Párizsban ünnepelték a magyar falut

2013. december 07. 13:20

Hernádszentandráson három éve uniós és állami támogatással biogazdálkodást hoztak létre. A borsodi falu önfenntartó munkáját most európai díjjal ismerték el Párizsban.

2013. december 07. 13:20

A Pozitív Nap híroldal beszámol arról: Európai Territoria Innovációs Díjat kapott Bécs és Hernádszentandrás, egy apró borsodi falu Párizsban. Hernádszentandráson három éve uniós és állami támogatással biogazdálkodást hoztak létre. A portál szerint Üveges Gábor polgármester talált 27 bizonytalan lelkesedőt, akik hajlandóak voltak megdolgozni a változásért. „A falu attól falu, hogy van saját termelése” – vallja a polgármester. Most már mindenkinek akad munka, a porták rendezettek és a közösség is összetartóbb lett. Ma már az önellátás biztosításán túl piacra is jut a megtermelt javakból.

A BioSzentandrás program az Observatoire Territoria nevű francia szervezet figyelmét is felkeltette. Idén Hernádszentandrásnak adták a helyben élők életminőségét javító, kiemelkedő önkormányzati innovációs kezdeményezéseket elismerő díjat. Az Európai Territoria Innovációs Díj 1986 óta létezik, eddig hazánkban csak Hollókő részesült a kitüntetésben (2010-ben).

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. december 07. 23:07
A városnak is van saját termelése, csak mást termel.
silvester
2013. december 07. 17:24
Lathatoan sokan vannak akik a valtozas ,a jo irany ellenzoi.Lehetnenek ok is buszkek egy kis falucska dolgos kozossegenek sikerere,de nem teszik,mert irigyebbek,butabbak ok annal,hogy oruljenek.A muvelt emberek tudjak,hogy ez a teljesitmenyuk a kis borsodi telepulesnek oriasi siker,sok-sok europai orszagot eloztek meg,szerztek hirnevet maguknak es hazanknak.Csak igy tovabb ,kovessek oket mas telepulesek is meg nagyon sokan. Az irigyeik majd elfogynak ,mint az olvado jeg,elfolynak beszivja oket a magyar fold,de ki is vetheti magabol.Raszolgaltak .
HSL
2013. december 07. 14:47
lesz még belőlük is kishantos
Felebarát
2013. december 07. 14:24
ez ilyen magyar szokás, akkor figyelünk fel vmire, amikor másol hirbe hozzák, vagy elismerik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!