MSZP: Veszélyes útra terelte a gazdaságot Matolcsy kinevezése

2013. március 18. 12:22

Az MSZP szerint veszélyes útra terelte a magyar gazdaságot és pénzügyi rendszert a miniszterelnök azzal, hogy Matolcsy Györgyöt állította a Magyar Nemzeti Bank élére.

2013. március 18. 12:22

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: két héttel az új jegybankelnök beiktatása után egy euró már 307 forintot ér, míg Matolcsy György kinevezése előtt 290 forint körül volt az euróárfolyam, és hasonló mértékben gyengült azóta a forint a svájci frankhoz viszonyítva is. Az MSZP-s politikus szerint Matolcsy György már gazdasági miniszterként megbukott, MNB-elnöki jelölése pedig Orbán Viktor alkalmatlanságát jelzi. Kifejtette: abból a tíz célból, amelyet Matolcsy György 2010. májusi miniszteri meghallgatásán kitűzött, kilencben kudarcot vallott, és csak a 3 százalék alatti költségvetési hiány teljesült, ennek azonban nagy ára volt: a kormány „2700 milliárd forint megszorítást hajtott végre” és államosította a magán-nyugdíjpénztári vagyont. Ezzel letérítette Magyarországot a fenntartható növekedési pályáról és szociális válságot idézett elő – hangoztatta a szocialista politikus.

Józsa kitért arra is, hogy Matolcsy György két és fél évig tartó minisztersége alatt nagyjából 600 milliárd forinttal nőtt az államadósság, a versenyszférában 36 ezerrel kevesebb dolgoznak, mint a kormányváltáskor, a gazdaság növekedésből recesszióba süllyedt, a beruházási ráta 22-ről 16 százalékra csökkent, az adóterhelés mértéke pedig emelkedett, a fogyasztás visszaesett. Józsa István arról is beszélt, hogy véleményük szerint Varga Mihály közelmúltbeli miniszteri meghallgatásán beismerte az eddigi gazdaságpolitika kudarcát és változásokat sürgetett a növekedés beindítása érdekében.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. március 18. 13:39
A magyar gazdaságot az MSZP vitte veszélyes útra. Rögvest a kormányzásuk elején a 2x100 napos debil osztogatással, amit tőlem nevezhetünk szociális demagógiának, vagy eredeti szocialista gazdaságpolitikának is, a kettő között úgy sincs nagy különbség. Később csak fokozódott a helyzet, főleg, hogy a Fidesz is megtett mindent ellenzékben azért, hogy még balosabb legyen az állam. Orbánék meg kormányra kerülve nem csináltak mást, mint ezen a veszélyes úton padlógázt nyomtak. Szóval azért az MSZP helyében én nem nagyon erőltetném ezt a dolgot a veszélyes utakkal.
bookmark
2013. március 18. 13:27
Ki a hibás azért, hogy a kereskedelmi bankoknak van arra pénze, hogy az MNB-be parkoltassák kamatért, amit a költségvetésnek kell kifizetnie? Természetesen mi a betétesek. Tessék elhinni, hogy nem illegális a kp használata. Amikor jön a fizu, nyugdíj, stb... lehet annyit hagyni a számlán, ami a költségekre kell és a többit ki lehet venni. Egy ilyen tudatos lakossági tevékenységnek közvetlen hatása lehetne a költségvetés hiányának a csökkentésére. Nézzük meg a ciprusiak 2 nap alatt mentek és megrohamozták a bankokat és vették ki a pénzt.
Kvasztics Fedor
2013. március 18. 13:14
Matolcsy kinevezése az MSZP számára veszélyes útra terelte a gazdaságot.
kjkj945
2013. március 18. 13:07
MSZP Veszélyes útra terelte a gazdaságot !! Amiből keresni kutatni kell a kiutat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!