Ipsos-Medián-GfK-Nézőpont-Tárki a részleges kampánycsend ellen

2012. november 18. 13:03

Az öt közvélemény-kutató intézet vezetői közös levélben kérik, hogy a képviselők ne fogadják el a kampány utolsó hetére vonatkozó kutatás-publikálási tilalmat.

2012. november 18. 13:03

Az Országgyűlés elfogadta a választási eljárásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatot, amely újból előírja, hogy „a szavazást megelőző 6. naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni” – olvasható az MTI-hez szombaton eljuttatott nyílt levélben, amelyet Géczi Tamás, az Ipsos, Hann Endre, a Medián, Kozák Ákos, a GfK, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet, és Tóth István György, a Tárki vezetője írt alá.

Szerintük ez a korlátozás ellentmond az Alkotmánybíróság azon határozatának, amely a korábbi hasonló törvényhelyet megsemmisítette, megállapítva, hogy „a közvélemény-kutatás közzétételének (...) tilalma valóban korlátozza a vélemény-nyilvánítás- és sajtó szabadságát. (...) Mindezen túlmenően a közvélemény-kutatás eredményeinek nyilvánosságra hozatali korlátozása a demokratikus közvélemény kialakulásához elengedhetetlen információszabadság alapjogával, azon belül a választópolgárok tájékozódáshoz való jogával is szoros összefüggésben áll.”

Erre tekintettel kérik az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslatnak ezt a paragrafusát a zárószavazás során ne szavazzák meg – áll a nyílt levélben.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2012. november 18. 14:04
Na ja! A közvélemény lutatok eddig is befolyásolásra használták és használják a prognozisukat. Ha belegondol az ember egy nem is olyan lényeges dolgot ami most megy a baloldalon Bajnai zászlóbontása, LMP kongresszus elötti adatokat, mely kifejezetten befolyásolási szándékkal készült. A Medián aki egy fiktiv pártot kreált egy alapitványból és olyan eredményt hozott ami teljesen abszurd. Vagy az LMP szavazóinak a preferenciáját egy jövöbeli összefogás kilátásba helyezését, és sorolhatnám. Szerintem tök normális, hogy egy héttel a választás előtt nincs szükség arra, hogy manipulálják a nagyérdemüt. Mivel lényegileg a pártoknak és szervezeteknek, a kampánycsen kiiktatásával minden lehetősége megvan a versenyre ezért felesleges ebbe kivülről írányitottan nbelenyulni. Nem tudom, hogy más országban hogy van szabályozva a közvélemény kutatások és az exit polok nyílvánoságra hozása, de ha jól emlékszem nem ördögtől való és demokrácia ellenes a választás tisztaságát befolyásoló tényező bizonyos korlátozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!