Nyílt levél L. Simon Lászlónak

2014. április 17. 15:16

Egyetlen könyvkereskedelem van, azt az egyet kell most, a bajban megmenteni. És konkrétan menteni kell, mert az ágazat, a torzulásai és a gazdasági törvényszerűségek következtében képtelen az önkorrekcióra.

2014. április 17. 15:16
Szabó Tibor Benjámin
Szabó Tibor Benjámin

Irtózatos nagy gáz van. Amiért a szakma is (tevékenyen), a kultúrpolitikai is (mulasztásosan) felelős, ez világos, csakhogy. A rossz pályáról letéríteni a könyvszakmát – ennek a felelőssége viszont most egyedül a tiéd. Mert van lehetőséged beavatkozni az egyetlen lehetséges ponton. És mert jelenleg senki másnak nincs rajtad kívül. (…)

Úgy működik az olvasáskultúra mögötti infrastruktúra, hogy a szerző megírja művét, a kiadó könyvet csinál belőle, amit odaad a kereskedőnek, aki a könyvet eladja az olvasónak. A magyar könyvészet régóta lappangó betegsége a bizományosi könyvterjesztés nevű legális rablás. A bizományosi terjesztés azt jelenti, hogy a kiadók a könyvek kereskedésbe adásakor nem, csak a fogyás ütemében, 60-180 napos ciklusokban elszámolva (amelyet újabb 90 napos számlázási ciklus is hosszabbít) kapják meg a könyvek ellenértékének átlagosan 47%-át (mert a fogyár átlagosan 53%-a eleve a kereskedőnél marad, árrésként). (…)

Információim szerint az Alexandra kifizetéseit egy ideje vagyonkezelő intézi, és szintén információim szerint egy ideje már a vagyonkezelő se fizet, késve sem a partnerek többségének. A boltok még nyitva vannak, a könyveket még eladják, de a bevételből már egyáltalán nem jut a kiadókhoz (rajtuk keresztül a nyomdákhoz, szerzőkhöz, újabb címek fejlesztésére, stb.). És itt van az irtózatosan nagy gáz. A közepes és nagyobb kiadóknak jelenleg (sok esetben) 30-50 millióval tartozik az Alexandra. A kevésbé tőkeerős kiadók már eljutottak arra a pontra, hogy nincs hová várniuk a bevételekre (szerintem különben nincs is mire; a már elszámolt, de ki nem fizetett, ráadásul ÁFA-teljesített bizonylatok ellenértékét, vagy azok nagyobb részét valószínűleg soha senki nem fogja kifizetni, az egész Alexandrában nincs annyi érték, hogy).

Már készülnek a teljes kiadói portfóliós 80-90%-os kiárusítási tervek a kiadóknál, szabadulni akarnak meglévő készleteiktől, mert a több tízmilliós lyukak nem konszolidálhatók. Az ilyen totális akcióztatás, amellett, hogy a még életképes piacot is szétveri, általában egy kiadó életének utolsó rúgása. Informálisan számos ilyen kiadóról tudok. Ha tényleg tömegével bedőlnek a kiadók, az a magyar könyvészet sokszínűségét, értékpluralitását néhány hónap alatt megfojtja, megszünteti. Miközben a megmaradtaknak még nehezebb helyzete lesz ebben a torz rendszerben (például azért, mert a megszűnő vállalkozások a piacra öntenek egy csomó felesleges munkaerőt is, ami a béreket még jobban lenyomja, a minőségi munkaerő meg végleg kivonul, mint a Bertlesmann; vagy például azért, mert ha az Alexandra által hagyott űrbe benyomuló Libri-Shopline csoport a mostaninál is jelentősen nagyobb részesedést és befolyást szerez a piacon, akkor ő új típusú, sok nézőpontból cinikusnak látszó üzletpolitikájuk egyszerűen felszámolja a hagyományos értelemben vett könyvszakmát).

És ne legyenek, nem Neked, de az olvasóknak ne legyenek illúzióik. Végül borzasztóan rosszul járnak. A könyves gazdaság diverzitásának jelentős csökkenése, a végkiárusítások elhalása után (a versenytársak hiány miatt) jóval drágább könyveket fog eredményezni.(…)

Nincs más rendszer az írott szó olvasóhoz juttatásához. Egyetlen könyvkereskedelem van, azt az egyet kell most, a bajban megmenteni. És konkrétan menteni kell, mert az ágazat, a torzulásai és a gazdasági törvényszerűségek következtében képtelen az önkorrekcióra. Bedarálja saját magát. Nem egyszer majd, hanem most történik ez, a napokban, hetekben. És Te, törvényhozóként, kellő nagyvonalúsággal, túlléphetsz az egész kudarcos csatározáson, és megajándékozhatod a könyvszakmát némi önvédő szabályozással.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. április 17. 20:08
Már megijedtem, hogy Simon Gábornak.
6qwasyx
2014. április 17. 19:56
mennyapicsába te köcsög!
packó_
2014. április 17. 19:23
Dsida Jenő Nagycsütörtök Nem volt csatlakozás. Hat óra késést jeleztek, s a fullatag sötétben hat órát üldögéltem a kocsárdi váróteremben, nagycsütörtökön. Testem törött volt, és nehéz a lelkem, mint ki sötétben titkos útnak indul végzetes földön, csillagok szavára, sors elől szökve, mégis, szembe sorssal, s finom ideggel érzi messziről nyomán lopódzó ellenségeit. Az ablakon túl mozdonyok zörögtek. A sűrű füst, mint roppant denevérszárny legyintett arccul. Tompa borzalom fogott el, mély állati félelem. Körülnéztem. Szerettem volna néhány szót váltani jó, meghitt emberekkel, de nyirkos éj volt, és hideg sötét volt.... Péter aludt, János aludt, Jakab aludt, Máté aludt, és mind aludtak.... Kövér csöppek indultak homlokomról, és vigicsurogtak gyűrödt arcomon....
br-o
2014. április 17. 18:11
Amellett, hogy a bizományos rendszert meg kell szüntetni, talán ez a borulás megtisztítja egy kicsit ezt a piacot. Szembe kell nézni vele, hogy a hazai "könyvszakma" kényszervállalkozó bölcsészek által uralt. Miközben a lektorokat, szerkesztőket, fordítókat már alig fizetik meg, a több tucat tévécsatornával, heti mozipremierekkel, a világ összes zenéjével és a számítógépes játékiparral versenyeznek az emberek figyelméért és pénzéért. A magyar árakhoz képest kifejezetten drágán! Közben azért a nyelvtudás is gyakoribb lett és lektűrt, aki beszél idegen nyelven, már közvetlenül a megjelenés országából vesz. Mert gyorsabb, mert olcsóbb. Szállítással is. És a kiadvány minősége is magasabb. Úgy materiális, mint szerkesztési, szedési minőségben. Tetszettek volna forradalmat csinálni, amikor az utcai árus Matyi bohócot csinált belőlük! Akkor kellett volna megszüntetni vele és a többivel a kapcsolatot, amikor a terjesztő megvette az első kiadót és elmosta a határvonalakat. Az meg, hogy a versíró L. Simonhoz rimánkodik valaki... Azért bezzeg nem lobbizott, hogy az elektronikus könyvek áfája is 5% legyen, ne 27.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!