Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Április közepén dönthetnek az Iszlám Állam elleni szerepvállalásról

2015. március 10. 09:28

Szijjártó Péter közlése szerint április közepén dönthet a parlament az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalásról, és így május közepén, végén indulhatnak a magyar katonák Kurdisztánba.

2015. március 10. 09:28

Április közepére kerülhet döntési helyzetbe az Országgyűlés: hozzájárul-e ahhoz, hogy magyar katonák vegyenek részt az Iszlám Állam elleni nyugati koalícióban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Mint mondta, így május közepén, végén indulhat az a száz magyar katona Észak-Irak kurdisztáni régiójába, akik őrzés-védelmi feladatokat látnak el; egy további, ötven fős egység idehaza készenlétben áll. Jelezte: a honvédség vezetői e hónap második felében utaznak szemlére a magyar katonák lehetséges bevetésének helyszíneire.

A miniszter hangsúlyozta, a nyugati értékközösséget, amelyhez Magyarország is tartozik, „brutális támadás érte az Iszlám Állam részéről”. Szijjártó Péter szerint a párizsi és a koppenhágai terrortámadások után senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy „ez egy valós fenyegetés Európa és a nyugati értékközösség számára, ezért azt gondoljuk, hogy Magyarországnak kötelessége részt venni abban a harcban, amely az értékrendünket megtámadó terrorszervezet ellen zajlik”. A közelmúltban meghirdetett déli nyitás politikájáról az M1 Ma reggel című műsorában Szijjártó Péter azt mondta: annak eredményeként magas hozzáadott értékű magyar termékek, szolgáltatások juthatnak piacra. 

Közlése szerint Afrikában élelmiszeripari termékek mellett vízgazdálkodási, városüzemeltetési, mérnöki, információtechnológiai szolgáltatásokra van kereslet; ezekhez társulhat Latin-Amerikában a helyi cégek befektetési szándékainak feltárása és Magyarországra vonzása. Argentína, Brazília és Mexikó nagyvállalatai lehetőséget keresnek európai gyártókapacitások kiépítésére, ezek számára világossá kell tenni, hogy ehhez „Magyarország a legjobb döntés” – tette hozzá.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2015. március 10. 12:44
Az elmúlt 25 év lidércnyomása után, mialatt Magyarországot, a magyar nemzetet "sikerült" a művelt Nyugatnak összjátékban a magyar MSZP-SZDSZ vezetéssel "megszabadítani" a vagyonnal járó szinte minden nyűgtől-bajtól, azt hiszem, a társadalom kevés dologban olyan egységes, mint abban, h. MOL érdekek ide, Államok zsarolása oda, ebből mostmár nekünk ki kéne maradni. Másrészt az általam rendkívül tisztelt Nógrádi György az imént jelentette ki, h. az Iszlám Állam ellen nekünk is föl kell lépni, morális kötelesség. A sorozatos és érdemtelen pofozással sikerült oda juttatni az ország közvéleményét, h. az embereknek már előre, általánosan elege legyen együtt kockáztatni, mert olyan sok minden bizonyult hazugságnak, parnerségtől szolidaritásig. Különösen érdekes, h. hogyan, kiknek a jóvoltából fajulhatott idáig a helyzet. Ránk, az Egyiptomhoz hasonló "demokrácia deficites Balkánra" lenne szükség, mert az oly nagyon szeretett, demokratikus Szaud-Arábiának úgy tetszett, h. egy szunnita irányultságúnak tűnő tömeggyilkos bandát támogasson, amelynek vezetőjének Izrael beli múlja is van, bár a kezdetekről mostanában mintha kevesebb szó esne. Szinte a II. háborúval hasonló a magyar helyzet, mi lesz, ha a románok és a többi visegrádi teljesít, mi nem, s büntetésből még azt a keveset is elveszik, ami megmaradt.
duzur
2015. március 10. 12:19
Valóban a nyugat tehet erröl az egészröl. Olyanok mint Thilo Sarrazin teljesen szétzilálták a muszlimok önbizalmát és szegények már csak mint dzsihadisták tudják az erejüket bezonyítani. Ha a nyugat, majd minden muszlimból vezérigazgatót csinált volna, nem lennének ennyire frusztráltak... Jó lenne persze a véres konfliktusokat valahol távol "ketrecben" tartani, de csak nagyon régen sikerült az ilyesmi.
Potymog
2015. március 10. 09:59
"a magyar katonák lehetséges bevetésének helyszíneire." Menjenek azoknak az országoknak a katonái, amelyeket már értek támadások!!! Nálunk eddig nem robbantgattak, viszont fognak, ha a mi katonáinkat bevetik náluk. Magyarország ha segíteni akar, nyújtson humanitárius segítségeket, de semmi esetre sem katonait.
Akitlosz
2015. március 10. 09:50
Semmiféle támadás nem érte Magyarországot az Iszlám Állam részéről. A Fidesz hatalom azonban láthatóan eltökélt abban, hogy ez a helyzet megváltozzon. Az ő lelkükön száradand. Mindezek után végképpen nem látszódik úgy, hogy a magyar érdekekért politizálnának. Ez a kezdeményezés már megint a nyílt alárendelése a magyar érdekeknek Amerika érdekeinek. Szívem szerint sokkal durvábban fogalmaznék, de igyekeztem nyugodt maradni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!