Szijjártó: Sokat veszíthettünk volna a paksi megállapodás nélkül

2014. szeptember 26. 11:25

Magyarország nagyon sokat veszíthetett volna, ha nem köti meg a Paksi Atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó megállapodásokat – mondta Szijjártó Péter a paksi bővítésről rendezett parlamenti vitanapon. A vitanapot kezdeményező LMP azt firtatta, hogy Orbán milyen felhatalmazás alapján állapodott meg Putyinnal a kérdésben.

2014. szeptember 26. 11:25

Pénteken a napirend előtti felszólalások után négyórás időkeretben kizárólag a paksi bővítésről vitatkoznak a képviselők a parlamentben.

A vitanapot az LMP kezdeményezte. A párt képviselője, Schmuck Erzsébet azt kérdezte napirend előtt, hogy milyen felhatalmazás alapján állapodott meg Orbán Putyinnal a bővítésről. Szerinte ez nem csupán környezetvédelmi és energetikai kérdés, hanem értékválasztás kérdése is, hogy Magyarország jövőjét atomenergiával vagy anélkül képzelik-e el. Elmondta, azért kezdeményezte az LMP a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatos vitanapot, mert egy rossz kormányzati döntés évszázadokra kényszerpályára helyezi az országot. Az LMP-s képviselő szerint a lakosság többsége elutasítja a beruházást.

Válaszul Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára azt mondta, közös nemzeti érdek az atomerőmű jelenlegi kapacitásainak megőrzése, a bővítés pedig hozzájárul az egyre növekvő energiaéhség kielégítéséhez. Mint mondta, a beruházással kedvező munkaerő-piaci folyamatok is járnak. Hozzátette: az orosz atomenergia-ipar biztonságosságáról ad látképet, hogy a világon a legtöbb beruházást ők valósítják meg. Az államtitkár kijelentette, a kormánynak erős a felhatalmazása, mert a 2014-es parlamenti választáson annak tudatában szavaztak az emberek a kormányra, hogy nyilvánvaló volt, eltökéltek a beruházás megvalósítása mellett.

Az LMP-s Szél Bernadett azt mondta, a politikai elit összezár, hogy beleerőltesse a társadalmat a projektbe.  Szerinte az atomenergia nem legitim energiaforrás, mert abból olyan hulladék marad hátra, amivel a következő generációk sem tudnak mit kezdeni. Kifejtette: a zöldenergia-termelés nyomán sokkal több munkahely jöhet létre, mint az atomerőmű bővítésével. Az az ország, amely atomerőművet épít, lemond a megújuló energiaforrásokról – mondta Szél Bernadett.

Szijjártó Péter újonnan kinevezett külügyminiszter azt mondta: Magyarország sokat veszített volna, ha nem köti meg a paksi bővítésről szóló megállapodásokat. Kijelentette: a beruházás jelentősen növeli az energiabiztonságot, javítja az ország versenyképességét, újabb lökést ad a gazdaság bővülésének, garantálja az energiapolitika sikerét és hozzájárul az ipari rezsicsökkentéshez.

A miniszter az elmúlt évek legnagyobb gazdaságfejlesztő beruházásának nevezte a paksit, és azt mondta: az állam az elmúlt évtizedek legsikeresebb megállapodását kötötte a szerződésekkel, amelyek egyike egy termelő beruházáshoz nyújt olcsó hitelt.

Szijjártó Péter, utalva az ukrajnai helyzetre, rámutatott: Európa legaktuálisabb kihívása a kiszolgáltatottság csökkentése az energiaellátás terén. A beruházásokért folytatott versenyben fontosnak nevezte a legolcsóbb és legbiztonságosabb energia biztosítását, de az szerinte szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdés is.

Emlékeztetett a Nemzeti Energiastratégiára, amely szerint diverzifikálni kell a magyar villamos energia termelését. Szijjártó Péter felidézte az Országgyűlés 2009-ben több mint 95 százalékos támogatással meghozott határozatát, amely felhatalmazást adott a paksi kapacitásbővítés előkészítésére, valamint ismertette Magyarország és az orosz állam között megkötött megállapodásokat.

Elmondta: hosszú éveken, kormányokon és parlamenteken átívelő előkészítés előzte meg azok megkötését. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a megállapodások megfelelnek mind a hazai és nemzetközi jognak, mind az Európai Unió jogi és biztonsági feltétekeinek.  

Elismerően szólt a kivitelezéssel megbízott Roszatomról, amely mind a két új blokk tervezéséért és építéséért felelős. A beruházás finanszírozását 10 milliárd eurónyi államközi hitelmegállapodás garantálja, amely a kiadások 80 százalékát fedezi, 20 százalékát pedig Magyarország önerőből biztosítja. A kamat kedvezőbb a piacinál – jelentette ki a miniszter.  

