Kijavítaná a földtörvény „fő bűneit” az LMP

2015. január 16. 12:28

Sallai R. Benedek szerint a földforgalmi törvény legsúlyosabb bűne a nagybirtokrendszer erősítése, de kifogásolta azt is, hogy az szerinte nem szolgálja a vidékfejlesztést és a helyi foglalkoztatást sem.

2015. január 16. 12:28

Az LMP szerint kiderült, hogy az Európai Unió által is kifogásolt földforgalmi törvény megbukott, mert nem szolgálja sem a helyben maradást, sem a helyi foglalkoztatást, sem a vidékfejlesztési célokat. Az ellenzéki párt ezért alapvető változtatásokat javasol a jogszabály „tizenkét fő bűnének” kijavítására, amelyek közül a legsúlyosabbnak a nagybirtokrendszer erősítését tartja – közölte Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

A jogszabály hibáit sorolva a politikus kifogásolta, hogy az az üzemszabályozási törvény megalkotása nélkül nem védi meg a földet a nagyüzemektől, de a spekulatív célú földszerzéstől sem tud megfelelő védelmet biztosítani. A törvény hibája még, hogy nem szolgálja a vidékfejlesztést és a helyi foglalkoztatást, nem segíti elő a kis- és közepes birtokok erősödését, és mivel azt jelenlegi formájában nem fogadja el az unió, hosszabb távon nem alkalmas a termőföld megvédésére – jelentette ki. 

Hozzátette: továbbra is káosz övezi az állami földek elosztását, és drasztikusan lelassult a földforgalom. Nem rendezett az osztatlan közös tulajdon kérdésre, és a törvény senkitől sem védi a helyben lakókat, legfőképp a politikától nem – fogalmazott a képviselő. A jogszabály által nem erősödnek a helyi piacok – folytatta bírálatát Sallai R. Benedek –, nem érvényesülnek a helyi gazdaságfejlesztési célok. A politikus fércmunkának minősítette a 2013-ban elfogadott jogszabályt, amelyet azóta is „toldozgatni-foldozgatni” kell, és amely ellentétes célokat valósít meg, mint amelyeket megfogalmaz. 

Sallai R. Benedek kérdésre válaszolva szólt a vasárnapi pihenőnapról is, mint mondta, az a termelőket is sújtja, áruik ugyanis nem juthatnak el a nagybani piacról a kereskedőkhöz. A képviselő a jogszabály visszavonását szorgalmazta, mondván, az csak akkor vezethető be, ha a bérszínvonal eléri az uniós szintet, ugyanakkor a vasárnapi munkavégzés nem csak a kereskedelemben dolgozók családi életét érinti.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2015. január 16. 15:56
Egy valamiben egyet kell értsek: tényleg embertelenül lelassult a földforgalom. Az azért tényleg nonszensz, hogy egy parcella megvásárlása legalább fél éves projekt!
harcimarci
2015. január 16. 15:12
Elérkezett a kormányzópárt elleni össz ellenzéki roham időpontja. Ordítanak és tüzelnek minden fegyverből. Hol voltatok,mikor a földtörvény létrehozása europai felfordulást valtott ki?Megmondom,Bécsben. Ott tartott Schiffer sajtotajekoztatot , az osztrak kormany közbelépését kérve ,azsebszerzodeses osztrákok jogai erdekeben.Innentol kezdve, nem nem kellene megszólalnotok foldtorveny ügyben. Bár most, hogy a Fidesz elvitte a alhat,le nyugodtak a kedélyek,mar ti is babrálni tok vele. Változtatások kellenek.Uzemszabalyozasi törvény szintén. Csak ne ti legyetek mar utólag a szakértők. Ami a vasárnapi nyitvatartási illeti,akkor kell bevezetni ha nyugati bérek lesznek? Ertem. Addig rohejes fizetesert, hàrom ember munkajat elvegezve,vasárnapot is végig dolgozva gurcoljenek a magyarok. Ennél mar csak az volt jobb,mikor a szócikket azt promotálták hogy a magyarok végzetesen elszegényedtek( persze,most a négy év alatt,előtte ėltek mint Marci Hevesen ),kenyérre nem telik,egy problémájuk maradt csupán,hogy nem shoppingolhatnak vasárnap. Vajon ,miert is vagytok meg mindig 5%-o
Fakutya Vigyora
2015. január 16. 14:17
Ja, visszaadná a Népfrontos ácsoknak a fődet.
Morgen
2015. január 16. 14:16
Az LMP nyerje meg a választást, majd, ha fel lesz hatalmazva a kormányzásra, akkor javítson! Elég a mindennapos szarakodásból, inkább menjenek Cohn Bendithez és Richard Fieldhez törleszkedni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!