Újra Fekete György lett a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

2014. október 15. 19:08

Fekete György belsőépítészt, a Magyar Művészeti Akadémia eddigi vezetőjét választotta elnöknek a testület a szerdai tisztújító közgyűlésen a Pesti Vigadóban.

2014. október 15. 19:08

Újra Fekete György lett a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Fekete Györgyöt 165 igen, 8 nem és 12 tartózkodás mellett választották meg, elnöki megbízatása három évre szól. A posztért egyedül indult.

 
Fekete György megköszönve a bizalmat ígéretet tett, hogy az értelmes és használható javaslatokat a jövőben is megfogadják, ellenben minden szkepszistől megkísérlik megóvni az akadémiát. 
 
A legutóbbi, májusi közgyűlés óta eltelt időszakról elmondta: a köztestület életében nagy változást jelentett, hogy megalakult a kilencedik, a művészetelméleti tagozat, valamint megvalósulhatott a Nemzet Művésze díj. Az elismerést azok a 65 év feletti Kossuth-díjas művészeket kaphatják, akik a saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre.
 
Fekete György kitért arra is, hogy az elmúlt három évben „az akadémia egyetlen őrtüzet nem gyújtott, senkit nem támadott meg és semmilyen szekértábor-effektusban nem működött közre”, holott minden irányból támadás érte. Csak az együttműködésben van a remény, mert a magyar művészet a világhoz szól – hangsúlyozta.
 
A tisztújító közgyűlésen alelnökké választották Dévényi Sándor építészt és Jankovics Marcell filmrendezőt. Elnökségi tag lett Dubrovay László zeneszerző, Marton Éva operaénekes, Szemadám György festőművész és Tamás Menyhért költő, író.
 
A közgyűlésen döntés született többek között a 2015. évi programtervről, az MMA ösztöndíjszabályzatának módosításáról és a Felügyelő Testület ügyrendjéről.
 
A tagok megválasztották az Etikai Bizottság tagjait, amelynek elnöke Dobó János építész, alelnöke pedig Hauser Beáta kárpitművész lett.
 
Az eseményen megalakították a Professzori Felterjesztések Bizottságát, amely főiskolai vagy egyetemi tanár kinevezését kezdeményezheti. A határozat szerint a bizottság vezetője az MMA elnöke, amennyiben az elnök habilitált egyetemi tanár vagy habilitált professor emeritus. Ha az MMA elnöke e feltételnek nem felel meg, akkor a bizottság elnökét az elnökség kéri fel a közgyűlés által választott tagok közül.
 
A bizottság elnöke hivatalból Fekete György lett, tagjai pedig Devich János gordonkaművész, Farkas Ádám szobrász, Huszti Péter színművész és Ferencz István építész, tervezőművész.
 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2014. október 16. 09:37
Az erről meggyőzhető művészeknek anyagilag is megéri a rezsimhez lojálisnak lenni, a többiek éljenek meg a szabad piacon... :-)
balbako_
2014. október 16. 09:25
Mekkora műbalhét kerekítettek ellene. Most egy kis hírecske semmi több. Ennyit a ballíb elvekről.
heep
2014. október 16. 09:08
Helyes. A Fekete alkalmas arra, hogy jól megfingassa a kontraszelektált ballib "művészeket", hogy elzárja előlük a pénzcsapokat. Emellett végre lehetőséget biztosít azoknak a művészeknek akiket a belterjes ballib banda eddig igyekezet negligálni és főleg anyagilag ellehetetleníteni. Kedves vaskefe gyártók, homokóra készítők újra nyílnak a szénbányák, ott kaptok munkát bármikor.
poppy flower
2014. október 16. 08:27
Mint Jani bácsinál. Ellenjelölt nélkül,amúgy fideszdmokratikusan.Hányinger.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!