Az EU-s agrártámogatásokat félti Budai

2012. november 20. 16:23

Magyarország számára elfogadhatatlan lenne, ha megvalósulna a németek terve és csökkenne az agrártámogatásokra fordítható összeg az Európai Unió következő hétéves költségvetési keretében, véli Budai Gyula.

2012. november 20. 16:23

Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár a német fővárosban folytatott tárgyalásait értékelve hangsúlyozta: a magyar és a német álláspont a Közös Agrárpolitika (KAP) vonatkozásában majdnem valamennyi területen megegyezik. Ugyanakkor Németország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós hazai össztermék 1 százalékában határozzák meg a hétéves költségvetési keret kiadási főösszegét, amiből az agrártámogatások csökkentése következne, ezt pedig Magyarország elutasítja.

Magyarország számára a mezőgazdaság stratégiai kérdés, ezért az agrártámogatások jelenlegi szintjének megőrzése mellett áll ki. Az sem elfogadható javaslat, hogy az agrártámogatásokat a kohéziós források javára csökkentsék, hiszen az agrártámogatások átláthatóak, követhetőek és a támogatási folyamat állandó ellenőrzés, monitoring mellett zajlik, ugyanez viszont a kohéziós alapokról nem mondható el - fejtette ki Budai Gyula. Hangsúlyozta: Magyarország az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országcsoport tagjaként 2013-ban éri majd el az agrártámogatások 100 százalékos szintjét, amely azonban még így is jelentősen elmarad az úgynevezett régi tagországokat megillető támogatás mértékétől. Ezért aztán az EU kettészakadásával fenyegető helyzet állna elő, ha még ehhez a szinthez képest is csökkentenék az agrártámogatásokat.

A régi tagországok behozhatatlan előnyre tennének szert, de a támogatások esetleges csökkentése nemcsak az új tagállamok számára lenne hátrányos, hanem az EU pozícióját is rontaná a nagy gazdasági erőközpontokkal, például Kínával és Brazíliával folytatott versenyben - fejtette ki. A mezőgazdaság stratégiai jelentőségét mutatja, hogy az ágazat 2,7 milliárd euróval járult hozzá tavaly a külkereskedelmi mérleg többletéhez - tette hozzá az államtitkár.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. november 21. 08:21
féltheti is...mert jövőre lesz az újra tárgyalás a következő időszakra jutó támogatásokról...hát elég gyenge lábakon állunk, és nem jó pozicióból indulunk
=nessuno=
2012. november 20. 23:00
Esetleg nem kellene felrúgni most a moratóriumot...
trabantkombi
2012. november 20. 21:41
Majd selmeci szoláriumpatkány szenátornéni megvédi az agrártámogatásokat!!!! 2014!!!!
laci0011
2012. november 20. 19:24
Nagypofájú kodisok vagyunk az unióban.Érdekes,hogy elhalasztótták a szavazást a feliratkozáspártiak!Csak jó vóna 1 kis unijós pízecske a haveroknak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!