Létrehozta a kormány a Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottságot

2013. január 10. 13:31

A január 1-jétől jövő év december 31-ig működő testület – melynek elnöke Lázár János lesz – feladata többek között a magyar zsidóság deportálásának jövő évi hetvenedik évfordulójával kapcsolatos programok koordinálása lesz.

2013. január 10. 13:31

Létrehozta a kormány a Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottságot. Az erről szóló kormányhatározat a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. A január 1-jétől jövő év december 31-ig működő testület rendezvényekre, ismeretterjesztő programokra tesz javaslatot a magyar zsidóság deportálásának jövő évi hetvenedik évfordulójával kapcsolatban. Az emlékbizottság továbbá véleményezi, koordinálja ezeket a programokat, és az erre a célra előirányzott közpénzek felhasználásával kapcsolatban döntéseket készít elő.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint a kormány döntésének megfelelően kezdeményezi az érintett szervezeteknél a programok megvalósításához szükséges lépéseket, összehangolja a feladatok végrehajtását, valamint az érintett miniszterrel együtt, a közpénzek felhasználásával kapcsolatos döntés-előkészítést is elvégzi, és a döntéstervezetet a előterjeszti a kormánynak. A bizottság elnöke a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János, állandó tagjaik a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium által delegáltak, illetve a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Kovács Zoltán.

A kormány a határozattal felkéri a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületet, a Magyar Tudományos Akadémiát, valamint a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületét, hogy egy-egy állandó tagot delegáljanak a bizottságba, valamint ugyancsak felkéri a Holokauszt Emlékközpont vezetőjét, továbbá az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnökét a bizottság állandó tagjának. A dokumentum kitér arra, hogy a bizottság ülésének állandó meghívottjai lesznek Izrael, az Egyesült Államok és Németország magyarországi nagykövetei, de a testület dönthet további tagok meghívásáról is. A bizottság elnöke, állandó és eseti tagjai a megbízatásukat díjazás nélkül látják el.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2013. január 10. 18:49
Akkor 2014-ben nem fogom nézni csak a sportműsorokat,az ismeretterjesztő csatornákat és a filmeket esetleg.Rádiót nem kapcsolok be,nem olvasok újeágot,a neten is csak játszani fogok és levonom a konzekvenciát még a választások előtt!!!
files32
2013. január 10. 17:26
Mi lesz,ha beindul a kampány idõszak?
Senye Péter
2013. január 10. 16:35
Kiadhatnák újból Rónai Ernő 'Örök szégyen' c. könyvét. Ő egy kicsit árnyaltabb képet írt le, mint a 'kanonizált' változatok.
bini
2013. január 10. 15:55
Azért egy kerek évfordulóra ami úgyan úgy hozátartozik a magyaroszági történelem egy szakaszához, mint más esemény. =0 éve történt a deportálás, bármilyen fájó és csufos esemény mégiscsak velünk történt meg. Emlékezünk vissza arra, hogy milyen fájdalmas volt a nemzetnek, mikor nem lehetett beszélni, megemlékezni azokról a magyar hösi katonákról akik ugyanenek a kornak áldozatai voltak a Don kanyarban. Mennyi ídőnek kellett eltenie ahhoz, hogy emlékmüveket megemlékezéseket lehesen tartani és egyáltalán beszélni róla nyílt öszinteséggel. Ma már az állam részvételével méltó emlékezést tarthatunk. Volt idő mikor hazaárulónak titulálták ezeket és a kommunista propoganda évtizedekig (ma sem emésztik meg) hamis történelem tanitása milyen károkat okozott az emberek tudatában és generációkon keresztül. Ennek vége. Tiszteségesnek tartom a kormányzatnak azt a törekvését, hogy a tragédiákat átéltek hozzátartozói méltó kegyelettel tudjanak megemlékezni. Ez nem nép, népcsoport, vagy származás alapján döntendő el, hogy kikre emlékezünk kikre nem. Ahogy megemlékezhetünk a szovjetunióba deportákrakról (malenkij robot) ahol a magyarországi német nemzetiségő többségében nő volt az áldozata, úgyan úgy a zsidóság deportálása egy fájdalmas vesztesége a magyar nemzetnek. A kerek évfordulók mindig alkalmas arra, hogy a nemzet tudata egy-egy esemény kapcsán feidéze a tragikus történéseket is és tudatosítsa, hogy soha többé ne kelljen hasonlókat átélnie.Ez minden történelmi eseményre érvényes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!