu egyes részein. A bányakapitány szigorú felügyelet alatt tartja a munkálatokat, ezért rövid időn belül ez a probléma is megoldódik – tette hozzá Tili Károly.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), devecseri polgármester a katasztrófát követő állami szerepvállalást emelte ki, aminek köszönhetően rövid idő alatt új lakópark épült a károsultaknak. A településen csaknem háromszáz házat öntött el a vörösiszap, és több mint 260 házat kellett lebontani. Szólt arról is, hogy két év telt el a katasztrófa óta, de jelenleg is két pszichológus dolgozik Devecserben. A lakosság jelentős része a házával együtt a múltját veszítette el, aminek a feldolgozásához több év kell a szakemberek szerint. Sokan segítség nélkül egyáltalán nem tudnak továbblépni, a pszichológusok tevékenységére nagy szükség van, szeretnék ha társadalombiztosítási támogatással a szakorvosi rendelőben több mentálhigiénés szakember lenne elérhető. A munkahelyteremtő beruházások mellett ez a legfontosabb – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a kármentő alap még rendelkezésre álló forrásaiból további fejlesztéseket terveznek: az ipari park kiépítése, a Fő tér rekonstrukciója és az oktatási intézmények felújítása mellett megújulnak a Devecseren átvezető utak, járdák és vízelvezető árkok. A mentesített mezőgazdasági területeken energiaültetvény létesítését tervezik. Egy pályázatnak köszönhetően pedig több mint 1,4 milliárd forintból fejlesztheti vízvédelmi rendszerét Devecser és Kolontár. Jelentős telekárkedvezménnyel támogatják a letelepedő családokat, mert a katasztrófa óta legalább kétszázzal kevesebben laknak a városban – mondta.

Marton László, Somlóvásárhely független polgármestere szerint minden probléma megoldódott, a településről senki nem költözött el. A vörösiszap nyomait sikerült eltüntetni, az utakat felújították, minden egyenesbe jön – fogalmazott. A kármentő alap segítségével jelenleg az iskolát renoválják, és további fejlesztéseket is terveznek.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2012. október 03. 14:36
Azért én kíváncsi lennék a katasztrófa okozta károknak a végösszegére is. Az emberi kapzsiság, nemtörődömség mennyibe került az adófizetőknek? (Mentés, kárelhárítás, újjáépítés és minden ehhez kapcsolódó költségek )
folyik a HAZAÁRULÓ ZSIDÓ PROVOKÁCIÓ
2012. október 03. 13:08
a Kovačić nevű VÖRÖSISZAPOT IS IDEJE LENNE ELTAKARÍTANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
liberálzöld.
2012. október 03. 12:40
Kár volt újjáépízeni. Ugyanis ha az állam csődbe dönti a MAL-t 8135 MILLIÁRDOS BIRSÁG), akkor a környéken annyi munka sem lesz, hogy a szép új házakból a polgárok kinézzenek az ablakon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!