Quaestor-ügy: rejtélyes halálesetről ír a Népszabadság

2015. március 25. 08:40

A Quaestor öncsődjének bejelentése után egy nappal hunyt el Szilágyi András, aki egy 2014. decemberi MTI-jelentés szerint a külügyi tárca beruházási főosztályvezetője volt. A külügy a csőd előtt pár nappal menekítette ki a kötvényeit a Quaestorból, ami bennfentes kereskedésre utalhat.

2015. március 25. 08:40

Feltehetően öngyilkos lett a külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője a Quaestor-csőd másnapján – írja a Népszabadság a Quaestor-csoport és a Külgazdasági és Külügyminisztérium összekapcsolódásairól szóló cikkében. A lap szerint ugyanakkor nem biztos, hogy van összefüggés, mivel Szilágyi András a tárca beruházási főosztályvezetője volt, ebben a minőségében pedig elsősorban a külföldi beruházások Magyarországra csábításáért volt felelős. Kollégái és ismerősei gyanúsnak találják Szilágyi halálát, mivel heteken belül utazott volna el az ecuadori Quitóba, ahová nagykövetnek nevezték ki: állítólag nagyon várta az utazást.

A lap arról ír, hogy a Tarsoly Csaba vezette Quaestor-csoport korábban is szoros kapcsolatban volt az azóta külügyminiszterré avanzsált Szijjártó Péterrel. A lap forrásai szerint például Szijjártó fúrta meg a VFS Global céget, akik jó eséllyel pályáztak a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére. Helyettük a vízumügyekben teljesen tapasztalatlan Quaestor, illetve a csalás miatt letartóztatott Kiss Szilárd orosz felesége kapta meg a megbízást. Állítólag mikor egy külügyi vezető tiltakozott a lépés ellen, „Találunk olyat, aki aláírja!” felkiáltással eltávolították. Ez utóbbi információt a Mandiner forrásai is megerősítették.

Az mindenestre biztos, hogy az utolsó pillanatban vette ki a Quaestorból 3,8 milliárd forintnyi államkötvényét a külügy szervezetébe tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., ami bennfentes kereskedésre utal. A Quaestor vezetését azóta egy tápiósági férfi vette át Tarsolytól, aki korábban gyilkossági kísérlet és prostitúció elősegítése miatt ült börtönben. A tárca szerint nem volt törvénytelen információjuk a cégcsoport problémáiról.

(Nyitóképünkön balról jobbra Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminszter; Jelena Cvetkova, Kiss Szilárd felesége; valamint Tarsoly Csaba, a Quaestor korábbi vezetője látható.)

*

A Külügyminisztérium miniszteri kabinetje az alábbiakat közölte a hírrel kapcsolatban:

„A KKM és háttérintézményei a Quaestor anyagi helyzetével kapcsolatban semmilyen törvénytelen információval nem rendelkeztek.

A Quaestor csődjét - mint az közismert - az okozta, hogy az engedélyezettnél nagyobb mennyiségben bocsájtott ki kötvényeket, és, amikor a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír csődje után az ügyfelek jelentős része elkezdte kivenni a pénzét, a Quaestor egy idő után nem tudta biztosítani a kötvények ellenértékét. Az MNKH ezekhez az emberekhez, cégekhez hasonlóan vette ki a tőkéjét a Quaestortól. Az MNKH gondosan járt el akkor, amikor figyelve a piaci folyamatokat, és azt, hogy mi történik a brókercégeknél, kivette a közpénzt a Quaestortól.

Az MNKH-nak egy értékpapírszámlája volt, a szerződés szerint csak állampapír lehetett, az MNKH tehát a legbiztonságosabb formában tartotta az adófizetők pénzét, az MNKH nem kezdeményezett kockázatos ügyleteket!

Mindezek mellett, tisztelettel kérjük, hogy családi tragédiát semmilyen más üggyel ne mossanak össze.

Szilágyi András szakmai munkássága elismeréseként, illetve annak kiteljesedéseként tekintett az előtte álló feladatokra. Személye köztiszteletnek és közmegbecsülésnek örvendett a KKM-ben, halálhíre lesújtotta a minisztérium vezetőségét, és minden kollégát. A család gyászában osztozunk.”

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lavor
2015. március 25. 11:14
Ki gondolta volna, hogy ebből a vízfejű Szijjártóból ekkora maffiózó lesz? Egyébként nem kéne esetleg lemondania? Akár igazak a vádak, akár nem, vagy csak részben, ez már túl sok(k).
katus
2015. március 25. 11:14
Brókerbotrány: Volner János az M1-en és az EchoTV-ben Forrás: https://kuruc.info/r/34/141126/
dick52
2015. március 25. 10:43
Huuu Vazzee! Ide mar nem kell a rendorseg. Meg ket nap es mi kommentelok siman megoldjuk az egeszet. Kideritjuk, hogy a kommunistaknak ehhez semmi koze, hogy O.V. a megbizo, hogy Szijjarto a kifuto fiu, hogy Matolcsi pcsupan brahibol boritotta ki a bilit
császár
2015. március 25. 10:21
Tessék ránézni Szíjártóra, aztán Tarsolyra, Kiss Szilárdra a feleségére vagy bárkire aki ezekhez tartozik! Csodálkozni? Miért is? A hülyegyerek és az őt palira vevők képeit tetszik látni. Viktor vaze nincs emberismereted.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!