Fiktív földpályázatok miatt tartóztatták le az MVH egyik vezetőjét

2013. október 14. 11:25

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik vezetője és három bűntársa szervezett módon követett el visszaéléseket: direkt erre a célra létrehozott társaságokkal, fiktív tartalmú kérelmekkel pályáztak uniós földalapú támogatásokra.

2013. október 14. 11:25

Letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát az úgynevezett uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénylése ügyében – tájékoztatta Szoboszlai-Szász Richárd főügyészhelyettes hétfőn az MTI-t.

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérlete, valamint hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt múlt pénteken rendelt el nyomozást. A jelenlegi adatok szerint a 2012/2013 gazdálkodási évben az MVH egy vezető beosztású dolgozója és annak bűntársai szervezett módon követtek el visszaéléseket: a MVH által kezelt uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénybevétele céljából az erre a célra szervezett gazdasági társaságok révén több száz millió forint értékben valótlan tartalmú területalapú támogatási kérelmeket nyújtottak be – olvasható a közleményben. A pénz kifizetését az időközben megindult büntetőeljárás meghiúsította – tették hozzá.

A nyomozással megbízott Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói múlt pénteken gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették az MVH vezető beosztású dolgozóját, valamint annak három bűntársát. A Fővárosi Főügyészség mind a négy gyanúsított esetében indítványozta előzetes letartóztatásukat. A Pesti Központi Kerületi Bíróság az indítványt megalapozottnak találta és vasárnap – a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyére tekintettel – valamennyiüket előzetes letartóztatásba helyezte.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára múlt szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a tárca információi alapján a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el azoknak az ügyében, akik bűncselekménnyel akartak megszerezni uniós területalapú támogatásokat. Az ügy részleteiről Budai Gyula annyit mondott: ezek a bűnözői körök az idén hoztak létre olyan gazdasági társaságokat, amelyek május 15-e után kérelmeket nyújtottak be területalapú támogatásokra. A cégek olyan területekre adtak be támogatási igényt, amelyeket nem béreltek, nem használtak, tehát amelyekre nem volt jogosultságuk. A tárca információi szerint 24 cégről, és 400 millió forintos támogatási igényről van szó. Budai Gyula szerint „blődség” a Gőgös Zoltán szocialista politikus által említett egymilliárd forint. 

Az államtitkár tájékoztatása szerint a tárca már februártól az információk birtokában volt, a hatóságokkal együttműködve az érintett cégeket figyelemmel kísérték, a támogatási kérelmek benyújtása után pedig intézkedtek, hogy az igényléseket ne fizessék ki. Sem az Európai Uniót, sem a magyar államot nem érte kár – szögezte le Budai Gyula.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2013. október 14. 14:52
Földmutyi; földmutyi mindenhol - percről percre a Parlamentből http://alfahir.hu/a_rezsicsokkentes_folytatasarol_dont_az_orszaggyules_percrol_percre A FIDESZ földmaffia jobban teljesít!
Gregorius
2013. október 14. 13:57
Az nem világos nekem, hogy már februártól tudtak az ügyről, a cégek pedig csak május 15. után nyujtották be a támogatási igényeket. A vállalkozásokról tudták azt, hogy azok fiktivek, tehát valamire készülnek, vagy 2012. májusáról van szó?
jégecet
2013. október 14. 13:16
Az "Orbán kézivezérelt bírósága" c. mítosz is ledőlőben. Ajvé.
vidorka
2013. október 14. 12:26
a Blikk által több mint 18 ezer hektárnyira becsült földbirodalomból mennyit tesz ki ez az 59 földdarab. Ez az adat továbbra sem nyilvános. Az biztos, hogy vannak köztük kétszáz hektárt meghaladó szántók is. Az egykori Fidesz-pénztárnok 2012-ben vágott bele a mezőgazdaságba, amikor a feleségével létrehozta a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t. Bár a cég már 200 hektárnyi földdel rendelkezhet a megkapott területalapú támogatásokból kiszámolva, Simicska idén júniusban vált igazi óriásbirtokossá, amikor bevásárolta magát a Mezort Zrt.-be. A részvények feléért 250 millió forintot fizetett, a felesége pedig 111 milliót. A cég a leányvállalatai révén közel egyharmad balatonnyi, több mint 18 ezer hektárnyi területet birtokolhat, és amely után különféle jogcímeken már az idei első félévben 1,6 milliárd agrártámogatást kapott az uniótól és az államtól a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!