Répássy: Az új Ptk. kiterjeszti a szabadságjogokat

2013. február 13. 16:42

Az igazságügyi államtitkár szerint a március 15-én hatályba lévő új Ptk. lépést tett az élettársi kapcsolatok intézményesülésének irányába.

2013. február 13. 16:42

Az új Polgári Törvénykönyv továbbra is szerződéses viszonyként fogja fel az élettársi kapcsolatot – mondta el Répássy Róbert az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Elmondása szerint viszont ahol gyerek is születik, ott már családjogi következmények is életbe lépnek. Répássy szerint a Ptk.-ban foglaltaktól el lehet térni, ha csak ezt az eltérést kifejezetten nem tiltja törvény. Hozzátette: „senki nem kényszeríti az élettársakat arra, hogy a házasság szabályai szerint számolják el köztük a vagyoni viszonyokat”. Viszont szerinte a születendő gyermek érdekében már mindenképpen fel kell állítani minimumszabályokat.

Az Alkotmánybíróság határozata kapcsán leszögezte: az egy definíciót semmisített meg, a Ptk.-ban foglalt családjogi következmények és a család definíciója közt pedig Répássy szerint nincs közvetlen összefüggés. Végrendelet alapján továbbra is lehet örökölni, de az államtitkár szerint az élettársaknak kell dönteniük arról, mennyire szorosan szeretnék összekötni az életüket. A bejegyzett élettársi kapcsolatra (melyet kizárólag egynemű párok köthetnek) vonatkozó következményekről Répássy nem beszélt, annak jövőjére Kálmán Olga sem kérdezett rá. Az államtitkár ugyanakkor leszögezte, hogy a családi kapcsolat alapja mindenképpen a házasság vagy a szülő-gyermek viszony lehet.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mickamakka
2013. február 14. 13:29
a répássy úgy tűnik lemaradt vmiről: Negyedik alkalommal módosítanák a kormánypártok Magyarország Alaptörvényét. A parlament napirendjére is vett törvényjavaslat egyik sarkalatos pontja, hogy tovább szűkítenék a család fogalmát. Leszögeznék, hogy "a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony." AZ ÉLETTÁRSAK AKKOR SEM ALKOTNÁNAK CSALÁDOT, HA GYERMEKÜK SZÜLETIK, mindkét fél csak a közös, illetve a korábbi kapcsolatából született gyermekével képezne külön-külön családokat. Az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hozott határozatában megállapította, hogy a kétharmados parlamenti többség túlzottan szűkre szabta a család fogalmát a családok védelméről szóló törvényben. A kormánypártok ahelyett, hogy tágítanák a fogalmat, az Alaptörvénybe betonoznák a szűkre szabott meghatározást.
kommenter
2013. február 14. 12:15
törvénybe írták a hivatalos állami korrupciót. ami ellen nem tudsz harcolni azt tedd magadévá!
Akitlosz
2013. február 14. 10:32
Semmilyen mértékben nem alapfeltétele a családnak a házasság intézménye. Semmivel nem családabb a házaspárok családja, mint az élettársaké. MAGÁNÜGY, hogy ki kivel alapít családot. Az egyháznak, az államnak ehhez egy minimális határon túl nincsen köze. Nem egy Répássy mondja meg, hogy kik egy család, és kik nem.
bigyomail
2013. február 14. 08:23
Amennyiben a szabadságjogot úgy értjük, hogy szabad a közpénzt lopni, akkor tényleg kiterjeszti, de nem is ez a lényeg, hiszen a kormányokhoz kapcsolható közpénzlopás pártfüggetlen, eddig is ment, csak addig legalább félig-meddig nyilvánosan. Mostantól üzleti titkot képez. Ami viszont érdekesebb, az az, hogy a katolikus ellenes családjogi törvény eleve életszerűtlen, hiszen egyre több, mára már majdnem fél millió - az állam szempontjából - élettársi kapcsolatot degradál le, holott ezek egy jelentős része a benne élők felfogása szerint házasság. Tehát a törvény nem a valóságot akarja szabályozni, hanem a nevelni akar, a valóságot akarja a törvényalkotó keresztényellenes elképzeléséhez igazítani. Ami viszont nem lenne dolga a törvényalkotónak, hiszen a törvény célja nem az erkölcsi nevelés (még akkor sem, ha nem ilyen torz erkölcsi értékrendre akar nevelni, mint ez), hanem az együttélés szabályainak rendezése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!