Magyar séfek mennek a szakács-világbajnokságra

2015. január 19. 14:13

Molnár Gábor, Pohner Ádám és Vomberg Frigyes képviseli hazánkat a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or-on január 28-án Lyonban – írja az Origo.

2015. január 19. 14:13

Egy hal- és egy húsételből, illetve három köretből álló menüt kell elkészíteniük a világ legrangosabb szakácsversenyén, a franciaországi Lyonban megrendezésre kerülő Bocuse d'Or-on induló szakácsoknak január 28-án. A fogásokat meghatározott idő alatt a helyszínen kell elkészíteni. Az alkotásokat értékelő zsűri tagjai egytől egyig neves séfek. A szabályok rendkívül szigorúak, a válogatott, első osztályú alapanyagokhoz pedig nem egyszerű hozzájutni.

Az edzések itt ugyanolyan kemények és szó szerint értendők, mint bármely sportágban. A csapat hónapokkal a verseny előtt megkezdi a felkészülést: naponta általában tíz órát töltenek a menü megtervezésével és elkészítésével, ügyelve arra, hogy ne lépjék túl a maximális időkeretet. 

A versenyen minden ételnek helyben, frissen kell készülnie, ezért az alapanyagok szigorú kontrollon esnek át. Egyedül az alapleveket vihetik magukkal a séfek, minden mást alaposan megvizsgálnak az ellenőrök. „A menünkben benne lesz a magyar hagyomány, a modernség mellett a biztos gyerekkori ízek is. Kell bele a szív, érezni, ha a lélek benne van a főztünkben” – mondta Molnár Gábor az Origónak.

A verseny ötletével 1985-ben állt elő Paul Bocuse „séfpápa” a Salon des Métiers de Bouche gasztronómiai kiállításon. Az első „Arany Bocuse”-t két évvel később rendezték meg. A jövő évi európai döntő házigazdája Magyarország lesz.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2015. január 20. 01:46
Nicsak, séfek mennek a szakácsversenyre? Pedig mehetnének biciglisták is.
balbako_
2015. január 19. 19:11
Nyerjenek is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!