Schiffer: Az ombudsman vizsgálja felül az új Ptk.-t!

2013. március 14. 11:18

Schiffer András arra kéri Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezze az új polgári törvénykönyv (Ptk.) alkotmányossági felülvizsgálatát – ezt a független képviselő csütörtöki, parlamenti sajtótájékoztatóján jelentette be.

2013. március 14. 11:18

Az LMP-s politikus szerint a jogszabály nem biztosítja kellően a közpénzek átláthatóságát és nem teljesíti a környezeti felelősséggel kapcsolatos alkotmányos előírásokat. A képviselő úgy értékeli, a kormánytöbbség alkotmányellenes módon korlátozza a véleményszabadságot azzal, hogy a kódex a korábbinál szűkebbre szabja a közszereplők bírálhatóságát. Arra is kitért, hogy a közpénzekkel való gazdálkodás alaptörvényben rögzített átláthatósági követelményei akkor valósulnának meg, ha csak átlátható tulajdonosi struktúrájú cégek működhetnének Magyarországon.

Schiffer András közölte: számon kérik, hogy a Ptk. nem érvényesíti a jövő nemzedékekért viselt felelősség alkotmányos elvét, a jogszabály például kizárja az előre nem látható károkért viselt felelősséget. Jelezte, azt is kéri az ombudsmantól, vizsgáltassa meg azt a rendelkezést, amelyik megtiltja az élettársaknak, hogy örökbe fogadhassák egymás vér szerinti gyermekét.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arno111
2013. március 14. 13:59
Sifit meg egy agykurkász.
KannibálTatárÚr
2013. március 14. 13:50
Menjetek valami dús helyre politikusok. Most zárult le az alkotmánymódosítás körüli vita és már új területet találtak, amin meddő csatározások folyhatnak. E közben a gazdaság teljesítménye romlik, pedig a politikusok legfőbb dolga az erős, teljesítményképes gazdaság támogatísa, létrehozása lenne. Ez a politizálás alapvető célja.
magnamater
2013. március 14. 13:34
Folytatódik a támadás országunk ellen: nincs demokrácia, rasszizmus, médiatörvény,alkotmányozás, alkotmányváltoztatás után Schiffer bedobta legújabb témát:most a PTK, a Polgári Törvénykönyv a célpont,ha az se hoz sikert, talán az ördögűzéssel kéne próbálkozni, hogy a baloldal az Orbánt el tudja űzni.
kjkj945
2013. március 14. 12:32
sliffentyű! miért nem az alaptörvény bírósághoz fordulsz????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!