Zombifilmre emlékeztet a Quaestor győri bevásárlóközpontja

2015. március 30. 13:02

Hat éve kong az ürességtől, mégis működik a Quaestor-csoport Magyar Fejlesztési Bank támogatásával épített győri „élményközpontja”, az ETO Park. A helyiek leginkább az okmányirodába járnak, az üzlethelyiségek fele üresen áll. A város csak a sportlétesítményeket venné át, így a bevásárlóközpont további sorsa tisztázatlan.

2015. március 30. 13:02
Pintér Bence

A Quaestor csoport 2001-ben vásárolta fel a Győri ETO FC Kft.-t és a klub stadionját, 2005-ben pedig nagyszabású, összesen mintegy 30 milliárdos projektbe kezdtek a Győr külterületén álló stadionban. A sportlétesítmények fejlesztése mellett élményközpont és hotel, azaz egy „multifunkciós központ” létesítését tervezte Tarsoly Csaba, a 150 milliárdos csalással vádolt brókercég vezetője. Az ETO Park az MFB 17 milliárd forintos támogatásával 2009-ben készült el, a hotel az Új Magyarország Fejlesztési Terv 250 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával nyílt meg 2012-ben, összesen 1,36 milliárdos ráfordításból.

A beruházás kezdetekor sok szó esett róla, hogy lesz-e szüksége Győrnek még egy bevásárlóközpontra az adyvárosi Pláza és a belvároshoz közeli Árkád mellé. „Nem leszünk a sokadik bevásárlóközpont a sorban. Mi pluszt adunk azoknak, akik ide jönnek. Az elképzelés, amit valóra váltottunk, ötvözi a kereskedelmet, a szabadidőt, a szolgáltatói egységeket és arról se feledkezzünk meg, hogy egy A-kategóriás irodaszintet is magába foglal a létesítmény. Mivel itt nem csupán vásárolni lehet majd, hanem ügyeket intézni, szórakozni, azt gondoljuk, új városközpontot alakíthatunk ki” – nyilatkozta akkor a Kisalföldnek Bus Mariann, a Quaestor ingatlanértékesítési igazgatója.

Az élményközpont új színfoltja lesz Győrnek, szeretnénk, ha nemsokára a város hagyományaihoz méltó létesítményt avathatnánk” – mondta Tarsoly. A tizenhét hektáros területen 23 ezer négyzetméter kereskedelmi terület, 7 ezer négyzetméter irodahelyiség, a 16 ezer férőhelyes stadion, a 103 szobás hotel, Illetve a Fehér Miklós Akadémia kapott helyet. Az ETO Park az Árkád után a város második legnagyobb bevásárlóközpontja lett. Kihasználtságát tekintve azonban az utolsó helyen kullog.

Olyan, mint egy zombifilm

Kétszer voltam magában az épületben, mindkét alkalommal az okmányirodában. Kicsit úgy néz ki a hely, mint egy pláza egy zombifilmben” – nyilatkozta nekünk egy, a komplexumhoz közel lakó egyetemista. Egy másik hasonlóképpen nyilatkozott: „Leginkább a Dawn of the Dead plázájára emlékeztetett, csak ide még zombik sem jártak”. Az általunk megkérdezettek jelentős része hasonlóképpen nyilatkozott. „A benyomásom az volt, hogy egy rosszul marketingelt, igényfelmérés nélküli, amúgy nívós helyet hoztak ott össze, aminek egyáltalán nincsen kitalálva a funkciója. Szomorú látvány az egész” – mondta egy helyi drámatanár.

Nem mondhatjuk, hogy könnyű helyzetben volt az ETO Park. Egy 2010-es cikk megállapítása szerint „túlcsordul a pohár Győrben” és még sokáig nehéz lesz a kiskereskedelmi ingatlanok kihasználtságát bővíteni. A 2006-ban megnyitott Árkád központi fekvése például sok vásárlót elvett a kijjebb fekvő Plázától, ahová elsősorban a mozi miatt jártak ezután a győriek. Az ETO Park üzemeltetési igazgatója ekkor „fokozatos telítettségben” reménykedett, illetve abban, hogy a rendezvények népszerűvé teszik a létesítményt.

2010 nyarán nyílt a többek által is említett okmányiroda, amely ráadásul a hét minden napján nyitva tartott. Az okmányiroda mellett posta, illetve különböző szolgáltató cégek információs pontja is a komplexumban kapott helyet. Ezeken felül egy Alexandra könyvesbolt, egy gyógyszertár és egy azóta megszűnt CBA jelenthette a legnagyobb vonzerőt az épületben. Az „élménypark” funkciót különböző rendezvények (Da Vinci-kiállítás, Legó-kiállítás) odacsábításával, illetve gyerekeknek szóló kalandpark befogadásával próbálta megvalósítani a cég. A gyerekeknek a legnagyobb élményt egyébként a második szintről a földszintre vezető csúszda jelenti – tudtuk meg egy apukától, aki szintén leginkább az okmányirodát látogatja, amikor nem szülinapi zsúrra hozza fiát.

