Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Bloomberg: A forintosítás egy pénzügyi katasztrófát előzött meg

2015. január 16. 18:55

Pénzügyi katasztrófától mentette meg Magyarországot és bankjait Orbán Viktor azzal, hogy ragaszkodott a devizahitelek forintosításához - írja a Bloomberg. A hírügynökség szerint 700 milliárd forinttal ugrott volna meg a háztartások adósságállománya, amikor eltörölték a frank árfolyamküszöbét.

2015. január 16. 18:55

Habár gyakran kritizálják Orbán Viktort a bankokkal szembeni intézkedései miatt, de szinte hősként üdvözölték, hogy elhárított egy pénzügyi katasztrófát a frankhitelek forintosításával - kezdi a cikkét a Bloomberg, amely szerint a legjobb pillanatban jött a bankoknak a forintosítás, miután a svájci frank árfolyama, amelyben a deviza és devizaalapú jelzáloghitelek túlnyomó többségét felvették Magyarországon, jelentősen erősödött a forinttal szemben a svájci jegybank csütörtöki intézkedése nyomán.

Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke írásban úgy fogalmazott a hírügynökségnek: „meglehet, hogy gyakran kritizáljuk a magyar kormányt és a központi bankot, de ezúttal gratulálni kell neki a kitűnő időzítésért”. Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője a hírügynökségnek elmondta: „bár a kormány szándéka nem az volt, hogy a helyi bankokat megmentse, a hitelátváltás hatalmas segítség a hitelezőknek, mivel az intézkedések nélkül az egekbe szöktek volna a kockázati költségeik”

A svájci jegybank váratlan döntése a lengyel és osztrák hitelintézeteknek okoz nagy fejfájást, ahol 35, valamint 29 milliárd dollárnyi svájci frank alapú jelzáloghitellel bír a lakosság. A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására a forint jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a novemberi árfolyamrögzítés mintegy 700 milliárd forintos adósságnövekedéstől mentette meg a devizahiteleseket, ami megegyezik a magyar GDP 2 százalékával. Novemberben mintegy 12 milliárd dollár (3,3 ezer milliárd forint) értékben váltottak át forintra túlnyomórészt svájci frank alapú jelzáloghiteleket.

Összesen 348 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2015. január 18. 09:16
"A Fidesz folyamatosan leértékeli a magyar emberek és a magyar családok munkáját ! Bombaként robbant a hír ma délelőtt: a svájci jegybank feladta az "árfolyamgátat", nem védi tovább a frankot a felértékelődés ellen. Azért döntött így, mert az utóbbi időben az euró nagyot gyengült a dollárral szemben, annak pedig nincs értelme, hogy a svájci frank gyenge legyen az egyre erősödő dollárhoz képest. Gondoljuk végig a közlemény mögött meghúzódó valódi üzenetet: a svájci gazdaság elég erős, termelékeny és versenyképes. Minek mesterségesen leértékelni a svájci frankot a dollárral szemben ??? Fölösleges felhalmozni Himalája méretű devizatartalékot, amikor azon folyamatosan veszít a jegybank és a svájci adófizetők! Hallatlanul figyelemreméltó, szakszerű és becsületes megközelítés: ne értékeljük le folyamatosan a svájci emberek munkáját. Ne tegyük a gazdag és irigyelt Svájcot mesterségesen olcsóvá, miközben az egész világ hajlandó fizetni azért, hogy ott tartsa nem kevés pénzét. Ma délelőtt a devizapiacokon a svájci frank árfolyama már csaknem elérte az euróét; a hazai devizapiacokon a forint árfolyama viszont mindkét valutához képest rekord mélységekbe süllyedt. Ellentétben Svájccal, nálunk olyan kormány van hatalmon, amelyik brutálisan ostoba és önző politikájával folyamatosan leértékeli a társadalom munkáját, elpusztítja a magyar emberek által létrehozott értékeket. Buta, önző és gonosz kormányzásuk módszeresen teszi tönkre hazánkat, a sokkal jobb sorsra érdemes Magyarországot. Meddig hagyjuk? Bokros Lajos elnök Modern Magyarország Mozgalom " Ez a buta újság nem olvasták e magas színvonalú cikket?
Szabadon ébredők
2015. január 18. 01:01
sjanos jókat mondasz de alapdolgoban tévedsz "És ez egy magánjogi szerződés, amihez kurvára semmi köze az államnak! Jogállamban! :)" Pontosan Ezért rákosi-sztáálini időket idéző az a diktátum amellyel a kormány-parlament egyébként a saját maga által alkotott Alaptörvényt is megszegve, példátlanul beavatkozott a 4.-ik hatali ág, az Igazságszolgáltatás működésebe azzal hogy felfüggesztettet 12 ezer!!!! devizahiteles pert Ismerős jogász teljesen el van képedve ezen, ilyet még egy afrikai diktátor se nagyon mer megtenni És nincs egy tökös jogász aki ez ellen szót emelne
Szabadon ébredők
2015. január 18. 00:56
Steve2006 "Ezek után remélem, hogy a jobbik soha a büdös életbe nem kerül a hatalom közelébe sem." Jól mondod REMÉLED:))))))))))))))))) Az meg kevés mint szarban a vitamin meg mint benned a jó szándék Téged meg ki nem szar le?
Szabadon ébredők
2015. január 18. 00:52
pitypang1125 "Akkor mi a jó édes anyjuk picsáját akarnak még???!" Azt hogy rohadj el elevenen, gecilűáda!!!!!!!!!!!!!! Te mocskos bankárvédő tetű, sose volt nemdevizahiteled, akkor tudnád hogy a piaci forintositással semmi vészi a kúrmány az eddig sok év alatt befitett össszegeket SENKIT SE KELL MEGMENTENI!!!!!!!!!! CSAK IGAZSÁGOT SZOLGÁLTATNI HA VALAKI FELVETT 4 MILLIÓT, VIISZAFIZETETT 3 MILLIÓT ÉS MÉG 8 MILLIÓVAL TARTOZIK, AZ SIMA UZSORA a HITELNEK A TŐKE ÖSSZEGE!!!!!!!!!!! SOHA SEM NÖVEKEDHET, MERT AKKOR AZ NEM HITEL sIMA UZSORA AMIT HA EGY SZABOLCSI CIGÁN CSINÁL, A KOMMANDÓT KÜLDIK KI RÁ De a bankárok a védett túlélő fajhoz tartoznak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!