Az MSZP elnöksége lemond, Gyurcsány igazolva érzi magát

2014. május 26. 07:32

A tegnapi választáson a DK alig maradt el az MSZP mögött: a szocialista vezetés felajánlotta lemondását, Gyurcsány pedig igazolásként értelmezte az eredményt eddigi politikájának folytatására. Jávor szerint kiegyenlítődtek a a viszonyok. Az elemzők szerint túlbecsülték az MSZP-t, most viszont pozícióharc kezdődhet a baloldalon.

2014. május 26. 07:32

Az MSZP elnöksége felajánlja lemondását a párt szombaton ülésező választmányának – jelentette be a vasárnapi EP-választás előzetes eredményének ismeretében Mesterházy Attila pártelnök.

A politikus az MSZP budapesti székházában elmondott sajtónyilatkozatában kijelentette: a választás végeredményét szomorúan veszik tudomásul, csalódottak, hiszen rosszabbul szerepeltek, mint ahogy várták, kevesebb képviselőt tudnak küldeni az EP-be, mint tervezték. Azt mondta, az eredmények újabb leckét adnak az MSZP-nek. Még akkor is igaz ez, ha egész Európában a vártnál rosszabbul szerepelt a baloldal – fűzte hozzá, megjegyezve: ez nem menti azt a helyzetet, hogy Magyarországon rosszabb eredményt ért el az MSZP, mint amit magának kitűzött.

Mesterházy Attila közölte, az eredményeket elemezni kell, azok újabb stratégia meghatározására kötelezik a pártot; ezt a feladatot a következő hetekben, hónapokban el kell végezniük. A konzekvenciákat is le kell vonni, egyet már este is le lehetett vonni: az MSZP elnöksége testületileg felajánlja lemondását a választmánynak – közölte. Mint mondta, szombaton megvitatják, hogyan tovább, milyen stratégiával kell az MSZP-nek folytatnia útját. Megjegyezte, ez hatással lesz arra, hogy az önkormányzati választáson milyen stratégiát követnek.

Mindazonáltal Mesterházy Attila megköszönte azoknak a választóknak a részvételt, akik elmentek és szavaztak; külön köszönetet mondott azoknak, akik az MSZP-t támogatták. Gratulált a Fidesznek, amely megnyerte a választást, valamint azon pártoknak is, amelyek képviselőt tudnak küldeni az EP-be.

Gyurcsány szerint az eredmény a határozott ellenzéki szerep folytatását erősítette meg

A DK elnöke pártja eredményváró rendezvényén azt mondta: olyan pártot teremtettek, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a legádázabb ellenfele lesz „az orbáni önkénynek”. „Ez a választás abban erősített meg bennünket, hogy nem kevesebb, hanem még több eltökéltség kell, és folytatni fogjuk ezt a nagyon határozott ellenzéki szerepet” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Kitért arra is, hogy a választással lezárult a DK megalakításának hosszú, fáradságos és nehéz története. Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy Budapesten és jó néhány nagyvárosban a DK lett a demokratikus ellenzék legerősebb pártja. A kijelentést tapssal és ovációval fogadták a szimpatizánsok.

A DK elnöke azt mondta, a választáson elért eredmény „a lényeg tekintetében” nem változtatott meg bennük semmit: a demokratikus oldalon, „szabadelvűek, mérsékeltek, konzervatívok, baloldaliak világában nekünk barátaink és szövetségeseink vannak”. A mi ellenfelünk továbbra is Orbán Viktor és pártszövetsége, azon fogunk dolgozni, hogy őket szorítsuk kisebbségbe – hangoztatta. Gyurcsány Ferenc azt mondta, azon fognak dolgozni, hogy egy színes, eleven, ugyanakkor elveiben egységes baloldal legyen, amelynek megformálásában visszafogott de határozott szerepet kívánnak játszani.

Jávor: Kiegyenlítődtek az erőviszonyok a baloldalon

Az erőviszonyok kiegyenlítődése az ellenzéki oldalon újraírja a politikát – vélekedett Jávor Benedek, az Együtt-PM képviselőjelöltje az európai parlamenti választás másnapján, hétfőn reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kiemelte, hogy egy éve alakult pártja számára ez az EP-választás volt az első önálló megmérettetés és az elért 7,2 százalékos országos eredmény siker.

Az ellenzéki oldalra immár nem egy párt dominanciája, hanem hasonló társadalmi támogatottságú politikai erők jellemzőek, ami újraírja az ellenzéki politikát - tette hozzá. „Hiszek abban, hogy a megújulás zászlóshajója az Együtt-PM lesz” - mondta a párt EP-képviselőjelöltje.