Szijjártó Péter rámutatott a versenyképesség terén zajló változásokra, mint mondta, új tényező az olcsó energia biztosítása. Az elmúlt két évben 100 milliárd dollárnyi termelő beruházás választotta az Egyesült Államokat Európa helyett, mert ott az energiaköltség töredéke az itteninek – jelentette ki.  Emlékeztetett arra, hogy a magyar állam már többször szorgalmazott egy közös európai energiastratégiát, ennek körvonalai azonban még nem látszódnak, így, mint mondta, az országnak egyedül is meg kell valósítania az ipari rezsicsökkentés feltételeit.

Hozzátette: a bővítés hosszú távon akár 10-13 százalékkal olcsóbb energia előállítását eredményezheti. Maga a beruházás is 1 százalékkal járul hozzá a GDP növekedéséhez úgy, hogy nem veszélyezteti az államadósság csökkentését.

A miniszter a gazdaságfejlesztés fontos tényezőinek nevezte a kis- és közepes vállalkozásokat, amelyek mintegy 40 százalékos szerephez jutnak majd a bővítés megvalósításában. Hozzátette: jelenleg 160 hazai cég alkalmas a részvételre, de további 300 is azzá válhat, technológiája megújításával.  

Szijjártó Péter az atomenergia európai szerepéről szólva ismertette: az unióban a villamos energia negyede származik ilyen technológiájú termelésből, de például Franciaország 58 reaktora az ország áramellátásának háromnegyedét adja. A világon jelenleg 174 atomerőmű előkészítése zajlik – fűzte hozzá.

Az MSZP szerint a paksi bővítésről szóló megállapodás hazugságok sokaságára épít, és következményeként Magyarország elveszíti szuverenitása egy részét. Tóth Bertalan, a szocialisták vezérszónoka az erőmű bővítéséről szóló pénteki vitanapon arról beszélt az Országgyűlésben, hogy az „Orbán-Putyin paktummal” kapcsolatban hazugság, hogy a bővítés lenne az egyetlen járható út. Kitért arra: a 2009-es parlamenti döntés csak az előkészítéshez adott elvi hozzájárulást.
 
Bírálta, hogy a háttértanulmányokat nem hozták nyilvánosságra, megfosztották az embereket a döntés lehetőségétől. Szavai szerint a bővítés 100 évre kényszerpályára állítja a magyar energiapolitikát.
 
A Jobbik azt szorgalmazta: hívják össze az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságát, hogy kiderüljön, mit tett a kormány a paksi erőmű bővítésének beszállítói programjáért, és eléri-e a 40 százalékot a magyar beszállítói arány. Volner János úgy vélte, hogy a Fidesz azért kerített sort pénteken, az önkormányzati kampány hajrájában, a paksi bővítésről szóló parlamenti vitanapra, hogy a „balliberális oldalt megosztó LMP-t kicsit (...) megemelje”. Szerinte a vitanap célja, hogy az LMP szereplési lehetőséget kapjon, és „a kormány házi ellenzékeként szerepeljen a közvélemény előtt”.
 
A Jobbik vezérszónoka, Kepli Lajos „felelőtlen neoliberális zöldpolitika” helyett nemzeti zöldpolitikát sürgetett. A politikus közölte, hogy az új blokkok ellenére több ezer megawatt energiatermelő kapacitás fog hiányozni, amelyet csak megújuló energiaforrásból nem lehet pótolni. Álláspontja szerint újraiparosítás helyett a fenntartható vidék felé kell elmozdulni, és nap-, illetve szélenergia helyett biomasszában és geotermikus energiában kell gondolkodni. A jobbikos politikus a szocialistáknak címezve azt mondta, hogy ha „valamilyen balsors folytán” ők lennének kormányon, támogatnák a paksi bővítést, csak a pénzeket nem hazai, hanem offshore cégek nyúlnák le. Az atomerőműre a paksiak munkahelyként tekintenek, és újabb állások létrejöttét várják – hívta fel a figyelmet.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2014. szeptember 26. 21:27
Azt elhiszem. Te például elvesztetted volna a negyedik házadat...
BőröndÖdön
2014. szeptember 26. 14:08
Az alcsúti kisember döntött,oszt jónapot!
küllő
2014. szeptember 26. 13:59
Mármint ti--zsebbe, vesztettetek volna sokat mi???
A helység galagonya
2014. szeptember 26. 13:30
A büdös, bunkó, tahó magyar vevő a hazugságra. Íme most is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!