Soha nem szűnt még meg ennyi építőipari cég

2013. július 22. 12:20

Az idei első fél évben ismét negatív rekordot döntött a megszűnő építőipari cégek száma, az év első hat hónapjában 2863 vállalkozás szűnt meg az ágazatban, a tavaly második félévi 2794 után – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentéséből.

2013. július 22. 12:20

Az Opten cégfluktuációs indexe (CFI) egy adott időszakban megszűnt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a mutató alapján az előző fél évben 15 százalék körülire csökkent az építőipari fluktuáció, az idei első félévben azonban az egy évvel korábbi 17 százalékot meghaladó szintre emelkedett. 

A válság és a jogszabályi változások következtében lezajlott tisztulási folyamatnak, illetve a megrendelések emelkedésének köszönhetően stabilabb beszállítói lánc alakulhat ki, ami kedvez az elmúlt éveket túlélő kisvállalatoknak – idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját.

Az Opten szerint javulást jelez a már megindult, megszűnéssel végződő eljárások száma is. Tavaly az első fél évben összesen 5295 felszámolás, végelszámolás és kényszertörlés indult az építőiparban, fél évvel később a három eljárástípusból összesen 3673-at indítottak a cégbíróságok, míg 2013 első félévében már csak 2560-at tettek közzé.

Az Opten igazgatója a csökkenéssel kapcsolatban azonban arra is felhívta a figyelmet: idén az első fél évben a cégbíróságok munkáját jelentősen hátráltatta az alapító okiratok februári kötelező módosítása. Ez azt jelentheti, hogy a második fél évben az ügyhátralékot ledolgozva ismét emelkedhet a megszűnéssel végződő eljárások száma.

Ugyancsak módosíthatja a cégmegszűnési tendenciát, ha életbe lép az a szabályozás, amely a korlátolt felelősségű társaságok esetében emeli a minimális alaptőkét.

A működő cégeknek valószínűleg csak néhány év türelmi idővel kell eleget tenniük az új követelményeknek, ennek ellenére ez az intézkedés jelentős cégbezárási hullámot indíthat el, különösen egy olyan szétforgácsolódott és alultőkésített ágazatban, mint az építőipar – közölte az Opten igazgatója.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oldgóbé
2013. július 22. 13:34
Az életképtelen cégek mindenhol a világon megszünnek. Így van ez rendjén nálunk is. Az építőipari alválalkozókat nem nevezném cégnek,inkább építőipari munkaerőkereskedőknek. Na ezek azok amik soha nem látott módon szűnnek meg,a szerző szerint,csak ezt nem rendelték meg,hogy le is írja.
kukagyerek
2013. július 22. 13:26
"Magyarország jobban teljesít!" Vagy mégsem?
hátakkor
2013. július 22. 13:22
mit építenének?
egysegelem
2013. július 22. 13:11
Eleve rossz a kiindulasi alapotok. "A fideszes Dancsó József parlamenti képviselő hétfőn egy bizottsági ülésen azt mondta, hogy "a gazdasági növekedés akkor is növekedés, ha történetesen negatív"." Ebbol kell kiindulni, azaz a csokkenes is novekedes, a megszunes is novekedes, tehat az epitoipar novekszik, elvtarsak. Nincs itt semmi problema, lehet oszolni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!