Jávor Benedek vasárnap este arról beszélt, hogy a jó EP-választási eredmény önálló induláshoz is vezethet az őszi önkormányzati választásokon, „hacsak nagyon jó érvek nem szólnak ellene bizonyos helyzetekben”. Jávor Benedek az Együtt-PM listájának második helyén áll, de miután a listavezető Bajnai Gordon korábban jelezte, hogy biztosan nem megy Brüsszelbe, ezért kijutónak számít.

Jön a pozícióharc a baloldalon

A baloldali pártok között pozícióharc kezdődik azért, hogy ki szervezze meg „az új baloldalt” – mondták elemzők az európai parlamenti választás eredményeit elemezve a HírTV választási műsorában vasárnap éjjel. G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója a műsorban azt mondta, sem a bal-, sem a jobboldalon nincs a Fidesznek kormányzóképes kihívója, a baloldali pártok egyformán gyengék, most kezdődik el a vezető pozícióért a harc; az MSZP előnye minimális a Demokratikus Koalícióval szemben. Hozzátette: csak akkor van esélyük a jobboldallal szemben, ha eldől az elsőségért folytatott küzdelem. Ez most kezdődik el, és nem lesz rövid – fűzte hozzá.

Boros Tamás, a Policy Solutions igazgatója azt mondta, bár a Jobbik lett a második, ezt nehéz lesz győzelemként kommunikálni, mert kevesebb szavazatot kaptak, mint az áprilisi országgyűlési és az 5 évvel ezelőtti európai parlamenti választásokon. Az MSZP szintén nem második, mert ők is rontottak, így „nincs második helyezett” – fogalmazott a politikai elemző. A választás tétje a baloldal szempontjából az volt, hogy ha a kis pártok kiestek volna és csak az MSZP maradt volna benn, akkor az MSZP került volna fölénybe, az eredmény ismeretében azonban a kis pártok „kerültek fölénybe”.

Mráz szerint túlbecsülték a szocialisták támogatottságát

Az európai parlamenti választás előtt érezhetően túlbecsülték a szocialista párt támogatottságát - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője vasárnap este az M1 választási műsorában. Úgy vélte: azt, hogy többet vártak az MSZP-től, az is jelzi, még Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője is arról beszélt korábban, a szavazók nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy ő már nem az MSZP-ben van, de a mostani állás szerint nem volt igaza. Az LMP-vel kapcsolatban azt mondta: a pártnak nagyon kevés törzsszavazója van, és viszonylag nagy az a tábora, amely csak „jobb híján” támogatja őket.

A baloldal válsága kedvezett az LMP-nek például áprilisban, de most úgy látszik, hogy a szocialista pártból kiábrándult szavazók más irányba mentek” - fűzte hozzá. Mráz Ágoston Sámuel úgy vélte, hogy ezzel szemben a Fidesznek hatalmas törzsszavazó gárdája van, ami abból is látszik, hogy egy ilyen alacsony részvétel mellett is jobb eredményt tudott felmutatni, mint áprilisban.

Az elemző az EP-választással kapcsolatban azt mondta: a voksoláson való alacsony részvétel azt jelzi, hogy az „európai elit ellen szavaztak a választók”.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2014. május 26. 09:14
Semmi nóvum, a böszme a baloldal erős embere... Ez az országnak is szar, de ez van.
várúr
2014. május 26. 09:07
Helyi ballibjeink most sem okulnak. Ekkora bukkantyú után ismét Orbán majdani bukásáról vízionálnak. Miközben a Fidesz/kdnp 3 mandátummal többet szerzett, mint a teljes tarkabarka ellenzék. Liberálgrün írja: "Orbán egyedül elérte, hogy anyaországi és külhoni magyarok nehezteljenek egymásra". Hát hogyne. A külhoniak annyira haragudtak, hogy az ottani szavazók 98 százaléka Orbánra voksolt.
rojtos
2014. május 26. 08:44
"S azt senki sem tagadhatja, hogy Gyurcsánynál ma a tömegekkel jobban bánni tudó politikus nincs." A saját hűségbe beleájult követőivel igen, de szerencsére az ország többsége elutasítja. Egy biztos, a következő választásokig sem fogunk unatkozni.
Canopus
2014. május 26. 08:33
Az a fotó nagyon el lett találva. A hasamat fogom a nevetéstől... Egyébként meg nagyon nem értem miért, gondolja mindenki azt hogy a keresztyén, hívő emberek kizárólag a fideszre szavaznak, vagy hogy a fideszre csak hívők szavaznak. Ismerősi körömben rengeteg olyan fidesz szavazóról tudok akik annyira vallásosak mint ide Mekka. És fordítva is igaz. Bár tény hogy ideológiailag egy hívő ember biztosan nem tud olyanokkal azonosulni akik a homokosokkal együtt PARÁDÉZNAK. Apropó! Akkor a fentebb említett logikából kiindulva kijelenthetjük hogy Feriékre meg Bajnaiékre homokosak szavaztak? Tessék már gondolkodni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!