Ha jelenleg ránézünk az üzletközpont szintenkénti térképére, akkor azt láthatjuk, hogy a „fokozatos telítettséghez” fűzött remény hiú ábránd volt. A nyolcvan kisebb-nagyobb üzlethelyiségből negyvennégy üresen áll, de az ott feltüntetett Yakuza Fight Club például már nem is ott üzemel. A CBA is kivonult: „A bevásárlóközpont tulajdonosa azt ígérte évekkel ezelőtt, hogy bérlőkkel tölti fel a házat. Ez sajnos nem így történt” – nyilatkozta akkor a Kisalföldnek Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A vicc az, hogy a parkolójában lévő bolhapiac viszont nagyon pörög” – mondja nekünk a közelben lakó egyetemista. És tényleg: a vasárnaponkénti kirakodós vásár győriek ezreit vonzza az ürességtől kongó ETO Park parkolójába. És hogy mi szükség volt akkor a beruházásra? Erre senki sem tudja a pontos választ, de találgatni a helyiek is tudnak. „Mindenki azt mondta az építéskor, hogy egy kurva nagy pénzmosás lesz” – állítja egy helyi vállalkozó.

Pedig Orbán Viktor is szerette az ETO Parkot

A Quaestor-botrány kirobbanása óta több cikk is vizsgálta Tarsoly Csaba politikai kötődéseit. A Pesti Srácok „baloldalhoz vezető szálakat” fedezett fel, így például azt, hogy a Quaestor 2005-ben a Gyurcsány-kormány alatt kapott komoly támogatást az MFB-től az ETO Park fejlesztésére, amiről 2011-ben Baranyay László, a bank elnöke azt nyilatkozta, hogy legalábbis problémás volt. Feljelentés is történt, az ügynek azonban mégsem volt kifutása: a lapok szerint Tarsoly sokkal aktuálisabb, kormánypárti kötődése miatt.

Sajtóértesülések szerint a március 9-én csődöt bejelentő Tarsoly pár nappal korábban levelet írt Szijjártó Péteren keresztül a miniszterelnöknek, mivel abban bízott, hogy a külügyminiszter segíteni fog neki. A Figyelő szerint Tarsoly abban bízott, hogy a miniszterelnök a győri fociba fektetett pénze miatt segíteni fog a csoporton. Ehelyett a miniszterelnök – saját közlése szerint – elrendelte, hogy minden állami pénzt vegyenek ki a brókercégekből.

Az Index cikke szerint Tarsoly nem hiába reménykedett: Orbán megbízott benne, mivel neki volt egyedül az országban nemzetközi szinten jegyzett stadionja, ráadásul a pletyka szerint a miniszterelnöknek annyira „szívéhez nőtt” a csapat, hogy a napokban megvont Audi-támogatást is ő járta ki Tarsoly csapatának. Szijjártó Péter a hotel átadásán vett részt, ahol többek között azt mondta: jó helyre kerültek a támogatások, például egy „családbarát pláza” létrehozására. A Népszabadság szerint a moszkvai vízumközpont üzemeltetését is a mostani külügyminiszter segítségével nyerte el Tarsoly.

Mi lesz az ETO Parkkal?

A Quaestor-botrány kirobbanása után csődvédelmet kért a Győri ETO FC Kft., csütörtökön pedig lemondott az ügyvezető igazgató, Ökrös András. Azt már említettük, hogy az Audi nem szponzorálja tovább a klubot: Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint külföldi befektetők menthetik meg a csapatot.

Borkai Zsolt elmondta: közpénzből nem támogatják a profi futballt, de a város beáll a klub mögé, a sportlétesítményeket is átvenné. „Az önkormányzat nyilván nem veheti át sem a bevásárlóközpontot, sem a szállodát” – mondta a polgármester a Kisalföldnek. A pénteki közgyűlésen a győri városvezető elmondta: „ETO-ügyben ördöngős jogi helyzet alakult ki, ezért még segíteni is nehezen tud az önkormányzat”. Borkai szerint még így is lenne befektető, aki átvenné a klubot, de a mostani tulajdonos nem fogadta el az ajánlatot.

Megkerestük az ETO Park vezetését is. Vajda György marketingvezető elmondta: egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben. 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. március 30. 16:54
"Hat éve kong az ürességtől" Akkor miért most sírnak a többi bankok/brókerek, hogy fizetni kell? Talán azért nem szóltak előbb, mert nekik is volt takargatnivalójuk?
brekker
2015. március 30. 16:47
Dobozokban korzózni műutcákon, cserepes növények között... Mi volt itt atomháború?
gfischer
2015. március 30. 15:32
Nem tudom melyik érában került oda az okmányiroda, mint vonzerő, de sok kóbor plázás mit nem adna, ha ilyesmit el tudna intézni. (Persze úgy látszik ez is kevés.)
f.judit
2015. március 30. 15:10
A felcsútiba legalább sok a fa,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!