Lehetővé tenné a lakásokban való aláírásgyűjtést a Fidesz

2013. március 25. 10:56

Bár az adatvédelmi hatóság elnöke a múlt héten azt közölte, hogy adatvédelmi szempontból nem elfogadható, ha lakásokban folytatnak aláírásgyűjtést, fideszes képviselők most úgy módosítanák a vonatkozó jogszabályokat, hogy bizonyos feltételek mellett lehessen aláírást gyűjteni lakásokban is.

2013. március 25. 10:56

Törvényesnek és tisztességesnek kell tekinteni a személyes adatok kezelését, ha az érintett véleménynyilvánítási szabadságának biztosítása érdekében az érintett véleményét megismerni kívánó személy az érintettet lakóhelyén vagy tartózkodási helyén felkeresi, feltéve, hogy az érintett személyes adatait az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően kezelik és a személyes megkeresés nem üzleti célra irányul – mondaná ki a passzusban hivatkozott jogszabályt kiegészítve Cser-Palkovics András és Vas Imre fideszees országgyűlési képviselők. A parlamentnek hétfőn benyújtott indítványukban kezdeményezik, hogy a személyes megkeresést tiltsák munkaszüneti napon.

A kormánypárti képviselők javaslatuk indoklásában azt írták, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény jelenleg nem tartalmaz rendelkezést arról, hogy két alkotmányos alapjog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme közötti egyensúly hogyan teremthető meg. A törvényjavaslat célja, hogy – figyelemmel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kapcsolódó közleményére is –, az állampolgárok aláírásgyűjtés céljából történő személyes felkeresésekor egyszerre biztosítsa a tisztességes adatkezelés követelményét, a magánszféra védelmét és azt, hogy az állampolgárok véleménynyilvánítása ne ütközzön akadályba – magyarázták.

Előző héten a NAIH azt közölte, adatvédelmi szempontból nem elfogadható, hogy aláírásokat lakásokban gyűjtsenek. A Péterfalvi Attila NAIH-elnök által jegyzett közlemény az állásfoglalást azzal indokolta: az aláírások ilyenfajta gyűjtése magában rejti annak kockázatát, hogy az adatkezelők lakcím szerinti bontásban listázzák a polgárokat, és esetleg úgynevezett „negatív listákat” állítanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni egy adott kezdeményezésben. Hangsúlyozta, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében a személyes adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie, és ezt a pártoknak az aláírásgyűjtés helyével kapcsolatban is tiszteletben kell tartaniuk.

Ezt megelőzően, március 11-én a Fidesz bejelentette: aláírásgyűjtést indít, hogy támogatást kérjen a családoktól a rezsicsökkentési program megvédéséhez. Kósa Lajos alelnök akkor arról számolt be, hogy napokon belül megkezdik aláírásgyűjtésüket, amelynek során minden családot felkeresnek, és arra kérik őket, támogassák a rezsicsökkentés megvédését. Két nappal később Mesterházy Attila, az MSZP elnöke jelentette be pártja elnökségének ülése után, hogy aláírásgyűjtést indítanak az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentéséért. Közölte, aktivistáik nem csak az utcán gyűjtik majd az aláírásokat, hanem „ajtótól ajtóig” mennek majd az ívekkel.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2013. március 25. 16:25
Mi volt a kérdés? Zaklatható-e a magyar polgár otthonában? Mi a naripárt egyértelmű válasza arra, lehessen-e zaklatni a magyart, vagy hagyjunk neki békét? ... hmm! ... dilemma. ... hmmm! a Párt érdeke, vagy a magyarok érdeke? ... hmmm! a Párt vagy a magyarok? ... gyerekek! Ne hülyéskedjünk már! Kérdés ez? Persze hogy a Párt!
radical
2013. március 25. 16:13
Egyszerűen gyomorforgató amit a fidesz művel! Ha nem lehet lakásnál gyűjteni aláírást akkor törvénybe foglalják. Hát ez egyszerűen botrány!
tatka46
2013. március 25. 14:08
Hogy kell a kilincsbe áramot vezetni, csak fideszes részére?
becike4
2013. március 25. 14:07
Takarodó a magánéletemből!Minden pártnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!