Pintér Sándor elfogadta az ORFK tényfeltáró jelentését

2013. június 17. 17:16

Pintér Sándor belügyminiszter áttanulmányozás és személyes beszámoltatás után elfogadta az Országos Rendőr-főkapitányság tényfeltáró bizottságának az izsáki rendőri intézkedés közben történt halálesettel kapcsolatban indított vizsgálatról szóló jelentését. A belügyminiszter további személyi változásokat nem tart indokoltnak Pintér Sándor elfogadta az ORFK tényfeltáró jelentését – közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

2013. június 17. 17:16

Közleményük szerint Pintér Sándor felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az Izsáki Rendőrőrs épületében április 8-án Bara József halálával végződő rendőri intézkedés vizsgálatáról készített jelentést teljes terjedelmében juttassa el az ügyben nyomozást folytató ügyészi szervhez, és a továbbiakban is mindenben segítsék az ügyészség eljárását. A BM a tényfeltáró bizottság jelentését az ügyészségi nyomozás befejezéséig nem hozza nyilvánosságra – írta a tárca, de azt kiemelték, hogy a jelentés elkülönül a büntetőeljárás szabályai szerint folyamatban lévő nyomozástól, kizárólag a rendőri és parancsnoki tevékenység rendőrszakmai vizsgálatára terjedt ki.

Mint írták, a belügyminiszter a jelentéssel megegyezően további személyi változásokat az üggyel kapcsolatban nem tart indokoltnak, ugyanakkor utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy a jelentésben feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében tegye meg a szükséges személyzeti és szakmai intézkedéseket. „Pintér Sándor meggyőződése, hogy Magyarország rendőrsége a történtek ellenére jogállami keretek között működik. A belügyminiszter a rendőrség teljes személyi állományától továbbra is elvárja az emberi jogok tiszteletben tartását és betartását a rendőri intézkedések során” – fogalmazott közleményében a BM.

A Bács-Kiskun megyei Orgoványon április 8-án délután szolgálatukat teljesítő rendőrök intézkedést kezdeményeztek egy 47 éves férfival szemben motorosfűrész-lopás gyanúja miatt. Az izsáki rendőrőrsről este tettek jelentést, hogy az intézkedés alá vont ember meghalt. A két, azóta leszerelt rendőr a gyanú szerint annyira megverte a kisebb súlyú bűncselekmény miatt előállított román állampolgárságú férfit, hogy az belehalt a sérüléseibe. A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség az ügyben kényszervallatás és halált okozó testi sértés bűntette miatt indított nyomozást. A Kecskeméti Járásbíróság május 9-én kilencven nappal meghosszabbította az azóta leszerelt rendőrök előzetes letartóztatását.

A két rendőr szolgálati viszonyát elöljárói megszüntették, és indoklás nélkül felmentették az izsáki rendőrőrs parancsnokát, valamint a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét is. Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője május 28-án azt közölte az orvos szakértői vélemény szerint a sértett a testét érő erőbehatások miatt életveszélyes, illetve súlyos sérüléseket szenvedett, a férfi halálát fulladás okozta. A Népszabadság június 8-án arról írt, hogy az ügyészség a két izsáki rendőr időszaki szolgálati és pszichológiai alkalmassági tesztjeit is megvizsgálja.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vidorka
2013. június 17. 20:36
Orbán rendőrsége a lenyúlás és a brutalitás rendőrsége! Egy diktatúra rendőrsége. 50 ezer Ft-ra büntettek egy kamaszt Somogy megyében mert este amikor sétált nem volt rajta láthatósági mellény! Rendszeresnek mondható már az a rendőri vallomás kicsikarás és hogy fenyegetik a gyanúsítottat. Lásd a Reptéri korrupciós ügy vagy más főleg politikai ügyek. A sajóbábonyi romák esete stb, stb. A jelenlegi rendszer hozta magával a gyilkosságot. Ilyenkor a belügyérnek minimum föl kellett volna ajánlani lemondását egy demokráciában!
dobzselaci
2013. június 17. 20:25
Hát, ha don alex azt akarná, hogy ilyen ne legyen többet, akkor a hierarchikus láncban közte és a gyilkosok közt lévő összes szereplőt kirúgná. Bár ez a dolog túlmutat a személyeken, még pintéren is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!