Drágállja az iPhone-t a gyurcsányista politikus

2013. december 16. 13:47

A DK-s Oláh Lajos nem érti, miért ilyen drága Magyarországon az iPhone, ezért erre vonatkozó írásbeli kérdést nyújtott be a parlamentben. Mi meg azt nem értjük, miért olyan fontos ez, így felhívtuk és megkérdeztük a független parlamenti képviselőt.

2013. december 16. 13:47

Oláh Lajos független (DK-s) képviselő szerint „túlárazott Magyarországon az iPhone”, ezért ezzel a címmel írásbeli kérdést tett fel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. A pontos szöveg a parlament honlapjáról nem elérhető, de Oláh Lajos a Mandinernek elmondta: nem csak az iPhone-ra, hanem számos más hasonló termékre vonatkozik a kérdése, amik Magyarországon jóval drágábbak, mint más, magasabb vásárlóerővel rendelkező európai országokban. Ez ráadásul az abszolút, nem a vásárlóerőhöz viszonyított árakra vonatkozik.

Oláh nem emlékezett pontosan, hogy hol olvasta az iPhone-ok árára vonatkozó felmérést, ezért azt javasolta, keressünk utána. Egy ilyen felmérést találtunk is, amiből kiderül: Magyarországon csaknem 290.000 Ft-ot kell egy ilyen készülékért fizetni, míg a legtöbb nyugat-európai országban csak 263.000 Ft körüli összeget, Nagy Britanniában pedig még ennél is olcsóbban hozzá lehet jutni.

Arra a kérdésre, hogy erre a hatósági áras iPhone-e a megoldás, Oláh azt mondta: ő elsősorban a magas ár okait akarja megtudni, hiszen még az is előfordulhat, hogy kiderül, kartellezés lehet a háttérben. Azt is megkérdeztük: miért pont egy ilyen – alapszükségletnek éppen nem nevezhető – cikk drágasága zavarja a politikust, erre azonban megint azt a választ kaptuk: több terméke is igaz, hogy drágábban Magyarországon, és az árukkal kapcsolatban „anomáliák” merülnek fel. A képviselő kérdésünkre azt is elmondta: ő maga egyébként nem iPhone-t használ.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. december 16. 20:18
úgy látszik, túl kevesen pötyögnek a voks2014 appal
ciseaux
2013. december 16. 18:42
Az IPhone globalo-árától függetlenül minden tiszteletem a kínai összeszerelőknek! Ha ez a föggetlen DK-s növesztett volna valaha egy gerincet, nem az IPhone ára zavarná. Én arra lennék kiváncsi, hogy miért drágább 0.7 dl. magyar pálinka az import skót whiskynél? Ezt az enigmát fejtse meg nekem a Varga, ne az IPhone-t!
kjkj945
2013. december 16. 17:35
Ez az előnye annak, hogy anno beengedték a multikat!! És kiárulták az országot! Így lettünk 'csak' fogyasztó rabszolgák!!!
silenceCZ
2013. december 16. 17:16
csak azért, hogy Oláh képviselő úrnak jó napja legyen: Csehország: Apple iPhone 5S-64GB/gold: 340.000 Ft
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!