Terméktanácsok: EU-n belüli dömping lehet az orosz embargó következménye

2014. augusztus 07. 15:59

A magyar termelőket közvetlenül csak kis mértékben érintik az orosz szankciók, de azzal kell számolni, hogy az EU nagy sajttermelői dömpingáron értékesítik majd a termékeiket. A baromfi-ágazatot viszont közvetlenül is kellemetlenül érinti az embargó.

2014. augusztus 07. 15:59

Oroszország a múlt heti uniós szankciókra válaszul bejelentette, hogy teljes embargót vezet be az EU-ból érkező hús- és tejtermékekre, valamint zöldségekre és gyümölcsökre.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán úgy vélekedik az embargóról: közvetlenül csak csekély mértékben fog hatni a magyar piacra, hiszen eddig is csak évi 50-100 tonnát exportáltunk Oroszországba.

Azonban a szankciónak közvetett hatásai is lehetnek. Harcz kifejtette: ha úgy nézzük, hogy a lengyel-holland-német sajtok bennragadnak az unió piacán, akkor az olyan nyomást, dömpingárat okozhat, ami gondot jelent. Elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy akár átcímkézett termékek is megjelennek a piacon, amit eredetileg az orosz piacra szántak. A veszteség csökkentése érdekében ezeket a termékeket elláthatják az összetételtől függetlenül akár egy olyan címkével, ami Magyarországon is jó, ebből a szempontból a magyar hatóságoknak résen kell lenniük.

A baromfi terméktanács szintén arra számít, hogy az Oroszországból kiszorult európai termékekkel kell majd versenyezniük a piacon. A magyar kacsa-, a liba-, valamint pulykahúst, amelynek exportja nagymértékű, közvetlenül is rendkívül kedvezőtlenül érinti a tilalom – mondta Bárány László, aki utalt rá: csütörtökön éppen orosz vevőivel tárgyalt, amikor értesült az orosz korlátozó intézkedésekről. A nála tartózkodó orosz üzletemberek szerint az egyes államokkal szembeni tényleges embargós intézkedéseket az adott ország Oroszországgal szembeni megnyilvánulásai határozzák majd meg.

Arról is beszéltek, hogy az embargós intézkedések miatt kieső élelmiszerek egy részét Oroszország várhatóan Dél-Amerikából pótolja. Ezért előreláthatólag például Brazília, Argentína és Chile vámmentességet kap a hazájukba szállított élelmiszerekre. A hiányzó áruk egy részét pedig Oroszország maga termeli majd meg, így például a csirkehús egy részét, mivel az idei orosz gabonatermés jobb lett a vártnál.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fici7
2014. augusztus 07. 19:19
A sajtoknál is lesz rezsicsökkentés. Ezt is elintézte a Fidesz. Éljen a párt.
takacstete
2014. augusztus 07. 19:05
Ezzel tönkrevágták megint a magyar mezőgazdaságot! Mi az, hogy nincs hatása? Van közvetlen,: az export teljes leállítása, és a közvetett: a dömpingárak. A további járulékos hatásokról nem is beszélve! És a lengyelek és görögök által már bejelentett kártérítési igényt ki fogja megfizetni? Mi miért nem jelentünk be kártérítési igényt? A nagytudásúak figyelmébe: ez megint padlóra fogja küldeni a magyar vidéket, már 4-edszer 1945 óta. Lehet, hogy már soha többet nem fog tudni feltápászkodni, és akkor az egész országnak vége.
csuka
2014. augusztus 07. 17:28
Lelőtt maláj gép: egyre több elemző szerint levegő-levegő rakéta a valódi tettes A tragikus sorsú maláj gép gyilkosa levegő-levegő rakéta volt, fedélzeti gépfegyver-sorozattal kombinálva. A Boeing-777 típusú gépre levegő-levegő rakétát lőttek ki, majd néhány sorozatot is belelőttek fedélzeti gépfegyverrel, feltételezhetően SZU-25-ös támadó repülőgép - írja a New Straits Times. A maláj szakértők véleményét a repülőgép testén található sérülésnyomok támasztják alá. A hőre reagáló, önrávezető, hozzávetőleg 3 kilogramm robbanótöltetű rakéta a robbanás után mintegy felhőbe vonja a célpontot, ám e felhő acélgolyókból és más kemény elemekből áll, amely „felhőben” a személyszállító gépnek esélye sem volt a túlélésre, és végzetét a burkolat átütése utáni „kihermetizálás” követte robbanás okozta, tehát még magasan a levegőben szétrobbant a hatalmas belső túlnyomástól. Ilyen magasságban fiziológiai okok miatt az emberi szervezetnek nincs esélye a túlélésre, a halál 15-20 másodperc múlva bekövetkezik. A maláj szakértők álláspontját a fekete dobozok által eddig ismert analízisek sem cáfolják. Robert Parry amerikai oknyomozó újságíró (aki korábban Associated Press és Newsweek kötelélében tett szert hínévre) saját titkos forrásaira hivatkozva állítja, hogy nem az MH 17-es malajziai járat volt a célpont, hanem ugyanazon időben az e terület felett repülő nagy fontosságú orosz gép. Csetneki László - Newizv és Consortiumnews nyomán Bécs Korábban írtuk: - Kijev: felrobbant rakéta repeszei okozták a maláj gép katasztrófáját - Orosz védelmi minisztérium: a maláj Boeinget egy ukrán SZU-25-ös lőtte le, a BUK M1-ek csak "biztosítottak" http://kuruc.info/r/4/131381/
Trükkök Százai...
2014. augusztus 07. 17:28
Boldogok a sajtkészítők. Mellesleg mit keres a baromfi terméktanácsban egy bárány?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!