Megemlékezést tartottak Salkaházi Sáráról és Bernovits Vilmáról

2013. április 21. 16:56

A vészkorszak alatt embereket mentő, majd meggyilkolt Salkaházi Sárára és Bernovits Vilmára emlékeztek civilek és pártok képviselői vasárnap Budapesten a Corvinus egyetem mellett.

2013. április 21. 16:56

A rendezvény kezdeményezője, Nagy Marianna, a Szövetségben Együtt Magyarországért (SzEM) párt alelnöke azt mondta, hogy közösen szerettek volna emlékezni a Világ Igazaira, a 2006-ban boldoggá avatott Salkaházi Sárára illetve Bernovits Vilmára. Céljukként nevezte meg, hogy ezentúl az Élet menetéhez kapcsolódóan „a demokratikus oldal” pártjai, mozgalmai, valamint az emberi jogokért küzdő civil szervezetek a Világ Igazai előtt is fejet hajtsanak. Fontosnak nevezte, hogy a ne csak a holokauszt áldozataira és a gyilkosokra emlékezzenek, hanem azokra is, akik életük kockáztatásával és életük árán is mentették embertársaikat az embertelen időkben. Ezt követően Árok Kornél, a SzEM elnöke olvasta fel a nyilasok által 1944 decemberében meggyilkolt Salkaházi Sára és Bernovits Vilma történetét.

Az eseményen a szervező SzEM mellett megjelentek és az emlékezés virágait helyezték el az MSZP, az MSZDP, a Demokratikus Koalíció, a Határon Túli Magyarok Pártja, a Változást 2014 Mozgalom, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Híd a Demokráciáért Egyesület, az Európai Föderalisták Uniója Magyarország és a Pallas Páholy Egyesület képviselői. Az MSZP koszorúját Kunhalmi Ágnes, a párt elnökségi tagja, Szanyi Tibor országgyűlési képviselő és Török Zsolt, a szocialisták szóvivője helyezte el. Salkaházi Sára 1929-ben csatlakozott a Slachta Margit által alapított Szociális Testvérek Társaságához. A magyarországi vészkorszak idején a szociális testvérek lehetőségeikhez képest mindent megtettek az üldözött zsidók védelmében, Bokréta utcai házuk menedékül szolgált számukra. A ház egyik alkalmazottja azonban feljelentést tett a nyilas hatóságoknál, ezért Salkaházi Sárát 1944. december 27-én hatodmagával – köztük Bernovits Vilmával – elhurcolták, és társaival együtt még aznap este agyonlőtték a Duna-parton.

Salkaházi Sára a „Világ Igaza” kitüntetést 1972-ben kapta meg. XVI. Benedek pápa 2006. április 28-án írta alá a Salkaházi Sára vértanúságát elismerő dokumentumot, a boldoggá avatás kihirdetésére szentmise keretében 2006. szeptember 17-én került sor a budapesti Szent István-bazilika előtt. Bernovits Vilma 1940-ig egy leánygimnázium óraadó hittantanára volt. Salkaházi Sárával 1937-től dolgozott együtt a Szociális Testvérek Társaságában. A „Világ Igaza” kitüntetést 2003-ban kapta meg.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2013. április 21. 19:54
Azért érdekes, hogy Salkaházi Sáráról a baloldal emlékezett meg. Hol van/volt a keresztény Fidesz és a KDNP? A Dunába lőtt szerencsétlen zsidó emberekről nagyon sokan megemlékeznek, de az őket menekítő keresztény emberekről meg nem. Miért van ez??? Rájuk már nem jut idő a Holokauszt megemlékezések miatt?
freehckr
2013. április 21. 17:30
Ugyanezt csinálta Horthy is. Ő mikor kapja meg a „Világ Igaza” címet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!